Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: Коме се грађани могу жалити на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 08. 2014.

УНС: Коме се грађани могу жалити на медије

Грађани се на кршење етичких стандарда у извештавању о убиству петнаестогодишње Тијане Јурић, али и у свим другим случајевима, могу жалити Суду части УНС-а, односно судовима части других новинарских удружења.

Суд части УНС-а има надлежност над појединцима који су чланови удружења. Потребно је да жалба садржи име и презиме новинара на чије извештавање се жалба односи и медијски садржај на који се појединац или организација жале. Жалба може бити послата поштом на УНС, Ресавска 28/I, 11000 Београд или имејлом на press@uns.org.rs.

Одлуке Суда части УНС-а су јавне и објављују се на сајту УНС-а.

За одлучивање о кршењу етичких стандарда штампаних медија и интернет портала задужен је Савет за штампу. Ово саморегулаторно тело има надлежност над медијима, а не над ауторима текста, и њима изриче опомене које су јавне. Медиј који је прекршио Кодекс новинара Србије дужан је да одлуку објави.

Могућност да се жале Савету имају грађани и организације оштећене писањем штампаних медија и интернет портала.

Жалба Савету може бити послата поштом на Савет за штампу, Љубе Јовановића 9Ц, 11000 Београд и имејлом на zalbe@savetzastampu.rs.

Потребно је да се уз попуњен образац који се преузима на сајту http://www.savetzastampu.rs/cirilica/podnesite-zalbu достави копија текста или линк ка тексту. Треба навести у ком медију је текст објављен и датум објављивања.

Свој протест на извештавање појединих медија грађани могу упутити и Асоцијацији медија, која као пословно удружење окупља издаваче медија у Србији.

Надлежност над електронским медијима припада Републичкој радиодифузној агенцији, која одлучује о телевизијама и радио станицама које су прекршиле Кодекс понашања емитера.

У односу на судове части и Савет за штампу, који одлучују по жалбама, РРА је дужан да осим на представке реагује и сам када уочи кршење Кодекса. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси