Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Фотографији место у Закону о култури
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 05. 2009.

Фотографији место у Закону о култури


У Предлогу Закона о култури који је Влада поднела на усвајање Скупштини Србије изостављена је фотографија као облик културног стваралаштва.
Иако је у јавној расправи о овом закону надлежнима упућен предлог да се у нацрт унесе реч фотографија то није учињено.

На иницијативу Боривоја Миросављевића, председника Фото, кино и видео савеза Војводине скупштинском Одбору за културу достављен је амандман који уводи фотографију у текст закона.

Иницирано је да се члан 8 у ставу 7 Предлога Закона о култури допуни и да се у набрајању културних делатности наведе и фотографија, тако да тај став гласи: фотографија, кинематографија и аудиовизуелно стваралаштво.

Иницијативу су подржали председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, председник Асоцијације медијских фотографа Звездан Манчић, председник Секције фотографа Удружења ликовних уметника и дизајнера примењених уметности Србије Небојша Бабић, председник Националног центра за Фотографију Србије Мирко Ловрић, председник Фото савеза Србије Бранислав Бркић, директор часописа "Ре фото" Петар Вукадиновић, председник Удружења самосталних уметника фотографа Србије Никола Радошевић и председник Фото савеза Југославије Милинко Стефановић.

У иницијативи достављеној скупштинском Одбору за културу наводи се да би уколико предложен текст Закона буде усвојен без измена ствараоци на пољу фотографије дошли у неравноправан положај у односу на друге делатнике у култури.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси