Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Исправка на сајту УНС-а: текст „Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима“ у правој рубрици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 05. 2015.

Исправка на сајту УНС-а: текст „Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима“ у правој рубрици

Извињавамо се због ненамерне грешке до које је дошло објавом текста под насловом „Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима“ у рубрици "Акција 2 одсто за медије" уместо у рубрици "Вести из медија" на сајту УНС-а.

Пропуст исправљамо постављањем текста у рубрику Вести из медија, у којој је и требало да се нађе. Приговор ИСТ Медије који је стигао УНС-у и текст који се нашао у погрешној рубрици следе у наставку.

 

Портал УНС-а грубо прекршио етички кодекс новинара Србије

Удружење новинара Србије (УНС) грубо је прекршило етички кодекс новинара Србије објављујући текст фирме ЗА Медиа из Зајечара, у којем је једној медијској кући “пресуђено” без судске одлуке, чиме је директно извршен притисак на независно судство, оценила је редакција ИСТ Медија, која је том поводом затражила и реакцију Независног удружења новинара Србије.

Текст у рубрици Акција – “2% за медије” на порталу УНС-а насловљен је “Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима”. Ауторско је дело Саше Стојчића, иначе запосленог у ЗА Медиа.

Сам наслов указује да је Закон заиста прекршен, иако се по пријави тек води поступак по овом случају. УНС је текст пласирао као своје ауторско дело, не наводећи да је заправо аутор ЗА Медиа, која у овом случају наступа интересно, а не истражвачки, како то аутор жели да прикаже у тексту.

Уредник портала није желео да направи јасну разлику између чињенице које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, већ је пресудио ИСТ Медији не наводећи да је аутор текста запослен у ЗА Медији, и да на овај начин злоупотребљава једно новинарско удружење.

Поменути текст првобитно је објављен на веб порталу ЗА Медиа, нашта нисмо намеравали да реагујемо. Међутим, због подлог подметање текста на порталу УНС-а, са јасном дискриминацијом ИСТ Медије и НУНС-а, чији је власник ИСТ Медије члан, наша је ракција разумљива.

Напомињемо да је Агенција ИСТ Медиа, која је регистрована у Регистру медија Србије, на конкурсу са суфинансирање наступила на тај начин што је регионалну ТВ Бор навела као озбиљну информативну кућу преко које ће пласирати информације битне за становнике општине Кладово. Наше две фирме имају дужи период уговор о јавно-приватном партнерству, начину пословања на коме инсистира и Србија и Европска унија, те смо у том правцу деловали и ми.

Вишегодишња сарадња ИСТ Медије и ТВ Бор у погледу информативе била је пресудна да прихватимо овај медиј за пласман информација значајним за становнике Кладова одакле су заједнички информативни садржаји преношени путем скоро свих нациоанлних медија (највише РТС-а), а нарочито током катастрофалних поплава.

Лицемерно звучи и то што ЗА Медија нуди емитовање својих прилога преко јавног сервиса (РТС), који се финансира из буџета. Опет напомињемо, не сматрамо да нам овакав тенденциозан текст наноси штету, али је његово објављивање на порталу УНС-а  забрињавајуће.

И на крају, не чуди нас медијска кампања удружења на чијем је челу Љиљана Смајловић. Уколико је председница УНС-а била упозната са текстом, само нам може импоновати то што се ИСТ Медиа нашла на листи на којој се налази и заштитиник грађана Саша Јанковић, уз кога је ИСТ Медиа јача за најмање 2%, колико и УНС даје за медије у својој акцији.

С обзиром да смо у међувремену добили довољно доказа о разним притисцима на чланове Комисије за суфинансирање медија и прикривеним злопотребама неколико интересних група, ИСТ Медиа ће се у наредном периоду позабавити овом темом.

Текст Портал УНС-а грубо прекршио етички кодекс новинара Србије се налази у рубрици Вести из медија.

Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима

ТВ продукција „За медиа“ је данас поднела тужбу Управном суду против општине Кладово због незаконите одлуке о додели средстава за суфинансирање пројеката намењених јавном информисање грађана у 2015. години.

На овом конкурсу пројекат За медије је одбијен без икаквог образложења, а средства су између осталих додељена и партнерском пројекту "Агенције за консалтинг и менаџмент пресс центар Ист медиа Бор" и "Јавном предузећу штампа радио и филм Бор" што је у супротности са условима конкурса по два основа:

1. "Јавно предузећу штампа радио и филм Бор" нема право учешћа на конкурсу јер је у питању медијска кућа која се финансира из јавног извора (члан 13 правилника).

2. „Агенција за консалтинг и менаџмент пресс центар Ист медиа Бор"  регистрована је за комуникацију и односе са јавношћу, што је у супротности са условима конкурса (члан 12 правилника), осим ако се   пројекат не реализују на сопственом медију, што овде није случај јер се пројекат реализује на програму партнера "Јавног предузећа штампа радио и филм Бор".

Ово је очигледан покушај да се изигра закон и настави са финансирањем Јавног предузећа ТВ Бор. Занимљиво је да је исти пројекат већ одбијен због наведених разлога на конкурсима у Неготину, Књажевцу и Бољевцу. То доказује да су у Кладову били упознати са чињеницом да је спорна конкусна пријава у супротности са законом, али су средства ипак доделили.

За медиа скреће пажњу и на чињеницу да је Саша Трифуновић, власник „Агенције за консалтинг и менаџмент пресс центар Ист медиа Бор", повереник НУНС-а за Источну Србију и да би он требало да се залаже за доследно спровођење Закона о јавном информисању и медијима, а не да учествује у његовом изигравању. 

Такође веома је занимљив и записник о раду комисије коју су чинили Драгана Сотировски, председница комисије, Јованка Стефановић Станојевић на предлог УНС-а и Јелена Бујдић Кречковић на предлог НУНС-а. У записнику се ни једном речју не помиње пројекат За медие д.о.о, а из уопштеног мишљења о квалитету понуђених пројеката, може се извући закључак да комисија, или није читала пројекат За медије, или се, из само њима знаних разлога, оглушила о прописане критеријуме за оцењивање.

Веома жалимо што нема образложења, јер би у том случају уважени чланови „стручне“ комисије морали да образложе зашто није у интересу становника општине Кладово да се на најгледанијим националним и кабловским емитерима у Србији са територије општине Кладово објаве:

- Специјална емисија од 30 мин о катастрофалним поплавама у Текији и Грабовици  – Први програм РТС-а вечерњи термин
- Серијал еколошких минијатура – Н1
- Серијал полусатних емисија о подунавским селима – Пинк 3
- Десетине информативних садржаја о животу и проблемима људи – РТВ Пинк, ТВ Прва, Б92
Наравно да би образложење одбијања оваких медијских садржаја било неодрживо, па је комисија одлучила да игнорише пројекат За медије. Проблем је само у томе што је образложење по закону обавезно.

Нажалост, ово није једини случај кршења Закона о јавном информисању у источној Србији, па ће због тога ТВ продукција "За медиа", осим на суду, на ове проблеме указати и кроз истраживање које смо започели.

Текст Општина Кладово не поштује Закон о јавном информисању и медијима се налази у рубрици Вести из медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси