Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Трибина УНС-а: Од интеркултуралности до професионалности медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 11. 2013.

Аутор: Валентин Мик

Трибина УНС-а: Од интеркултуралности до професионалности медија

Већина представника више од тридесет организација, медија и институција из Новог Пазара, Сјенице, Тутина и Пријепоља, истакло је јуче на трибини Удружења новинара Србије у Новом Пазару да централни медији у Србији немају довољно сензибилитета за садржаје блиске грађанима овог региона.

Упркос међусобним неслагањима, учесници су као највећи проблем истакли чињеницу да се криминалне радње и конфликтне ситуације,у случају Санџака, у медијима увек истичу као ударне теме.

На трибини "Отвореност и заинтересованост медија за теме о националним мањинама: Мултикултуларност и суживот", било је речи и о високом степену политизације дела локалних и регионалних медија, о потреби кадровског оснаживања медија за професионално извештавање о темама из овог региона и о праву на службену употребу језика и писма националних мањина у медијима.

Део трибине био је усмерен и на поштовање новинарског кодекса као основе за професионално извештавање медија о осетљивим темама. Истакнуто је да су неки медији у Санџаку као и поједини централни медији на територији Србије постали "бојно поље" за обрачун политичких струја, што доводи у питање професионалност ових медија.  

Уводничари на трибини били су генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, дописница листа "Данас" из Новог Пазара Слађана Новосел, генерална координаторка Центра "In medias res" из Панчева Светлана Николин, и директор НВО "Urban In" из Новог Пазара Сеад Биберовић.

Трибина је организована у оквиру пројекта "Комшијске новости" који је део програма "Борба против дискримининације и унапређење положаја осетљивих група становника", подржаног од стране Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, а који УНС реализује у сарадњи са Центром "In medias res" из Панчева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси