Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Запослени у „Спорту“ на рубу егзистенције, заменик директора их назива нерадницима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 02. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Запослени у „Спорту“ на рубу егзистенције, заменик директора их назива нерадницима

“Нас 18 запослених у листу ‘Спорт’, који су продати уз бренд, уједно и наше породице, доведени смо на ивицу егзистенције, изиграни и преварени. Нови власник листа од самог почетка сарадње не испуњава већину уговорених обавеза, па овом приликом и апелујемо да надлежни што хитније пронађу решење”, стоји у данашњем писму запослених uу дневном листу „Спорт“ упућеном УНС-у. Поводом навода новинара “Спорта”, УНС је разговарао са замеником генералног директора листа Томицом Жугићем који потврђује да “плате касне месец и по дана, али да ће бити исплаћене”.

 

“Не видим у чему је ту проблем, све ће бити исплаћено, све обавезе које је фирма Беотон преузела куповином ‘Спорта’ биће испоштоване”, рекао је Жигић УНС-у и додао да “не може да каже када ће то бити јер је то питање пословне политике”.

У октобру 2015. године запослени у дневном листу „Спорт“закључили су Уговор о раду на неодређено време са привредним друштвом БЕОТОН Р д.о.о, купцем овог листа.

“Овим уговором, наведене су обавезе послодавца Беотон Р д.о.о. да се одриче права да запосленом откаже Уговор о раду у периоду од две године од дана преузимања и да обезбеди запосленом зараду најмање у износу зараде коју је остварио код претходног послодавца. Случајан или намеран покушај “Беотона” да у новом Уговору о раду занемари ставке попут минулог рада, топлог оброка, плаћеног рада на државни празник и дужине годишњег одмора (са ранијих 25,26 дана линеарно су смањили на 20) и трошкова превоза, осујетили смо само по питању нивелације плате”, наводе запослени.

Они додају да су до сада од новог послодавца добили само две плате, за октобар и почетком јануара други део новембарске плате.

“Током пет месеци, нико од нас није добио ни накнаду за превоз. За то време, запослени у ‘Спорту’, упркос свим проблемима, високо професионално извршавају све радне обавезе и лист свакодневно излази. У редакцији постоји само једна телефонска линија, па смо принуђени да службене разговоре обављамо и о свом трошку. Незадовољни хонорарни сарадници нас свакодневно напуштају, остало их је само двоје, троје”, стоји у саопштењу запослених.

На наводе запослених Жугић одговара оптужбама.

“Они морају да раде. Тираж је катастрофа, то су све учмали нерадници, шкарт који је дошао из 'Новости'. Они долазе на посао без теме, без идеја, без ичега. Понашају се као да 'Спорт' није ничије власништво. Њима неко треба да каже да је комунизам готов и да треба да раде, а не само да седе”, рекао је Жугић.

Он истиче да услови у којима сада новинари раде јесу лоши, али да фирма већ три месеца реновира просторије које треба да буду отворене за неколико дана.

“Опремили смо редакцију најсавременијом опремом, интернетом, имају приступ свим светским сервисима. Тачно је да тренутно имају један телефон, али то је зато што се телефонске мреже и нове инсталације још увек раде. Имају много боље услове рада него што су имали у ‘Новостима’”, истиче Жугић.

Новинар листа “Спорт” Срађан Стаменковић за УНС истиче да запосленима највише од свега смета овакав однос власника према њима.

“Кад год зовемо да питамо када ће плата јер смо на рубу егзистенције, Жугић почиње да вређа и виче. Говори како само зовемо за паре и ништа не радимо, иако је ‘Спорт’ тренутно један од најбољих спортских листова”, каже Стаменковић и додаје дас у запослени након продаје “Спорта” “били пуни наде да ово неће бити нови случај преваре јер је најављивано како ће бити нова и модерна редакција, али да су се преварили”.

 

Коментари (8)

Остави коментар
уто

16.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 16:38

lilit

Prljave estradne pare sada uvlače i u novine, Srbijo došao je kraj i novinarstvu.

Одговори
пет

12.02.

2016.

Max [нерегистровани] у 11:32

Užas

Katastrofa kakav je sada Sport. Tu sam proteklih meseci čitao lažne intervjue sa Grujićem i Vidićem. Od tad više ne kupujem novine. A gde je među potpisnicima škart iz Alo, koji je sada urednik fudbala?

Одговори
пет

12.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 10:12

Re:

Zaposleni u Sportu su jedinstveni jer su potpisali svi koji su u njemu radili i pre promene vlasnika.

Одговори
пет

12.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 10:11

Re:

Izbor je bio prihvatate li ili ne prelazak kod novog poslodavca (Beoton R). Ako ne, onda na biro.

Одговори
пет

12.02.

2016.

mamaanonymous [нерегистровани] у 09:59

Re: vladajuca garnitura

Naravno da ih nema jer ih dvoje novinara ako se mogu nazvati tako jedan je medijum koji preko kvazi urenika sprovodi *afere* koje su i dovele do ovoga i totalnoj degradaciciju sportskog lista i oni nisu skart i neradnici preuzeti iz Novosti

Одговори
чет

11.02.

2016.

Pobratim iz kraja [нерегистровани] у 22:56

Klasika

Pogledajte samo sta rade sa tim sportskim listom. Pretvorili su ga u tabloid naslovnim stranama tipa ko je koga prebio ko je sa kojom pevaljkom ili spinovanjem afera na relaciji zvezda - partizanom. Klasicno dovodjenje u zabludu nas citalaca tih novina. I cena vaam to pokazuje. Kada su videli da sa 35 dinara ne mogu da prodaju novine nikome, onda spustaju na 20 dinara kao najgori tabloid. Priupitajte kolike su plate tih direktorcica u ``sportu`` i ja sam siguran da su cifre enormne. Na kraju krajeva ako nesto ne fukncionise treba istupiti javno i reci, ali iza brega se valja nesto drugo... I koliko vidim novinari nisu ujedinjeni jer medju potpisnicima nema ljudi koji su podobni vladajucoj garnituri u ``Sportu``..

Одговори
чет

11.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 20:36

neobavešteni

Trebalo je da se informišu o tome ko je i kakav vlasnik Beotona. Mogu pitati nekadašnje novinare zaječarske Best televizije, kako su i koliko primali plate, koliko njih je pobeglo "glavom bez obzira" od gazde i koliko ih trenutno radi na ovom mediju. Nekada je, pre dolaska čuvenog Beotonca, zaječarske televizija po kvalitetu programa i kadru, bila lider u istočnoj Srbiji. Danas... Pogledajte njihov informativni program (ima ga na kablu) i sve će vam biti jasno. Tako se u Srbiji privatizuju, čitaj uništavaju, mediji.

Одговори
чет

11.02.

2016.

bibi [нерегистровани] у 15:01

bibi

to je bolja i uspesnija srbija

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси