Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Трећи пут за редом срушено спомен обележје несталим новинарима на КиМ Ђури Славују и Ранку Перенићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 09. 2014.

Трећи пут за редом срушено спомен обележје несталим новинарима на КиМ Ђури Славују и Ранку Перенићу

Спомен обележје несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, које су представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ поставили ове године 21. августа код Ораховца, трећу годину за редом је уништено и однето. Спомен обележје је исчупано највероватније грађевинском машином или трактором заједно са бетонским постољем и одвучено на локални пут где је метални део откинут и однесен.

 

Ову информацију потврдио је председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић.

“Ово је трећи пут да односе таблу. Прошле године је “преживела” месец и по дана, ове године 20 дана. Полиција годинама игнорише наше захтеве и пријаве и понаша се као да се ништа није догодило. Ми том таблом никог не желимо да провоцирамо, нити то радимо, на табли пише да тражимо наше колеге које су на том месту последњи пут виђене и нећемо одустати од тога. Постављаћемо је сваке године, све док се не открије судбина наших колега који су били на новинарском задатку. Ово сада нећемо пријављивати полицији, али хоћемо онима за које сматрамо да могу да утичу на полицију да коначно пронађе и казни оне који годинама  руше и односе таблу”.

На месту где су новинари отети, између села Зочиште и Ораховац, представници Удружења новинара Србије 21. августа поставили су обележје на српском и албанском језику на којoj пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их."

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште.  Били су у аутомобилу "застава 128" плаве боје који никада није пронађен.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.09.

2014.

Tika [нерегистровани] у 21:36

Tika

Ста то на српском значи "за редом"?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси