Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отворена изложба Белићевих фотографија у Гораждевцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 05. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Отворена изложба Белићевих фотографија у Гораждевцу

У сали Дома културе у Гораждевцу, на Косову и Метохији, отворена је изложба „Лица“ вишедеценијског фотографа и пензионисаног уредника фотографије у НИН-у Бранка Белића.

Позната лица српске и југословенске јавне сцене која је Белић професионално сретао од 1972. године, са њима се дружио и фотографисао их, после Београда и Париза стигла су прво до Грачанице, а сада и у енклаву Гораждевац. Портрети великана, сликара, глумаца, политичара, новинара... њих 53, изложени су у великој сали и ретка су прилика за око 1000 становника Гораждевца да виде оно што су пре њих видели безбрижни становници велеграда.     



„Драго ми је да први пут излажем у Метохији. Да нисам доживео поплаву у којој ми је све страдало био би ми ту и фотоапарат“, рекао је Бранко Белић и окренуо према публици „паметни“ телефон и фотографисао публику. Исто је учинио и 2013. године када је свој професионални фотоапарат окренуо ка бројнијој публици у Грачаници, али му је од тада до јуче, када је изложба отворена, покућство са богатом фото-архивом и фотоапаратима страдало у поплављеној породичној кући у Обреновцу.  

На отварању изложбе говорили су Петар Ђиновић, одговорни уредник галерије РТС-а и Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници, који је уз Радио Гораждевац, Дом културе у Гораждевцу и Удружење новинара Србије, организовао отварање изложбе фото-портрета.

Међу одабраним фотографијама изложеним у Гораждевцу налазе се и ликови Бекима Фехмиуа, Патријарха Павла, Емира Кустурице, Душка Радовића, Живојина Павловића, Пурише Ђорђевића, Матије Бећковића, Добрице Ћосића, Љубице Цуцe Сокић, Младена Маркова, Ратка Вулановића, Александра Тијанића. 

 

 

Белићеве фотографије су уз Београд, Париз и Грачаницу, претходно излагане у Приједору и Бањалуци.

Богата фото-монографија „Лица“, која је обухватила део Белићевог 40-годишњег стваралаштва, остала је на поклон Дому културе у Гораждевцу. Ову монографију објавили су “Службени гласник” и Независна издања Слободана Машића.

У каталогу који прати изложбу стоји: „Они са једним лицем најближи су истини“.

Изложба фотографија Бранка Белића у Гораждевцу отворена је јуче, на дан када је УНС, по четврти пут, поставио плочу несталим колегама Ђуру Славују и Ранку Перенићу из Радио Приштине. Плоча је постављена на месту где су новинари отети, на путу Велика Хоча-Зочиште, у општини Ораховац и са ког су је уназад три године рушили непознати људи које косовске институције нису пронашле и казниле.

Фото: УНС и Радован Пантовић

Коментари (1)

Остави коментар
пет

29.05.

2015.

anonymous Миле Јаснић [нерегистровани] у 18:18

За пример

Изложба фотографија господина Белића у Гораждевцу указује на чињеницу коју политичари заборацљају, а она се односи на учињено дело а не на уштиркане фразе. Вредно је ради одбране идеје о праву на живот једном народу, који се вековима бори за пламен на свом огњишту, да се та идеја подпирује и другачије и боље него што то неки свакодневно декламују у своје име и у дресу партије којој припадају. Оваква културна дела, и друга дела од живота, треба на Косову свакодневно чинитии телевизијски репризирати, и фразе ће избледети, а народ ће заживети и преживети време у коме је гзрнут да страда и нестане. На сву срећу, неки часноделни су отворили прозорче и свеж ваздух је пирнуо. И зато, организаторима све честитке!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси