Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Први заједнички састанак српских и албанских новинарских удружења на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 04. 2015.

Извор: УНС

Први заједнички састанак српских и албанских новинарских удружења на Косову

Поводом 3. маја Светског дана слободе медија на округлом столу који је данас одржан у Приштини, у организацији УНДП-а, Асоцијацијe професионалних новинара Косова и Удружењa новинара Србије на Косову, на коме су присуствовали чланови оба новинарска удружења, донети су закључци:

1.            Потписати  меморандум о сарадњи између Асоцијације професионалних новинара Косова и Удружења новинара Србије на Косову у којем ће бити дефинисана поља и конкретне активности како би се развила сарадња у заједничкој мисији редовног, благовоременог, објективног и истинитог информисања грађана Косова о најважнијим питањима и проблемима новинара и јавности.

2.            Упутити захтев институцијама задуженим за владавину права (косовским и међународним),  да једном месечно информишу Удружења, а самим тим и јавност,  где се и докле стигло са истрагама о убијеним и несталим колегама, као и о нападачима на новинаре без обзира на националну припадност и пол.

3.            Покренути иницијативу да новинари добију посебан статус, као један од начина да се реши проблем учесталих напада на новинаре,  будући да не постоји виши ниво кривично правне заштите као што имају друга лица која се баве професијама од јавног значаја. 

4.            Решити статус радника бивших Јавних предузећа “Рилиндија” и “Јединство” и турског  листа “Тан”.

На округлом столу у Приштини окупили су се данас, по први пут, представници српских и албанских новинарских удружења, са циљем да укажу на најважније проблеме медија на Косову.

Расправа о положају медија на Косову организована је уз посредништво УНДП-а.

Заменица  главног представника ове организације Алесандра Роцасалво, казала је током обраћања присутнима да УНДП велику пажњу посвећује слободи информисања на Косову и да ће тако бити и убудуће. Она је изразила забринутост због чињенице да на Косову још нема слободног новинарства и позвала новинарска удружења на сарадњу.

Председник Асоцијације професионалних новинара Косова Зекирја Шабани сматра да су проблеми свих новинара на Косову заједнички и да је преко потребно тражити начине како би се стање у медијима и положај професије на Косову побољшао.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић указао је на лошу финансијску ситуацију у српским медијима на Косову, непроцесуирање одговорних за нападе на новинаре, као и на слабе пословне везе између српских и албанских медија. Ничић је поново затражио ефикаснију истрагу о несталим и киднапованим колегама на Косову. Он је указао и на потребу формирања независне телевизије на српском језику која би сигналом покривала целу територију Косова пошто, како је рекао, канал РТК 2 који функционише у оквиру косовског јавног сервиса није оно што српској заједници припада по Уставу Косова и према Ахтисаријевом плану.

“За сваку слободу па и ову нашу медијску морамо да се сами изборимо, својим радом, упорношћу. Кључна ствар у нашем новинарском раду треба да буде наша професионалност, а мислим да нам недостаје мало храбрости, али и солидарности”, рекао је Ничић.

Учесници округлог стола усагласили су се да су последњи извештаји Фридом хауса и УНДП-а о кршењу слободе медија на Косову забрињавајући. Констатовано је да су се то медијски услови знатно погоршали у 2014. години, те да је Косово на 97. месту по слободи медија у рангу са Албанијом, Индонезијом, Малавијем и Панамом.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

01.05.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 08:05

Живи били па видели

Као дугогодишњи новинар и дипломата, трудио сам се да мирим народе и људе. Сваки прави дипломата и новинар требало би тако да се понаша. Овај састанак бих поздравио са великим задовољоством када не бих знао да са шиптарима нема договора. То што пристају на овакве састанке, зна се ко планира и креира, само да би се промовисала држава Косово. Корак по корак, Косово улази и у УН, Косово је,господо, држава. Уосталом, Косово је признало више од 120 држава (у историји нема примјера да је нека држава, када је признала нову државу, повукала признање). Зар нису лутајући циркизанти (највиши државници Њемачке, Империје, Енглеске и др. западних земаља) стотину пута поновили, у сред пријестоног града Београда, да је Косово држва и рекли: "Средите односе са Косовом". Уосталом, Србија је признала државу Косово, тако да ми је постало одвратно свеколико пренемагање наших вођа, њихове пријетње да не дамо руднике, некакква језера (О темпора о морес), а посебно узвикивање "Косово је Србија". Када су их довели на власт и када су наредили која коалиција да се направи (СПС_СНС), добро обавијештени дипломата једне велике земље ми је рекао да су им поставили услов да за 90 дана среде односе са Косовом, односно да признају државу Косово. Давно је прошло тих 90 дана, вође су се трудиле да испуне очекивања и де факто признали државу Косово, али никако да то и децидирано кажу. Мораће или ће бити најурени, што су владари из сенке већ припремили. Наћи ће они нову коалицију која ће то формално урадити. Косово се мора подијелити, односно узети макар један дио, ударити кинески зид и забранити шиптарима да се шетају по Србији (шта мислите, господо, зашто је била најезда тзв. избјеглица, видите текст "Избјеглице из Космета, поглед са стране"), да купују станове, имања, куће, да се шиптарке порађају у Врању и које куде. На тај начин покушати да зауставимо стварање велике Албаније. Да ли је нама Србима сврака попила мозак, да ли смо наивни, да ли смо претсли да будемо историјски народ, зашто толико мољакамо и клечимо пред Империјом и Западом. Желим да све буде супротно од ових мојих црних мисли. Молићу Свевишњег да ме казни ако гријешим.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси