Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Срђан Шкоро и Новости од среде на суду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 01. 2015.

Аутор: УНС Извор: Д. Б.

Срђан Шкоро и Новости од среде на суду

У Првом основном суду у Београду у среду, 28. јануара, почиње суђење по тужби Срђана Шкора, некадашњег шефа деска „Вечерњих новости“, за незаконито премештање у лист „Спорт“, које је уследило после његовог гостовања у Јутарњем програму РТС-а на дан инаугурисања Владе Србије.

 

У тужби се наводи да разлози за премештај Шкора са места шефа деска „Вечерњих новости“ на послове помоћника одговорног уредника листа „Спорт“ после јавног иступа 27. априла прошле године нису конкретни, већ напротив „недозвољено уопштени и непроверљиви“ и да „само прикривају шиканозни и казнени карактер премештаја“.

Разлози које су Новости навеле за премештај Шкора у другу редакцију су „измењене околности“ и „потреба процеса и организације рада“.

„Тужиочев премештај је мотивисан разлозима који нису у домену радно-правног односа и стварно представља казну за његов иступ у јавности и његово мишљење изнето том приликом, што је у супротности и са изричитом одредбом члана 6 Колективног уговора код туженог, која новинару гарантује право да изражава мишљење о свим питањима од јавног интереса и забрањује отказ, смањење плате или промену положаја у редакцији због мишљења изнетог у складу са прописима и правилима новинарске професије“, наводи се у тужби.

У тужби стоји да је 9. маја 2014. године Шкоро „усмено смењен“, избрисан из импресума Новости, а затим анексом уговора о раду премештен у лист „Спорт“ који је пред гашењем, на послове које никада није радио, за зараду која је нижа од новинарске зараде у Новостима.  

У одговору на тужбу наводи се да је тужба неблаговремено поднета, односно да је истекао законски рок за њено подношење, да је непотпуна јер не садржи  конкретан доказ да је премештај казна за јавни иступ на РТС-у и да је састављена на латиничном писму уместо ћириличком који је у службеној употреби у парничном поступку.

Новости одбацују да се ради о незаконитом премештају с обзиром на то да је у понуди за премештај наведен законски основ „Због потребе процеса и организације рада...“ и да се ради искључиво о личном ставу тужиоца да се ради о „недозвољено уопштеној и непроверљивој“ формулацији.

У одговору на тужбу одбацује се да је премештај одмазда и да казнену природу премештаја оповргава изјава директора Компаније Новости Ратка Дмитровића који је УНС-у рекао да је поставио Срђана Шкора за шефа деска и да се са већим делом онога што је на РТС-у рекао слаже.

„Тужилац је премештен на радно место које у потпуности одговара његовој стручној спреми“, наводи се у одговору на тужбу и додаје „јасно се види да је место помоћника уредника заправо изнад места шефа деска, те је тиме тужилац практично унапређен“.

Срђана Шкора у судском поступку који почиње у среду заступа адвокат УНС-а Зоран Лакићевић, а Компанију Новости адвокатска канцеларија Фила.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси