Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: У прва три месеца 33 случаја угрожавања новинара и медија, један мање него лане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 04. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

УНС: У прва три месеца 33 случаја угрожавања новинара и медија, један мање него лане

Удружење новинара Србије (УНС) је у прва три месеца 2024. године забележило 33 случаја угрожавања новинара и медија, док је у истом периоду прошле године евидентирало 34 оваква случаја. Ако се узме у обзир да је прошле и претпрошле године евидентирано готово двоструко више претњи, притисака, ометања рада и напада него 2021. године, јасно је да се овај негативан тренд наставља.

У прва три месеца ове године забележен је једнак број претњи као и прошле за исти период - 10, а ове године су због претњи реаговале и међународне новинарске и медијске организације.  Најчешћи облик угрожавања слободе медија у овом периоду било је онемогућавање рада, те је забележено 15 таквих случајева, што је за шест више него прошле године. Осим тога, забележени су и напад на имовину медијске куће, када су РТВ М из Књажевца пресечени каблови, као и покушај преузимања профила новинарке Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) која је истраживала рад кол центра који се везује за владајућу партију.

Прошле године у прва три месеца на новинарском задатку нападнуте су две новинарске екипе, а ове године УНС је забележио један овакав напад.

Новинарку портала „Ин медија“ из Инђије Верицу Маринчић физички је са задатка одгурао припадник обезбеђења у згради Општине. Маринчић је извештавала са протеста мештана Чортановаца због укидања железничке станице, а у зграду Општине Инђија је ушла да би испратила састанак званичника Инђије и месних заједница Чортановци и Бешка.

„Видела сам да су у зграду општине ушли неки новинари и кренула сам и ја. Звонила сам и обезбеђење је отворило. Рекла сам да сам новинарка и да сам дошла да извештавам са састанка и пустили су ме у зграду“, рекла је она за УНС.

Тада ју је, како каже, у ходнику видео шеф кабинета председника општине који јој је рекао да напусти зграду јер нема акредитацију. Одговорила је да јој акредитација није потребна за ту врсту догађаја и да су друге колеге ненајављено ушле.

Припадник обезбеђења ју је тада ухватио за руку и гурао, како би је избацио из зграде.

„Ухватио ме је чврсто за надлактицу и стегао не бих ли испустила телефон из руке. Наравно, нисам хтела да дам телефон, а он ми га је отео. Одлучила сам да викнем да би ме сви чули. Колегиница из Н1 је видела инцидент и снимила га. Припадник обезбеђења је тада устукнуо“, навела је она.

У међувремену је, додаје, дала изјаву полицији и пријавила инцидент. УНС је овај физички напад на новинарку осудио и тражио да виновник буде кажњен.

Највише претњи новосадским новинарима

Новинари су се у марту често суочавали и са претњама. Извештавајући о протесту грађана који подржавају Новосађанку Ану Михаљицу, чије је троје деце, одлуком надлежних органа, било измештено из примарне породице, новинарске екипе доживеле су вербално насиље и ометање рада. Репортерки Телевизије Танјуг жена, која се представила као адвокат Ане Михаљице, прекинула је укључење у програм, рекавши „да ће новинари који лажу видети своје“.

Истовремено, вређани су и фоторепортер агенције Танјуг и дописница Курир телевизије. Прозивке новинара портала „021.рс“ Жарка Богосављевића и ове редакције УНС је такође евидентирао. Новинарка Н1 ТВ Ксенија Павков је након извештавања са овог скупа добила претње у којима се наводи „да ће бити заклана“, „да ће јој бити поломљене кости“, као и бројне увреде. Поручено јој је „да саучествује у злочину“ и „да је треба шиканирати на сваком кораку“.

Председница Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ана Лалић Хегедиш добила је претње смрћу дан након гостовања на телевизији Нова С, где је коментарисала изградњу цркве близу Штранда у Новом Саду. Тада је рекла „да се пита да ли је место једном сакралном објекту на улазу у купалиште, где се људи шетају у купаћим и јапанкама“.

Након тога, Лалић су на приватни и пословни телефон стигле бројне претеће поруке, међу којима је и претња да ће „бити заклана у центру Новог Сада“. Претње смрћу добио је и програмски директор овог удружења Динко Грухоњић, када је објављен видео са исечцима из његовог учешћа на трибини фестивала Ребеду у Дубровнику прошле године. Графит са претећом поруком освануо је 21. марта у улазу зграде у којој живи, а у поруци је написано "Динко-Шакићу за вечни дом си спреман", док је у потпису писало "Српска Војводина". Иако су грађани графит прекречили, поново се нови појавио на згради дан касније.

Како су навели из НДНВ-а, до сада су поднете четири кривичне пријаве због претњи Лалић Хегедиш и Грухоњићу.

Грухоњић је нагласио да у овом случају користи све процедуре успостављене у оквиру СРГ и да разуме значај сарадње са институцијама.

Новинарки Гордани Момчиловић Илић из Старе Пазове је, после прикупљања података од општинских институција о законитости постављања објекта за угоститељство на зеленој површини парка у овом месту, претила супруга једног од власника.

Османи дискриминисала српске медије

У марту је председница Косова Вјоса Османи двапут онемогућавала рад новинарима српских редакција. Почетком марта, већини медија који извештавају на српском језику није дозвољено да прате њен састанак са замеником помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Две недеље касније, екипи Медија центра Чаглавица  није дозвољено да прати састанак и конференцију за новинаре Вјосе Османи и помоћника секретара Бироа за међународну борбу против наркотика и послове споровеђења закона САД Тода Робинсона. Службеник из кабинета Вјосе Османи је на улазу у председништво, без жеље да саслуша новинарку и сниматеља Медија центра Чаглавица Сању Ђокић и Небојшу Ђокића, понављао на албанском “акредитими, акредитими”, мислећи на то да су им потребне акредиације, и показивао прстом да напусте зграду, што су и урадили.

Из Медија центра Чаглавица кажу да сваки пут када су покушају да преузму акредитације у председништву Косова, добију одговор да службеник који их издаје није присутан.

УНС је са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) оба пута позвао Османи да не дискриминише новинаре медија на српском језику, а дан касније новинари Медија центра Чаглавица добили су своје новинарске акредитације.

Председник привременог органа Града Београда Александар Шапић започео је у 2024. години праксу одбијања да новинарима телевизија Нова С и Н1 одговара на питања.

„Неких седам дана пре избора, чини ми се, прекинуо сам комуникацију са вашим медијем и немам намеру да је настављам. Нисте, просто, нисте дорасли или ја нисам дорастао вама. Могуће. Не знам. Али, најбоље би било да ми ту комуникацију на најлепши могући начин прекинемо. Неће вама нико бранити. Можете да дођете где хоћете, али нећу вам давати материјала да можете да представљате реалност како хоћете“, рекао је Шапић на конференцији за новинаре, одржаној 27. јануара.

Иако су му новинари телевизија Н1 и Нова С неколико пута након тога поставили питања након тога, Шапић је сваког пута одбијао да одговори, а у марту им је рекао и да воде антисрпску политику. УНС је реаговао и позвао Шапића да не крши Закон о јавном информисању и медијима, дискриминишући новинаре ове медијске куће.

Новинари су поред претњи добијали и бројне увреде. Кантаутор Владо Георгијев је написао претње, клетве и увреде новинарима дневног листа „Данас“, изражавајући незадовољство писањем портала "Данас.рс", јер је терористички напад у Москви у првим текстовима који су објављени овим поводом означен као “пуцњава“.

“Дабогда вас рак појео. Срам вас било, запалити вас треба колико 'Данас” и "Ко купи 'Данас' руке му отпале, срам да вас буде док је свијета и вијека. Срам вас било животиње антисрпске. Горили у сопственој ватри. Усташе обичне, то сте…", написао је он на Твитеру.

Пресечени каблови на крову зграде РТВ М

Како је за УНС рекао власник РТВ М Милан Петровић, у фебурару су пресечени каблови на крову зграде из које се емитује програм "РТВ М".

„Непозната особа је била на крову зграде, коме само одређени имају приступ и кључ и пресекла телекомуникационе каблове. Оштећене каблове приметили су станари зграде и случај је пријављен полицији. Полицијски службеници, а касније и инспектори и техничари су извршили увиђај“, рекао је Петровић.

Он је истакао да „очекује званичан извештај полиције, а уједно подсећа да ово није први пут да се десио напад њихов медиј“.

Програм РТВ М био је због тога четири дана у прекиду.

У прва три месеца ове године забележен је и покушај хаковања Инстаграм профила новинарке Иване Милосављевић, која се пред изборе истражујући укључила у рад кол центра Српске напредне странке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси