Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене Годишње награде УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 12. 2015.

Извор: УНС

Уручене Годишње награде УНС-а

Удружење новинара Србије (УНС) уручило је данас Годишње награде најбољима у овој години.

Новинарки „Политике“ Јелени Попадић уручена је прва УНС-ова награда за борбеност у новинарском изражавању „Александар Тијанић“.

Тридесетчетворогодишња новинарка „Политике“ је протекле године на страницама овог листа демистификовала значење синтагме истраживачко новинарство, откривајући како то изгледа када се истраживањем чињеница и њихове позадине баве репортери који не иду у лов на људе и којимa није задатак да покрећу хајке.

Образлажући предлог да Јелена Попадић добије  награду „Александар Тијанић“, предлагач, професорка Даница Поповић је написала: „Оно што је српској јавности потребно јесте вредан и паметан новинар који ће ископати вест и у најбољој намери је пласирати јавности. То што ниједна неспорна неправда након њених текстова неће бити санкционисана, вероватно јој подједнако тешко пада као и свима нама. Она је, барем, урадила све што је до ње“.





Добитник награде „Лаза Костић” у категорији вест и извештај је новинар листа “Данас” Бојан Цвејић, за извештавање о броју запослених у државној управи.

Бојан Цвејић је у мају 2014. године објавио први у низу текстова, о томе како Министарство финансија не жели да му достави податке колико је људи добило посао у јавном сектору, упркос забрани запошљавања. Иако је реаговао и Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић и казнио Министарство, одговори нису стизали. Цвејић је исто питање упутио и Влади Србије, која се понела као Министартво финансија. Цвејић је у марту 2015. године тужио Владу Србије Управном суду који је у септембру донео пресуду у корист Цвејића и наложио Комисији за одобравање запошљавања да му пошаље податке. Тек након судске пресуде, готово годину и по дана након што је први пут затражио податке, Цвејић је добио информацију да је Влада, упркос забрани, запослила 9.000 људи.

Наградa “Лаза Костић” за репортажу уручена је новинару Радио-телевизије Србије Бранку Станковићу за репортажу “Дубина злочина”.

Серијал је емитован у оквиру емисије „Квадратура круга“ и говори о логорима за децу у Независној држави Храватској, у којима је страдало 23.500 српске деце. Истовремено, серијал говори о племенитој мисији Диане Будисављевић која је из тих логора спасла 12.000 српске деце.

„Хвала Радио-телевизији Србије што је отворила простор за причу која је прећуткивана и у Хрватској и у Србији и хвала жирију који је препознао важност ове репортаже“, рекао је Станковић на уручењу.

 

Награда за уређивање „Димитрије Давидовић” уручена је главном уреднику “Недељникa” Вељку Лалићу.

Вељко Лалић окупио је велики број младих новинара и направио најтиражнији недељни магазин у Србији.

„Недељник“ се на српском медијском тржишту позиционирао као недељни магазин са ексклузивним садржајем у којем доминирају интервјуи и темељно обрађене теме које дотичу најважније проблеме нашег друштва. Лалић је покренуо и додатке New York Times и Le Monde diplomatique на српском  језику.

Златна повеља за дугогодишњи рад и допринос новинарству и развој новинарске организације уручена је новинарки приштинског „Јединства“ Ради Комазец.

Новинарка Рада Комазец у последњих деценију и по постала је врсни тумач друштвених и политичких збивања, не само на Косову и Метохији, већ у целој Србији. Упоредо, Рада Комазец дала је велики допринос обнови и јачању најстарије професионалне организације новинара у Србији и на Косову и Метохији.

„Кад вам колеге доделе награду осећате се заиста сјајно. Ово је награда и за лист 'Јединство' који за два дана пуни 71 годину“, рекла је Рада Комазец.

Награда за животно дело уручена је бившем главном уреднику Другог програма Радио Београда Ђорђу Малавразићу.

Ђорђе Малавразић је новинар, истраживач историје радија и магистар политичких наука. Пише есеје и расправе из историје радија и естетике авангардне уметности за стручне зборнике и часописе. Добитник је 4 годишње награде Радио Београда за најбоље емисије. Посебно је значајна серија документарних радио емисија на Другом програму Радио Београда „Говори да бих те видео“ чију је нит и смисао Малавразић утемељио 1982. године. Серија траје и данас.

Ђорђе Малавразић је једнако значајна личност и по својој истрајности да Други програм Радио Београда, чији је уредник био од 1987. до 1992. године када је смењен, и од 2000. до недавног одласка у пензију, заштити од било какве политизације и покушаја политичког реваншизма. Ђорђе Малавразић је као ретко ко на РТС-у у томе и успео.

„Пионир новинарства Димитрије Давидовић рекао је 'нисмо печатали све што смо знали'. Данас се печата много, али са великим обзиром и стегама, и домаћим и међународним, као у Давидовићево време. Захваљујем жирију који ме је уочио и то у овом важном тренутку у нашем новинарству“, рекао је Малавразић.

Удружење новинара Србије наградило је и своје чланове за верност. Колегама које су 50 година непрекидно чланови УНС-а, Драгомиру Линц Ђорђевићу и Јовану Јауковићу уручене су Плакете за 50 година чланства у УНС-у.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

23.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 19:13

Ufffffff

Uffff koja blamaza UNS-a sa ovom Radom Komazec. To ce uticati na osipanje clanstva. Gde su ovde Zika Rakocevic, Tvrdisic...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси