Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нема пара из буџета за фонд само једног новинарског удружења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 05. 2009.

Нема пара из буџета за фонд само једног новинарског удружења


Удружење новинара Србије (УНС), Синдикат новинара Србије (СНС) и Асоцијација медијских фотографа Србије (АМФС) тражили су од Министарства културе да појасни информацију објављену у листу "Данас" 12. маја у којој се наводи да је министар Небојша Брадић рекао да ће "Влада Србије кроз законску регулативу подржати фонд НУНС-а за самопомоћ новинара".

У писаном одговору из Министарства културе који су УНС, СНС и АМФС добили стоји да "не постоји ниједна одлука, нити предлог Министарства културе да се средства усмере на фонд само једног новинарског удружења, нити намера, нити ће такав предлог бити упућен од стране овог Министарства".

УНС, СНС и АМФС чији су представници са осталим колегама учествовали у радним групама чији је задатак био сачињавање предлога за помоћ медијима и медијским радницима у условима економске кризе, тражили су, што је и прихваћено, формирање јединственог фонда при Министарству културе.

Овим фондом управљали би представници новинарских организација, а средства би била доступна свим новинарима и медијима без обзира на чланство у удружењу или синдикату.

Из Министарства културе УНС-у, СНС-у и АМФС-у одговорено је да су предлози радних група прослеђени надлежним министарствима, а у даљој процедури наћи ће се и пред Владом Србије.

Иначе свако новинарско удружење може да оснива и сопствене фондове. УНС има два фонда за помоћ колегама, али сматра да у условима кризе новац из буџета треба да буде доступан равноправно свим новинарима и медијима. Министарство не сме стављати у неравноправан положај новинарске организације и њихове чланове издвајањем средстава за фонд само једног новинарског удружења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси