Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Петиција званичницима ЕУ – Одбраните наше право да инфомишемо јавност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 03. 2014.

Извор: УНС

Петиција званичницима ЕУ – Одбраните наше право да инфомишемо јавност

Европска федерација новинара (ЕФЈ) заједно са Европским удружењем издавача позива новинаре и медијске раднике да потпишу петицију “Одбраните наше право да информишемо јавност”.

 

Петицијом се жели извршити притисак на одговорне у институцијама ЕУ како би се обезбедило да новинари буду изузети у најновијим изменама Закона о заштити података.

“Садашњи предлог би ограничио могућност да новинари раде у јавном интересу и остварују своју демократску мисију у погледу могућности истраживања, извештавања, писања и објављивања садржаја без препрека, као и да гарантују да ће извор бити адекватно заштићен”.

“Како члан 80 ЕУ Закона о заштити података утиче на Ваша права?” постављено је питање, а организатори потписивања петиције кажу:

Уколико се новинари и издавачи експлицитно не изоставе када је обрада података у питању, постоји ризик да:

• Новинари неће моћи да обрађују одређене податке како би их користили у својим извештајима и истраживањима, иако подаци чине сасатвни део извештаја и представљају тему од јавног интереса

• Издавачи неће моћи да објаве текстове који садрже такве податке, иако је у интересу јавности да то учине, и суочиће се са великим казнама ако прекрше правила

Следеће недеље чланови Европског парламента гласаће о изменама Закона.

Петицију можете потписати на http://www.change.org/petitions/art80

Потписи са текстом петиције биће послати председнику Европског парламента Мартину Шулцу, председнику Европске комисије Хозе Мануел Барозу, председнику Европског савета Херману ван Ромпеју, свим члановима Европског парламента, министрима Европског савета и Европске комисије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси