Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Локалне самоуправе у прекршају, медији без новца, а Министарство информисања и телекомуникација немо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 05. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Локалне самоуправе у прекршају, медији без новца, а Министарство информисања и телекомуникација немо

Од 174 локалнe самоуправe, конкурсе за суфинанасирање пројеката производње медијских садржаја за 2024. годину до 1. марта расписало је нешто више од трећине, свега 64, док је њих чак 110 прекршило Закон о јавном информисању и медијима.

До данас, ови конкурси, по евиденцији Удружења новинара Србије (УНС), расписани су у 97 локалних самоуправа.

Закон о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ) који је ступио на снагу новембра прошле године, прописао је обавезу локалних самоуправа да распишу конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја у области јавног информисања до 1. марта текуће године.

ЗЈИМ предвиђа и казнене одредбе за прекршај за одговорно лице у органу јавне власти ако не распише јавни конкурс за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у износу од 50.000 до 150.000 динара.

На питање УНС-а постављено још крајем априла, сада већ бившем министру Михаилу Јовановићу, шта ће Министарство информисања и телекомуникација урадити поводом тога што више од стотину јединица локалних самоуправа није испоштовало Закон, одговор нисмо добили.  

Осим нерасписивања конкурса, у првој години спровођења пројектног суфинансирања по новом ЗJИM новинари и медији сведоци су и недопустиве праксе у бројним локалним самоуправама да за конкурсе издвајају и до 10 пута мање новца него претходних година.

Како се може закључити по њиховим буџетима, финансијску подршку медијима намеравају да пруже кроз „услуге по уговору“, избегавајући тако да при додели новца уважавају одлуке Савета за штампу и РЕМ-а.

„Рокови за расписивање конкурса су прошли, нико због кашњења није одговарао. То је јасна порука да нема спремности за унапређење система финансирања медија, напротив. Издвајања за пројектно суфинансирање, уместо да се повећавају, смањују се, а локалним и регионалним медијима прети финансијско и програмско пустошење“, рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

После свега, додаје Брајовић, новинари и медији немају разлога да верују у обећања власти да желе да унапреде њихов положај.   

Подсетимо, УНС је и у Прогласу објављеном 3. маја поводом Светског дана слободе медија затражио од Министарства информисања и телекомуникација да кроз ефикасан инспекцијски надзор контролише да ли локалне самоуправе поштују обавезу и рокове расписивања конкурса за пројектно суфинансирање медија, као и спровођење конкурсне процедуре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси