Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Повереник поништио решење Министарствa информисања и телекомуникација да УНС-у не достави биографије кандидата за медијске комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 09. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Повереник поништио решење Министарствa информисања и телекомуникација да УНС-у не достави биографије кандидата за медијске комисије

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поништио је решење којим је Министарство информисања и телекомуникација одбило да Удружењу новинара Србије (УНС) достави професионалне биографије особа које су се пријавиле или су предложене за чланове комисија за оцењивање медијских пројеката на конкурсима које је Министарство расписало ове године.

Министарство информисања и телекомуникација је, како се наводи у решењу Повереника, дужно да у року од 15 дана од пријема Решења поново одлучи да ли ће, на основу захтева за слободан приступ информацијама од јавног значаја који је УНС послао 12. јуна, доставити биографије канидата пријављених за учешће у комисијама које одлучују о расподели буџетског новца за медијске пројекте.

Министарство је у решењу које је Повереник поништио навело да информацију не могу доставити јер се ради о подацима о личности, а да особе које су се пријавиле за учешће у комисијама нису дале сагласност да ови подаци буду објављени.

У жалби Поверенику УНС је подсетио да у Члану 20. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања пише да се за члана комисије именује „лице које је независни стручњак за медије или медијски радник“ и истакао да професионалне биографије независних медијских стручњака, односно медијских радника, не могу бити заштићени подаци о личности.

Биографије одабраних чланова су,  додао је УНС, објављене у решењима која је потписао министар. На то су сигурно рачунали кандидати самом пријавом на конкурсе Министарства, образложило је Удружење.

Став УНС-а је, како се наводи у жалби, да стручна и заинтересована јавност имају интерес да знају ко чини комисије које одлучују о додели новца за медијске пројекте, али и коме није пружена шанса да постане члан комисије.

Жалбу УНС-а Повереник је 26. јуна доставио на изјашњење Министарству информисања и телекомуникација, које је на њу том приликом одговорило.

У одговору на жалбу, Министарство је навело да се захтеву УНС-а „не може удовољити, а да се не повреде Уставом и законом гарантована права на заштиту личних података, с обзиром да биографије кандидата који су се пријавили на конкурс садрже личне податке тих лица“.

„У конкретном случају је реч о кандидатима који су поднели пријаве на конкурс за учешће у комисијама које ће одлучивати о расподели средстава за медијске пројекте, а не о изабраним, именованим члановима комисија“, додало је Министарство у одговору на жалбу.

Повереник је у решењу навео да је Министарство погрешило јер је одбило захтев пре него што је утврдило све чињенице које су од значаја за одлучивање, као што је прописано Законом о општем управном поступку.

Министарство се, како је навео Повереник, само уопштено, цитирањем одредби, позвало на Члан 14. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, не дајући у образложењу ваљане разлоге због којих је одбило да УНС-у достави тражене информације.

Образлажући своју одлуку, Министарство је, подсећа Повереник, једино навело да кандидати за учешће у медијским комисијама нису дали сагласност да њихове биографије буду јавно доступне.

Осврнувши се на одговор Министарства на жалбу УНС-а, Повереник је навео да је Министарство требало да претходно утврди да ли су испуњени услови за ограничење слободног приступа траженим информацијама и да наведе који су услови у питању.

Министарство је, додаје Повереник, требало да утврди „да ли разлози за искључење слободног приступа постоје у односу на кандидате који су поднели пријаве на конкурс или пак, и на изабране тј. именоване чланове комисија (уколико је донета одлука о именовању)“.

Ово би Министарство, како истиче Повереник, морало да има у виду приликом поновног одлучивања о захтеву за приступ информацијама од јавног значаја.

Повереник истиче да информације које се односе на именоване чланове комисија треба да буду доступне јавности, јер су у питању особе које оцењују пројекте у области јавног информисања. Несумњиво је, наводи Повереник, да УНС тражи информације у вези са радом изабраних чланова медијских комисија, а не у вези са њиховим приватним животом.

Када је реч о особама које су пријављене на конкурс за чланове комисија за оцењивање пројеката, а нису изабране, Повереник сматра да Министарство треба да процени „да ли постоји преовлађујући интерес јавности да зна, у односу на право на приватност“.

Иначе, Повереник се УНС-у извинио јер одлуку није донео у року који је прописан Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и истакао да је до кашњења дошло због великог броја жалби које су пристигле Поверенику у претходном периоду, као и због појављивања „злонамерних жалилаца“ које, како је навео, не интересује остваривање права јавности да зна већ искључиво накнада трошкова управног поступка.

Подсетимо, Повереник је, према Закону, имао рок да о жалби одлучи 60 дана од тренутка када је пристигла. Из службе Повереника су УНС-у потврдили да су жалбу добили 20. јуна, што значи да је рок за одлучивање био 19. август.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси