Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Из искуства Антонеле Рихе: Што пре проверите имате ли дуг ако сте сами уплаћивали радни стаж
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 08. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Из искуства Антонеле Рихе: Што пре проверите имате ли дуг ако сте сами уплаћивали радни стаж

Уколико сте као новинар без сталног запослења уплаћивали пензијско и здравствено осигурање, затим се запослили, а нисте се одјавили најбоље је да одете у Фонд ПИО или пореску упаву општине у којој живите и проверите постоји ли дуг са каматом који чека да га откријете.

 

Новинарка Антонела Риха је прошле недеље кренула по потврду да не дугује порез, али уместо да брзо добије тражени документ и оде на одмор, ушла је у лавиринт из ког је успешно изашла, али са сазнањем да је држава дужи за више од 400.000 динара са каматом због неплаћања пензијског и здравственог осигурања на које се једном давно обавезала.

Као новинар хонорарац Риха је 1988. почела да сарађује са Радио Београдом, а члан Удружења новинара Србије постала је 1990. године. Одлучила је да искористи погодност и уплаћује стаж преко УНС-а.

Како сама каже није најредовније уплаћивала стаж, а када се 1994. године запослила за стално знала је да је послодавац дужан да је пријави и за њу плаћа порезе и доприносе држави. Мислила је да по аутоматизму Фонд ПИО, односно управа прихода, укидају претходни статус и престала да мисли на ову тему.

Да августа 2015. године није кренула до пореске по потврду и даље не би знала да је без обзира на то што се запослила за стално, било неопходно да се одјави са евиденције самосталаца у УНС-у, где је у међувремену престала да буде члан, као и у Фонду ПИО.

Никаква обавештења или опомене, како каже, није добијала. Њен дуг који је у основи око 80.000 динара са каматама је нарастао на више од 400.000 динара.

Обилазећи различите службе, почевши од пореске управе на Новом Београду на чијој територији је раније живела, сазнала је да је само у овој години могуће дуг репрограмирати. Уколико дужник прихвати да измири главницу у предвиђеном року, може и на рате, камата се отписује.

Колегиница Антонела Риха је прихватила да уђе у овакав аранжман и репрограмира дуг, али је скренула пажњу службеницима да ни за то не би знала, да није сасвим случајно дошла на прави шалтер, јер јој на другим местима ту опцију нису поменули.

На питање зашто није добила опомену да дугује новац, одговорено је да није установљена пракса да се такве опомене шаљу.

Дакле, уколико сте се пријавили управи прихода као самостални новинар и тако уплаћивали стаж, а нисте до краја измирили дуговања и нисте се одјавили, проверите да ли сте и колико дужни.

Искуство Антонеле Рихе говори да шансу за репрограмирање дуга имате још четири месеца.

Откуп стажа и месечно плаћање пензијског и здравственог осигурања

Чланови УНС-а имају могућност да редовно уплаћају пензијско и здравствено осигурање, као и да ретроактивно откупе радни стаж. УНС издаје потврду коју новинар уз осталу документацију предаје управи прихода општине у којој станује. За ретроактивни откуп радног стажа потребно је уплатити 64.000 динара по години. Слободни новинари који себи редовно уплаћују пензијско и здравствено осигурање издвајају месечно око 10.000 динара.

Уколико новинар жели да престане да уплаћује доприносе долази у УНС да би му била издата одјава с којом иде код надлежних.

Коментари (3)

Остави коментар
пон

24.08.

2015.

vesna [нерегистровани] у 09:23

A sistem sta radi?

Ma strasno sta rade, odnosno ne rade sluzbe... Gde je tu odgovornost. Donose se hiljade zakona, neusaglasenih namerno, kako bismo pored zdrave pameti bili nemocni i glupi.
Zato cvetaju nove struke izvrsitelji i notari, odnosno nova privilegovana kasta pravnicke profesije djabalebarosa. Neka nam.

Одговори
суб

22.08.

2015.

Сузана [нерегистровани] у 09:30

Хвала

Хвала колегиници Антонели и УНС-у на корисним информацијама.

Одговори
пет

21.08.

2015.

Medija centar Leskovac [нерегистровани] у 15:54

STRAŠNO!!!

To je ta pravna država Srbije

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси