Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Запослени у „Привредном прегледу“ штрајкују због неисплаћених зарада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 04. 2015.

Извор: УНС

Запослени у „Привредном прегледу“ штрајкују због неисплаћених зарада

Око 40 запослених у „Привредном прегледу“ и приватној компанији „Ecoprint“ започели су 7. априла 2015. године штрајк упозорења због шест неисплаћених зарада.

Запослени од послодавца захтевају испуњавање неколико захтева, „како би заштитили угрожене интересе, права и прекинули кршење елементарних поставки Закона о раду и других законских аката“.

Они траже да им се од 15. до 20. априла исплати једна зарада (за октобар 2014. године), да се утврди даља динамика исплата заосталих неисплаћених зарада и финансијских обавеза по основу неуплаћених пореза и доприноса, као и да се у складу са Законом о раду сваком раднику појединачно издају платни листићи или потврде о неисплаћеним зарадама.

Запослени истичу и да је неопходно да се у случају планиране продаје компаније другој фирми или предузетнику, у купопродајном уговору истакне и клаузула да будући купац преузима све потписане уговоре између старих власника и запослених, укључујући запослене на уговорима о делу и сл.

„Као прави професионалци и ентузијасти борићемо се и даље против пропасти издања 'Еcoprintа' и матичног издања 'Привредног прегледа' који би био прави пример пропасти јаке, некада моћне компаније, а данас старца од 90 лета. Не треба заборавити да се ради о јединственом информативном листу у региону који је своју репутацију градио годинама, а након пропале приватизације 'Грмеча' од газде постао подстанар“, наводе запослени  и додају да су уколико се не испуне њихови основни захтеви, спремни на радикализацију протеста, што би за последицу имало даљи крах и губљење клијената.

Запослени очекују да ће пословодство и надлежне институције имати разумевања за овај случај, те да ће се наћи одговарајуће решење попуст продаје компаније, како би се избегао стечај или ликвидација.

„Упозоравамо да је по члану 121. Закона о раду послодавац дужан да сваком запосленом, приликом сваке зараде и накнаде достави и обрачун, чак и за све месеце за које није исплатио зараде, што се у нашем случају није десило“, наводе они.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси