Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одговор Николићевог кабинета УНС-у после необичног саопштења председникове службе објављеног у Данасу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 05. 2015.

Одговор Николићевог кабинета УНС-у после необичног саопштења председникове службе објављеног у Данасу

Лист Данас објавио је саопштење кабинета председника Србије Томислава Николића са уводном опаском да је оно несвакидашње и да га преносе у целости.


У саопштењу је истакнуто да су се две особе, новинари листова немачко-швајцарске компаније, два сата након састанка председника Србије са начелником генералштаба, нашла на адреси члана породице Николић.  Да су тамо дошли без икаквог договора, распитивали се о активностима и тражили потврду да члан породице Николић живи на тој адреси.

„Делује крајње чудно да се, тобоже кроз писање новинарског текста, открива адреса заштићене личности, притом члана породице председника Републике“ стоји у саопштењу, као и да “Кабинет изражава сумњу у намеру поменуте немачко-швајцарске компаније, њихова два листа, уредника и новинара Александра Димитријевића и Дамире Рамадани родом из Призрена“.

УНС је овим поводом питао кабинет председника Србије:

- Зашто сте у јучерашњем саопштењу које је објавио лист Данас навели место из ког је новинар?
- Навели сте да имате сумњу у намере издавача, уредника и новинара немачко-швајцарске компаније. На шта конкретно сумњате?

Одговор који смо добили од координатора за сарадњу са медијима у Кабинету председника Вука Фатића преносимо у целости.

Поштована госпођо Бјелица,

Као прво, дозволите да Вам изразим своје задовољство што сте се обратили Служби за сарадњу са медијима председника Републике како би отклонили одређене недоумице.

Поводом питања које сте нам упутили путем електронске поште, а у вези са саопштењем које је дана 12. маја дао Кабинет председника Републике (тиче се ненајављеног доласка новинара листа „Блиц“ и таблоида „АЛО“ на адресу где живи млађи син председника Републике са својом породицом), желим да Вам укажем на следеће:

Полицијски службеници, који обезбеђују породицу председника Републике, легитимисали су на поменутој адреси јуче, 12. маја 2015. године, око 13:55 часова два лица која су се представила као новинари листова „Блиц“ и „Ало“. Из разговора са полицијским службеницима, они су рекли да припремају текст негативне конотације против млађег сина председника Републике, који ће бити базиран на детаљима о објекту у којем живи. Притом, дозволите да скренем пажњу на чињеницу да на адресу Службе за сарадњу са медијима председника Републике у току јучерашњег дана НИЈЕ СТИГЛО НИТИ ЈЕДНО ПИТАЊЕ ВЕЗАНО ЗА ТАЈ ОБЈЕКАТ, ни од листа „Блиц“, ни од таблоида „Ало“. Из овога су очигледне две ствари. Прво, поставља се питање из ког разлога су „Блиц“ и „Ало“ свесно намеравали да јавно изложе адресу на којој живи породица млађег сина председника Републике и/или детаљне описе објекта у којем живе? Друго, с обзиром на то да је реч о штићеним особама, то би, сложићете се, представљало врсту безбедносног ризика, поготово у тренутној ситуацији, о којој, надам се, нема потребе да Вам надугачко и нашироко пишем.

Дакле, „Блиц“ и „Ало“ су СВЕСНО ХТЕЛИ ДА ОТКРИЈУ АДРЕСУ И/ИЛИ ДЕТАЉЕ ОБЈЕКТА у којем живе штићене личности, а засметало им је то што смо навели податак да је новинарка таблоида „Ало“ рођена у Призрену? Хоћете ли ми, молим Вас, објаснити шта има лоше у томе што је неко рођен у Призрену? Наравно, лоше је то што у том царском граду у коме живи око 60.000 становника, не живи више ни једна особа српске, ромске или горанске националности. Напротив, сматрамо да је то, што је неко рођен у Призрену, податак за понос. Нисмо имали никакав одређени разлог зашто смо навели тај податак у саопштењу, осим да бисмо ближе објаснили о којој особи је реч, пошто наведена није у радном односу као новинар, већ ради хонорарно.

Да се вратимо на чињеницу да су „Блиц“ и „Ало“ имали намеру да открију адресу и/или детаље објекта у којем живе штићене личности. Као што сам навео, то би де факто представљало врсту безбедносног ризика, поготово у овој ситуацији. Тога је свестан свако ко има барем зрнце онога што зову „безбедносна култура“. Пошто ми у Кабинету председника Републике искрено сматрамо да су уредници листа „Блиц“ и таблоида „Ало“ интелигентни људи којима се таква грешка не може десити, логично је да изразимо сумњу због чега је онда тако нешто урађено? Немојте ми рећи да би одговорни људи као што су уредници „Блица“ и „Ало“, само зарад јефтиног сензационализма, довели у потенцијални безбедносни ризик сина председника Републике, или, не дај Боже, самог председника??? То је одговорност уредника и новинара. Одговорност власника је у нечињењу. Односно у томе што нису предузели ништа да се тако нешто не догоди. Напомињемо да ништа не тврдимо, само смо обазриви. Не тражимо да нешто не буде објављено, већ само користимо право да се и ми чујемо.

Надамо се да смо овим успели да отклонимо недоумице које сте имали у вези датог саопштења.

Искористио бих ову прилику да Вас упитам да ли је УНС нешто предузео поводом одговорности за текстове који су се појавили током марта у листовима „Блиц“, „Ало“ и „Курир“, у вези свирепог убиства које је починио извесни Мишић, а за чији дотадашњи боравак на слободи су ови листови директно, злонамерно и погрешно оптужили председника Републике? Ако се сећате, у отвореном саопштењу сам позвао и вас и колеге из НУНС-а да реагујете по том питању. Такође, волео бих да ми одговорите да ли, у циљу објективног и одговорног информисања грађана, предузимате било какве мере у вези злонамерних и нетачних текстова против председника Републике, које готово свакодневно пласирају лист „Блиц“ и таблоиди „Курир“ и „Ало“? Цео свој радни стаж у овом послу, УНС доживљавам као неког ко би требало пре свега да води рачуна о томе да новинари заиста буду новинари, да медији заиста буду медији, о објективном и часном извештавању грађана и о заштити угледа и сврхе професије.

Коментари (5)

Остави коментар
пет

15.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 11:00

NOVINARSKA SELEKCIJA

Svima onima koji komentarišu (do sada - 4 komentara) samo jedno pitanje: da li su sin, kćerka,ili supruga bilo kog predsednika drave štićene osobe? Naravno, te osobe su pod posebnion bezbednosnom zaštitom.Ne bih da elaboriram, svako iole informisan zna zađto i zbog čega su članovi porodice prvog čoveka jedne države štićeni. Drugo, da li su deca Borisa Tadića i njegova suprugfa posebno štićeneni u vreme šefa države g.Tadića( ali i sada ,tri godine posle završetka funkcije predsednika)?Da,proverite, pođtovan e kolege novinari koji komentariđšete na ovom portalu, i zato samo pitanje: da li vam je tada to smetalo?I dalje, da li je supruga pok.premijera Djindjića i dalje štićena osoba?Jeste, i to poroverite,pa pišite. Do skoro je bio Šutanovac štićena osoba,Malovićka i da ne pominjem druge. Vama izgleda smeta što sin predsednika Srbije eventualno živi u rezidenciji Predsednika države. Nije vam smetalo kada su to bila deca Djindjića, Tadića ,ili Šutanovca koji je živeo u rezidencijalnom delu, vili na Dedinju. Dvostruki standardi.Zato nam je i novinarstvo tamo gde jeste. Na dnu. A o dva dnevnika jedne iste inistrane kompanije, ne treba trošiti reči: pročitajte analizu o istraživanju odnosa novina premna zvaničnicima , potitivno,mnegativnom,ili neutralnom piosanju..

Одговори
чет

14.05.

2015.

LILIT [нерегистровани] у 14:45

BEZ

Kakav predsednik takvi i savetnici

Одговори
чет

14.05.

2015.

ZackChuck [нерегистровани] у 00:26

Nepismeno,glupo,bezobrazno

Nepismerno, glupo i nadasve bezobrazno saopštenje neobrazovanog savetnika predsednika ove države!
Od čega i od koga su "štišene osobe" nikolićevi sinovi? Od očiju javnosti?
Sudeći po pisaniju ovog nesrećnog fatića (uzgred, to je isti onaj lik koji je završio sam srednju školu, a poseduje službeni pasoš ove države u kojoj piše da je "ekspert", isti onaj koji je svoje dete prekrio otvorenom knjigom Adolfa Hitlera i tu fotografiju ovjavio na fejsbuku, isti onbaj koji se , kao nikolićev savetnik fotografisao sa nemačkim šlemom, u kožnom mantilu na nemačkom motociklu) srpskoj javnosti je strogo zabranjeno da sazna gde i u kakvim uslovima živi mlađi sin predsednika države, jer očito živi kao visoki državni funkcioner i o državnom trošku, iako ovu državu ničim nije zadužio, naprotiv!

Одговори
сре

13.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 23:45

A mesto rođenja za Dimitrijevića?

A sto onda ne napisaste i gde je rođen Dimitrijević, nego samo za Ramadani? Šibicari i pilićari.

Одговори
сре

13.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 21:27

Sve je u pravu

Sve je u pravu. Ali sve. Od A do Š.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси