Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ивана Ковачић: Никад више информација, а никад мања информисаност грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 05. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Уочи 3. маја, Светског дана слободе медија

Ивана Ковачић: Никад више информација, а никад мања информисаност грађана

Неповерење грађана у медије, затвореност институција за сарадњу са новинарима и зависност њиховог радно-правног статуса од самовоље послодаваца су, како каже новинарка “Вечерњих новости” Ивана Ковачић, неки од највећих проблема са којима су се новинари суочавали у години између два Светска дана слободе медија.

Рад је њој и њеним колегама, како каже за УНС, у највећој мери отежавало то што институције и сви други који располажу званичним подацима не одговарају на питања новинара или то чине споро и неажурно.

“Њихово оправдање увек је велики број упита добијених од медија. Информације нам нису дотупне и то је кључни проблем. Неке ПР службе у министарствима не раде свој посао, дезавуишу и шаљу саопштења само онако како они мисле да би требало”, наводи она.

Не само да су, како каже, институције нерасположене за комуникацију са медијима, већ је, према њеним речима, све мање грађана који желе да буду саговорници новинарима. 

“Мислим да је разлог урушен кредибилтет медија. Свашта се у њима пласира, а власници и уредници поједине изјаве извлаче из контекста и стављају их у први план. Људи избегавају да буду саговорници јер никада не знају шта од тога може да испадне”, рекла је она.

Разлог за неповерење су, каже Ковачић, и лажне вести које непрестано круже интернетом.

“Никад нисмо били окружени већим бројем информација, а опет, никад нисмо били мање информисани”, додаје она.

И док се суочавају са неповерењем грађана, затвореношћу институција, новинари су, каже Ковачић, у сталној борби за бољи радно-правни положај, а он, као и у многим професијама, зависи од самовоље послодаваца. 

Ковачић, иначе и потпредседница Синдиката новинара Србије у компанији Новости, подсећа да су ретки медији који имају колективне уговоре, који би их штитили од угрожавања радних права.

“Велики број медија поштује само законски минимум, а то је Закон о раду. Ништа мимо тога не може да се оствари. Замислите онда како пролази новинар који истражује некомерцијалну и несвакидашњу тему. Јасно је да за то нема никаквих услова”, истакла је.

Управо је то, како додаје, и урушило квалитет новнарске професије, а због свега наведеног, она каже да би на скали од 1 до 10 “медијску годину” оценила четворком.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси