Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Скупштина ЕФЈ забринута због растућег непоштовања радних права новинара и медијских радника на Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 06. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Скупштина ЕФЈ забринута због растућег непоштовања радних права новинара и медијских радника на Балкану

На годишњој скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ) у Будви, на којој је учествовало 47 новинарских организација из 33 земље, затражено је да се ова федерација званично обрати хрватским и црногорским властима ради откривања и кажњавања нападача на новинаре.

 

Хрватске власти требало би да спроведу бржу истрагу и казне нападаче који су претукли уредника портала 45lines Жељка Ператовића, а црногорске да пронађу налогодавце и починиоце који су пре осам година претукли новинара Туфика Софтића и омогуће окружење за безбедан рад новинара. Софтић је добио полицијску заштиту пре годину и по дана, након што је бачена бомба у двориште куће у којој живи са породицом.

У закљкучцима ЕФЈ-а о медијским слободама и радним правима на Балкану исказана је забринутост због растућег непоштовања послодаваца када су у питању права новинара и медијских радника на пристојне плате, фер надокнаде за фриленсере, синдикална права и права на колективно преговарање.

Затражено је да ЕФЈ подржи организације-чланице из региона у организовању групних активности укључујући штрајкове за заштиту права, да позове медијске компаније и послодавце да поштују синдикална права, обезбеде одговарајуће радне услове и поштују законе о раду и колективне уговоре, где постоје и да подстакну медијске компаније и послодавце да установе колективне уговоре у медијима у којима не постоје. 

Закључено је и да ЕФЈ са овим темама треба да упозна европске институције, Савет Европе, Међународну организацију рада и УН известиоце за слободу изражавања.

Скупштина ЕФЈ-а одржана је 1. и 2. јуна у Црној Гори. На скупштини су учествовали председници УНС-а, НУНС-а и СИНОС-а, Љиљана Смајловић, Вукашин Обрадовић и Драгана Чабаркапа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси