Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Комеморација Радивоју Петровићу: Оставио је траг у спорту, али и спортском новинарству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 04. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Комеморација Радивоју Петровићу: Оставио је траг у спорту, али и спортском новинарству

На комеморацији новинару Радивоју Петровићу одржаној данас у Удружењу новинара Србије (УНС) његове колеге и породица истакли су да је Петровић оставио велики траг у спортском новинарству, спорту и активностима Клуба ветерана, у којима је показао предузимљивост и бригу за добробит колега.

Његова супруга Нада Петровић рекла је да је био свестран спортски новинар који је писао запажене репортаже и интервјуе.

„Годинама је у заједници ПТТ-а, а ниједна Балканијада није прошла да он није био шеф делегације. Имамо доста успомена и фотографија признања која је на међународном плану добијао. Био је и дугогодишњи рукометни судија“, навела је она.

Сарађивао је и са „Спортским журналом“, а покренуо је, подсећа Нада Петровић, и лист „Одбојка“.

„У луксузном издању овај лист излазио је три године“, рекла је она.

У свет новинарства Петровић је, каже председник Клуба ветерана УНС-а Петар Трајковић, ушао 1971. године, када се запослио у редакцији Заједнице југословенских пошта, телеграфа и телефона – ПТТ Веснику. Писао је и за Политику, где је најпре био дописник из Панчева, а затим и спортски новинар.

Његово интересовање за спорт, рекао је Трајковић, кренуло је у панчевачкој гимназији, а као јуниор освојио је са својим тимом златну медаљу у Војвођанској кошаркашкој лиги. Изванредне резултате Петровић, како је додао, није остваривао само у спорту, већ и у медијским садржајима које је стварао. Његови текстови су, рекао је Трајковић, својеврсно сведочење о спорту, које сликовито приказује како су спортски догађаји изгледали.

„Пратио је највеће спортске манифестације и често је писао текстове који су били од изузетног значаја за југословенско и српско новинарство. Као дописник-извештач, први је са Олимпијаде у Атини имао ексклузиву о разбијању спортске блокаде наше земље“, подсетио је он.

Иначе, Петровић је сарађивао је и са „Илустрованом политиком“, а био је и дописник словеначког листа „Дело“.

Члан УНС-а био је од 1987. године, а његов рад запажен је и у Клубу ветерана овог удружења.

„У нашој новинарској организацији Радивој Петровић се активно залагао за поштовање Кодекса новинара Србије и Статута УНС-а. Као руководилац је врло активно предводио новинаре ветеране. Радивојеве активности биле су од велике помоћи колегама, а њима је уједно и показао да је храбар, предузимљив и продоран активиста, доследан својим ставовима“, рекао је Трајковић.

Од Радивоја Петровића колеге су, како каже члан Клуба ветерана и Раде Брајовић, могле да чују оно што стимулише оригиналност и људскост.

„Имао је тихи глас и осмех који си морао да волиш. За колеге је зрачио јединственом добротом“, додао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси