Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Љиљана Смајловић: Закон о јавном информисању се не примењује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 11. 2009.

Љиљана Смајловић: Закон о јавном информисању се не примењује


Закон о јавном информисању отерао је новинаре у аутоцензуру, због чега ће Удружење новинара Србије поднети још једну иницијативу за оцену његове уставности, најавила је председница УНС Љиљана Смајловић на трибини "Примена Закона о јавном информисању, Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности".

Настављају се притисци на штампу, а то је у свом извештају приметила и Европска комисија. Закон о јавном информисању у пракси се не примењује, због чега нема драконских казни према медијима и поступака пред Трговинским судом.

Кршења претпоставке невиности у медијима свакако има, али тужилаштво на то не реагује - навела је Смајловићева и апеловала да се закон не примењује, јер наноси штету и медијима и Србији на путу ка ЕУ.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић говорио је о законима о слободном приступу информацијама и заштити података личности, нагласивши да је примена оба закона мера демократизације друштва.

Према његовим речима, од усвајања Закона о доступности информација од јавног значаја број информација који се тражи по том основу повећан за око 10 пута.Шабић је казао да је на плану слободног приступа информацијама учињен помак и да су у великој мери томе допринели новинари.

Адвокат Божо Прелевић упозорио је на то да се власти у Србији хвале само бројем усвојених закона "Писац Закона о информисању је непознат, њега је написао Н.Н. геније, без ослушкивања шта о томе каже стручна јавност.

"Ми смо у дилеми да својим критикама не одмогнемо демократским процесима, а помогнемо радикалима. Међутим, то мора да има границу. Као што је некад мантра било „братство и јединство“, данас су то „европски стандарди“. Све можете да провучете кроз европске стандарде, али није све европски стандард".

Главни и одговорни уредник Преса Драган Ј. Вучићевић каже да је Закон о јавном информисању одвео не само локалне већ и велике медије у неку врсту аутоцензуре.

"Тај закон мора да се промени. Постоји једна страна компанија која издаје једне дневне новине у Србији и која је у неколико наврата грубо прекршила Закон о информисању, а за то нико није одговарао, апсолутно нико!

Један адвокат се у једној општини у Београду убио скоком с четвртог спрата унутар зграде. Те новине су на насловној страни објавиле слику мртвог човека с разбијеном лобањом у локни крви у крупном кадру. Нико није реаговао! А то није био Курир. Нама су продавали причу "ми се боримо против Курира зато што тако пише и објављује те слике". Сад објављују друге новине и нико не реагује - подсетио је Вучићевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси