Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Љиљана Смајловић за сајт УНС-а: „Политика“ не сме да заврши као тобожњи независни медији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 07. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Љиљана Смајловић за сајт УНС-а: „Политика“ не сме да заврши као тобожњи независни медији

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић пре три дана изненада је поднела оставку на положај главне уреднице „Политике“. Њен потез изазвао је различите реакције колега, грађана на друштвеним мрежама и очекивано велики број спекулација. На питање како коментарише те реакције, Љиљана Смајловић је за сајт УНС-а изјавила да је дубоко дирнута подршком новинара и читалаца „Политике“, док радозналост изненађене јавности сматра природном.

 

- По лицемерју се ипак од свих издвојио Недим Сејдиновић, председник Независног друштва новинара Војводине који ме посредством агенције Бета јуче позвао да прекинем “заверу ћутања” и испричам тајне које су у „Политици“ добро сакривене од очију јавности. Сејдиновић је политички активиста вешт у лову на људе и супротно мишљење, па са њим нема сврхе разговарати, али корисно је ово подсећање на то колико његова дружина мрзи „Политику“. Јер „Политика“ је важна установа српског друштва и мора да представља неку врсту огледног добра у српском новинарству. Ја сам се јавно побунила против несавремених и нетранспарентних метода управљања „Политиком“. Не сме се дозволити такво управљање „Политиком“ управо зато јер је реч о драгуљу српског новинарства. Али моја побуна је заправо захтев да се и у управљању „Политиком“ примењују највиши стандарди, јер смо ми примењивали највише стандарде приликом уређивања „Политике“.

Шта хоћете тиме да кажете? Главни уредник не одређује како се управља компанијом.

- То је потпуно тачно. Али мора да постоји нека хармонија. Не може редакција да успоставља стандарде у новинарству, а пословодство да их крши у управљању. То траже и новинари „Политике“, за то се боре. А није највиши стандард да се главна уредница спречава у самосталном управљању редакцијом, да јој се брани да бира свој тим, да јој се постављају препреке кад хоће да пошаље новинара на службени пут...

О којим препрекама се ради? Дајте конкретан пример?

- Редакција успе да добије ексклузивни интервју од бившег уругвајског председника Мухике, који долази на Мећавник. Треба деловати брзо, само ми добијамо интервју. Е онда почињу препреке: није довољна одлука главне уреднице, већ потписи директорки које не желе да финансирају бензин да новинар оде на радни задатак својим колима, па иду преговори, договори, губи се време, губе се живци, а на штети је рад у редакцији. Е сад, знам да је у многим редакцијама однос менаџмента према редакцији још гори, али „Политика“ је постала институција јер је њена редакција постала институција, и нама је до тога стало.

Зашто је систем тако постављен?

- Зато што је дирекција променила мноштво протокола у редакцији како би бирократским потезима преузела стварну контролу над редакцијом. Урадила је то још под влашћу Бориса Тадића. На жалост, за редакцију „Политике“ у том се смислу премало променило на боље после одласка Бориса Тадића.

Како је у другим редакцијама?

- Далеко је горе него у „Политици“. Рингијер Аксел Спрингер у НИН-у не поставља само главног уредника него и друге уреднике и новинаре, доводи и одводи кога хоће. У „Политици“ се никад није десило оно што се десило у НИН-у, да се бившем главном уреднику понуди да постане помоћник новинара како би га се понизило и отерало. Говорим о Слободану Рељићу, који је после такве “понуде” отишао из НИН-а у ком је претходно за уредника биран већином гласова редакције. Ништа слично није се никад десило у „Политици“. Не сме „Политика“ да заврши као ти тобожњи независни медији, у ком уреднике смењују а да нико ни реч не каже.     

Шта је светски стандард?

- Одреди се буџет редакције и редакција и главни уредник самостално управљају тим буџетом. Главни уредник је тај који бира свој тим. Пословодство му или да или ускрати подршку, не држи га на краткој узици.

Све је у стандардима?

- Највиши стандарди нас обавезују да проговоримо о ономе што не ваља, о односу према редакцији и том имену „Политике“, као што смо писали и истраживали и разбијали завере ћутања о финансирању невладних организација или медија, што нам такозвана друга Србија или неке амбасаде никада неће опростити. Зато је право питање којим су то текстовима људи попут Недима Сејдиновића постали тако моћни и како су новинари са стотинама вредних текстова остали без утицаја.

 

Коментари (12)

Остави коментар
сре

13.07.

2016.

mp [нерегистровани] у 21:30

Puna podrska Smailovic

Evo kako Politika treba da se reorganizuje ..sada je pogresno organizovana i podlozna manipulacijama vlasti i ostalima koji mogu da izvrse i neprijateljsko preuzimanje sto je probao Rodic prosle godine ..
mora se za pocetak utvrditi racna vrednost Politike na dan kada je pretvorena u akcionarsko drustvo.
koje je to bilo godine? potom dobro proanalizirati imovinu Politike prema bilansima stanja i uspeha iz godine u godinu da se tacno utvrdi sta se dogadjalo sa Politikom i ko je odgovoran za odliv kapitala..
akcije treba podeliti na obicne i sa specijalnim pravom koje pripadaju najzasluznijim i onima koji su najduze u Politici ..Politika treba da bude organizovana funkcionalno ..uprava se sastoji od najboljih ljudi i od vlasnika..Vlasnici Politike se moraju znati ..ovaj kvazi model sada izaziva nepotrebne stresove a oni koji proizvode novine su Redakcija, Newsroom, potom marketing prodaja prostora u novinama i prodaja usluga itd ..
Prava zaposlenih u Politici se moraju zastititi vise slojno da nikad nikom iz drzava NE padne na pamet da manipulsie sa novinama ..Novinari i Urednici oni koji su je stvorili i sa njom zive svaki dan su njeni vlasnici ..a tako bi se slozio i Ribnikar ..drzavu treba polako istisnuti iz tog procesa bilo kakvog odlucivanja ..a one dve direktorke sramno je gospodje na sta se spale ..nemate ni jedna ni druga ni jedan radni dan u Politici ..savetnica Nikolica NEMA sta da radi u upravnom odboru, ko je tamo postavio? Pa nije Nikolic gazda u Politici, a nije ni Vucic ..
Ova dvojica imaju ozbiljan problem u svojim glavama jer NE razumeju problem vlasnistva ..a i kako bi..jedan se NIJE skolovao nema nista od skole ..samo zna da tako nesto lovi u mutnom ..a drugi je ucio prava devedesetih i ocigledno ga na pravnom NISTA nisu naucili ..
Istrajte novinanri strasno je vazno ..ako sada uspete to ce biti velicanstvena pobeda i za vase male kolege u unutrasnjosti ..da im vise nikad ali nikad ne padne na pamet da diraju sedmu silu ..

Одговори
пон

11.07.

2016.

tralala [нерегистровани] у 09:35

Re: plate

A kolika je Smajlovickina plata???

Одговори
суб

09.07.

2016.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 01:02

Чиста оперта

Молим све колеге новинаре да услише мој приједлог, а приједлог је: прекинимо ову опрету у којој главну улогу игра Љ. Смајловић. Нема смисла и није пристојно да овај уништени и унесрећен српски народ замајавамо и овом опретом. Доста је овом народу што га свакодневно политички ( а тако ми Бога и по џепу) излуђују политичари, посебно они који причају бајке као да је свима нама сврака попила мозак, који на међунароидни скуповима пјевају у част рођендана Раме- -Дрона Албанског. Шта је ово, људи, до када ћемо све ово да трпимо, да поднсоимо. Ганут сам до суза колико нам владари, вође, посвјећују своје драгоцјено вријеме, колико нам утискају у наше мозгове њихове брилијантне идеје, одлуке. Све што се догађало на овим просторима од Властимира, Мутимира до данас је лук и вода при садашњим генијалним владарима. Један мудрац је давно рекао да свирање виолине, осим неопходног талента за музику треба имати виолину. Зато се не би требало чудити да постоје овакве оперете и биће их још. Ко је данас вриједан да се са њим толико замајавамо, нико осим НАРОДА, морамо мислити на НАРОД, а не на нарцисоидне индивидуе којима је неко узео звечку. Људи, колеге, Србија је једна велика грудва снијега која се закотрљала низ планину и која ће се разбити са великм треском.

Одговори
пет

08.07.

2016.

Данило Коцићanonymous [нерегистровани] у 11:12

Политика

Љиљани смајловић треба рећи - збогом!

Одговори
чет

07.07.

2016.

Cica [нерегистровани] у 22:21

Štednja

Kaže prethodni komentator, da mora da se štedi na novinarima, a ne kaže koliku platu primaju te direktorke. Zašto one ne bi malo štedele da i novinari mogu da žive kao ljudi. Podrška Ljilji Smailović. Pravi je profesionalac.

Одговори
чет

07.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 16:56

stara francuska

Politika NIJE Ljijljana Smajlovic, nego institucija koja traje 100 godina. Bice Politike i posle. Putuj igumane i ne brini za manastir, i ne tvrdi pazar, jer nisi ti Luj XIV, a i on je zavrsio znamo kako.

Одговори
чет

07.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 13:55

Re:

Ne lupetaj.

Одговори
чет

07.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 11:25

Manipulator

Gospodja Smajlovic je vest manupulator, koji se nazalost manipulacijama docepao i cela UNS-a. Naseg, a njenog. Radila je za Amerikance deset godina kada su je dobro placali, i sluzice svakog gazdu koji je debelo placa. Para, medjutim, presahlo, a ne ume da ih zaradi, vec samo da dobija. Nije za nju Politika dragulj u kruni srpskog novinarstva, sto javno proklamuje, Smajlovicka smatra da je ona dragulj vaskolikog srpskog novinarstva. Umisljeno do bola.

Одговори
чет

07.07.

2016.

ana petrovic [нерегистровани] у 08:27

podrska

podrska profesionalnom novinaru koji se drznuo da uredjuje novine! pa zna se valjda kome je to zadatak - trbuhozborcima!

Одговори
чет

07.07.

2016.

Члан од 1984. [нерегистровани] у 00:12

Не љутите се на Недима...

Све о чему говорите, госпођо Смаиловић, последица је својевремене продаје "Политике" концерну ВАЦ од стране Ваших идеолошко-политичких сабораца из ДОС и Ви то одлично знате. Последица тога је и, у оквиру већ издишућег досовског обрасца, препродаја немачког дела "Политике" М. Богићевићу који Вас је, поштено би било да јавно признате, док се још није сазнало каквом комбинацијом је обављена та препродаја, поново довео на њено чело. Продукт досовског обрасца који, нарочито у рубрици "Погледи", мада га у стварном животу, на срећу, готово више и нема, још увек увелико цвета и у Вашој "Политици" , јесте, најзад, и Недим Сејдиновић. Стога се не љутите на њега - није то што је он говорио лицемерје, то је само природна реакција једног бестидног погледа на свет из којег сте, без обзира на вештину прерушавања, обоје потекли!

Одговори
сре

06.07.

2016.

Marija Mladenovic, mladmara@gmail.com [нерегистровани] у 23:13

Re:

Pa pravo da vam kazem ja ne znam u cemu je ovde problem. \Moze "Politika" da bude sto puta institucija ali njen je rezultat - nesto vise od 38.000 primeraka (da li je tu i remitenda). Moze da dobije sto puta ekskluzivni intervju sa Muhikom (koji me, uzgred, uopste nije, po onom sto sam procitala, bio ekskluzivan) ali je tiraz nesto vise od 38.000 primeraka (da li sa remitendom). Pa, pobogu, od kojih para? Naravno da su dve direktorke (takodje ekskluzivitet "Politike" sa sve tirazom od nesto vise od 38.000 primeraka - da li sa remitendom) napravile dramu radi tog ekskluzivnog ontervjua - jer odakle pare? Pobogu ljudi, spustite se na zemlju , pogledajte oko sebe i man`te se umisljenih velicina i institucija i upitajte se - odakle pare od tiraza nesto veceg od 38.000 primeraka (da li sa remitrendom). Ako je to uplitanje u uredjuvacku politiku imam lek - ZARADITE, PA VAM SE EKSKLUZIVITET SA DVE DIREKTORKE NECE MESATI U POSAO.

Одговори
сре

06.07.

2016.

Danka [нерегистровани] у 20:04

Lako se zaboravlja

Kada he orvi put dosla u Politiku Lj. Smajlovic je u saradnji sa tadasnjim direktirom Politike Janjicijevicem mnoge novinare sa spoljne rubrike ( koji su dosli pre mnogo godina na legalnom konkursu) premestila na sporedne rubtike i u Odelenje zs razvoj(ixmisljeno odelenje) da bi dovrla dpolja svoj tim za politicku rubriku. Dakle, svi se u Politici toga secaju posto su mnogi oterani otisli u penziju ili se jos sude sa Politiko. U ime profesije i istine molim vas objavite ovo

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси