Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Образовни центар УНС-а организовао обуку у Вуковару за новинаре српских редакција, предавање јапанског новинара и радионицу за ирачке новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 01. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

Образовни центар УНС-а организовао обуку у Вуковару за новинаре српских редакција, предавање јапанског новинара и радионицу за ирачке новинаре

Обуке у Београду и Вуковару које је организовао Образовни центар УНС-а крајем прошле године окупиле су више од 50 новинара, медијских радника, студената новинарства и запослених у службама информисања, а учесници су били из Србије и иностранства.

Тема „Праћење избора из угла медија: квалитетно извештавање и непристрасност“ у којој је саговорник био новинар и виши саветник Јапанске агенције за међународну сарадњу др Кеићи Хашимото отворила је занимљив разговор између новинара српских медија и госта из Јапана.

Хашимото је у новембру прошле године у УНС-овом Прес центру одговарао на питања новинара о томе колико је могуће данас бити новинарски непристрасан, како радити када представници власти не дају изјаве за поједине медије...

Говорио је о свом искуству, притисцима и претњама којима је био изложен пишући о новцу потрошеном у предизборној кампањи владајуће странке у Јапану када му је у то време министар лично претио и рекао да ће „зажалити ако настави да пише о томе“. 

Разговор са гостом из Јапана организовао је Образовни центар УНС-а уз подршку Амбасаде Јапана у Србији.

Обуци је присуствовало више од 20 новинара локалних и националних медија, студената новинарства, а у публици су били и представници дипломатских мисија у Србији.

Разговор у београдском Прес центру УНС-а водила је новинарка Љубица Гојгић.

Мултимедијално извештавање

Почетком децембра прошле године Образовни центар УНС-а организовао је дводневну обуку о мултимедијалном новинарству у Вуковару за новинаре и медијске раднике српских редакција које раде уз подршку Заједничког већа општина.

Предавач Александар Миладиновић, уредник сајта БиБиСи на српском језику, говорио је о модерном извештавању и како постићи мултимедијалност. Посебан сегмент био је посвећен јавном наступу и говорној култури.

Домаћин је била Јадранка Јаћимовић, дугогодишња новинарка, сада председница Одбора за медије, информисање и веру у Заједничком већу општина Вуковар. А, госте је на почетку радионице дочекао и учесницима пожелео срећан рад Дејан Дракулић, председник Заједничког већа општина.

На радионици су били новинари, сниматељи, тонци, руководиоци неколико редакција. Радили смо са колегиницама и колегама из редакција Радио Борово, Радио Банска Коса и Радио Дунав,  „Извор“, портала srbi.hr и тв продукције Заједничког већа општина и дописништва медија ЗВО из Книна.

УНС је домаћинима поклонио своја издања: „Хронику Удружења новинара Србије од 1941. до 2006.“, „Вимблдонски дневник“, у ком су текстови чувеног новинара Мирослава Радојчића, и зборник „Лаза Костић – визионар“, о животу и раду првог председника УНС-а.

А, чланство УНС-а потом је могло у секретаријату у Ресавској у Београду да прочита донете примерке листа „Извор“ и загребачких „Новости“ које издаје Српско народно вијеће.

ИФЈ и ирачки новинари у Београду

Заједно са Међународном федерацијом новинара (IFJ) средином децембра прошле године Образовни центар УНС-а је у Прес центру био домаћин обуке за 15 ирачких новинара и запослених у јавним службама у одељењима за комуникацију са јавношћу.

Обуку је водио Монир Зарур који је задужен за арапске земље и Блиски Исток у Међународној федерацији новинара.

Ана Петронијевић Мишков и Драгана Бјелица, које воде Прес центар и Образовни центар Удружења новинара Србије,  упознале су госте са радом и историјатом најстарије новинарске организације на овим просторима, "медијском Србијом" и старале се да дводневна радионица протекне како је планирано.

Међународна федерација новинара ову радионицу, као и претходне које су за ирачке новинаре одржане у Бриселу, организовала у сарадњи са Синдикатом ирачких новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси