Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нема службене белешке о сексуалном злостављању Илићевих оваца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 09. 2009.

Нема службене белешке о сексуалном злостављању Илићевих оваца


Удружење новинара Србије (УНС) добило је, након годину и девет месеци чекања, одговор од Полицијске управе у Чачку да не постоји службена белешка о „догађају означеном као сексуално злостављање оваца у селу Качулице“.

Полицијска управа у Чачку доставила је, уз обавештење да не поседује „друге документе везане за тај догађај“, копију изјаве Драгана П. из села Качулице, који је осумњичен да је физички напао дописника "Вечерњих новости" из Чачка Владимира Илића, на градилишту клинике министра Велимира Илића у Качулицама, а која је била повод да тадашњи министар Илић оптужи новинаре за сексуално злостављање оваца.

УНС је тражио, на основу Закона о доступности информацијама од јавног значаја, копију службене белешке на коју се позивао тадашњи министар Велимир Илић.

Захтев за достављање документа поднет је још 25. октобра 2007. године. Иако је рок за достављање информације био 15 дана, УНС је документ добио годину и девет месеци после подношења захтева, тек након што је Заштитник грађана Саша Јанковић покренуо контролу законитости рада Полицијске управе у Чачку.

Заштиник грађана је констатовао да су у поступању „Полицијске управе Чачак постојали недостаци у раду“, наложио да се отклоне неправилности, након чега је УНС-у достављен одговор да не постоји службена белешка, као и копија изјаве Драгана П.

Чачанска полиција оглушила се и на решење Повереника за информације од јавног значаја, који је још 3. новембра 2007. године наложио да се „хитно, а најксаније у року од 3 дана“ достави поменута белешка, или одговор да се она не поседује.

На своје законске обавезе у два наврата оглушила се и Влада Србије, први пут Коштуничина, а други пут Цветковићева, којима се УНС обратио и тражио да обезбеде спровођење решења Повереника, на шта је, иначе, Влада по Закону о доступности информацијама од јавног значаја обавезна.

УНС-у још није познато да ли је против Драгана П. вођен било какав поступак.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси