Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Извештај СРГ за 2023. годину: Тужилаштва у Србији формирала 75 предмета због угрожавања новинара, решена 23 случаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 03. 2024.

Извор: УНС

Извештај СРГ за 2023. годину: Тужилаштва у Србији формирала 75 предмета због угрожавања новинара, решена 23 случаја

„У јавним тужилаштвима у Србији је, на основу поднетих кривичних пријава или извештаја, у 2023. години формирано 75 предмета везаних за угрожавање новинара, а од тога је решено 23 – и то девет предмета судском одлуком и осам одлуком тужилаштва“, пише у Годишњем извештају Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ).

Од 2016. године, од када тужилаштво води базу података, до краја прошле године у свим тужилаштвима у Србији формирана су 522 предмета, на основу пријава за кривична дела против новинара, наводи се у Извештају СРГ. 

У Извештају СРГ се констатује и да је, према статистичким подацима Врховног јавног тужилаштва (ВЈТ), за овај период, решено 308 предмета, односно 59 одсто случајева, док су 41 одсто, односно њих 214, још увек активни и нерешени предмети у различитим фазама поступка.

У 2023. години, како наводи СРГ, нерешена су 52 предмета из евиденције тужилаштва, од чега је за три у току спровођење доказних радњи, а у 38 предмета поднет је захтев за прикупљање потребних обавештења. У Извештају пише и да за шест предмета ни након предузимања мера у предистражном поступку потенцијални учинилац није идентификован.

Када је у питању структура пријављених кривичних дела против новинара, и ове године су, како се наводи, доминантне претње.

То, како подсећају из СРГ, потврђује и Извештај Европске Комисије о Србији за 2023. годину у коме се закључује да случајеви претњи, застрашивања, говора мржње и насиља над новинарима и даље представљају разлог за забринутост.

Ипак, додају и да се у Извештају ЕК констатује и да су полиција и тужилаштво брзо реаговали у неколико случајева напада и претњи новинарима, радећи у оквиру механизма СРГ.

Сусрети са локалним новинарима, тужиоцима и полицајцима

Осим статистичких података о претњама и нападима на новинаре, у Извештај за 2023. годину су уврштене и активности Сталне радне групе за безбедност новинара на терену.

„Само током 2023. године представници СРГ посетили су Ниш, Нови Сад, Чачак, Нови Пазар, Суботицу и Панчево где су се састали са више од сто локалних новинара, тужилаца и полицајаца и разговарали о случајевима и општој безбедносној ситуацији у којој медијски професионалци раде“, наводи СРГ.

У Извештају пише и да је од почетка 2023. године СРГ, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији реализовала 15 активности, од којих су неке захтевале вишемесечне припреме попут студијске посете Норвешкој.

Још један од резултата рада СРГ је и потписивање Заједничке изјаве о безбедности жена.

„У овом документу државе учеснице су се сагласиле да ће осудити све инциденте против новинарки, укључујући родно засновано насиље на интернету и родно засноване дезинформације које представљају једну од најозбиљнијих претњи њиховој безбедности и слободи медија уопште“, образложила је СРГ у Годишњем извештају.

Сталну радну групу за безбедност новинара чине представници Врховног јавног тужилаштва (ВЈТ), Министарства унутрашњих послова Републике Србије (МУП), Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружење новинара Србије (НУНС), Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), Асоцијације медија (АМ), Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) и Асоцијације онлајн медија (АОМ).

ОЕБС, који учествује у раду СРГ од њеног оснивања, у децембру 2016. године, до сада је, како се наводи у Извештају, омогућио реализацију више од 40 активности у спровођењу три акциона плана.

“Подршка коју Мисија ОЕБС-а у Србији пружа СРГ засниваће се на доследној примени Одлуке о безбедности новинара коју је 2018. године у Милану усвојио Министарски савет ОЕБС-а, а потписале свих 57 држава учесница, укључујући и Србију“, пише у Извештају СРГ.

Цео извештај можете пронаћи у прилогу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси