Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Крагујевачкој ТВ К9 због дугова искључен сигнал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 12. 2016.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Крагујевачкој ТВ К9 због дугова искључен сигнал

“Емисиона техника и везе пре око месец дана Телевизији К9 искључила је сигнал због дуга од око 500.000 динара, због чега сада програм емитујемо само преко кабловских телевизија”, рекла је за Удружење новинара Србије (УНС) одговорна уредница ТВ К9 Јованка Маровић. Ову телевизију Шумадинци сада могу да гледају на СББ-у, ИПТВ-у и Коперникусу, као и локалним кабловским оператерима. Како Маровић истиче, “питање је дана када ће ова прва приватна телевизија у Србији, као и РТВ Крагујевац, потпуно искључити сигнал”.

“Због лоше финансијске ситуације и проблема са пројектним суфинансирањем којег у Крагујевцу нема већ две године, више не можемо да правимо ни краткорочне планове, а камоли дугорочне”, рекла је Маровић.

Она истиче да је Крагујевац једна од три локалне самоуправе која ни у 2015, ни у 2016. години није расписала конкурс за пројектно суфинансирање медија.

“Прошле године за медије је у буџету Крагујевца било предвиђено 80 милиона динара, ове 60, а за наредну је планирано 20. Међутим, у претходне две године Град тај новац није расподелио медијима. Крагујевачки медији организовали су у јуну и протест због тога, али градоначелник је рекао да за медије нема новца. За све друге, и невладине организације, и за културу, спорт…обе године је било новца, само за медије није”, каже Маровић.

Како додаје, крагујевачки медији све међусобне разлике ставили су по страни и заједно се боре за боље услове који ће им, надају се, помоћи да опстану.

“Локални медији тешко могу да опстану без пројектног суфинансирања. Само тржишно орјентисано функционисање је немогуће. Никада на локалу тржиште није преовлађујуће јер се оглашивачи углавном окрећу националним медијима”, рекла је Маровић за УНС.

Маровић истиче да су, недодељивањем новца локалним медијима, Крагујевчанима ускраћене основне информације.

“Крагујевац је велики град и људи су овде навикли да редовно буду информисани о локалним дешавањима. Често нас зову од када је угашен сигнал да се жале да више немају где да чују информације о свом Граду”, закључује она.

Контрола у РТВ Крагујевац

Како УНС незванично сазнаје, у највећој крагујевачкој телевизији РТВ Крагујевац јуче и данас је контрола Министарство привреде јер власник Радоица Милосављевић, ни након додатног рока, није доставио ревизорски извештај.

Министарство привреде ова сазнања УНС-у данас није потврдило, а на питање УНС-а каква је власничка судбина медија којима је раскинута приватизација, тј. да ли се капитал дели запосленима без накнаде или медиј поново иде на продају, из министарства већ десет дана нема одговора.  

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.12.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:14

Zaboravna Marovićeva

Da je gospodja Marović bila iskrena ,kao što nije, rekla bi da je reč o prvoj privatnoj televiziji čiji je vlasnik Dragan Jovanović,vlasnik nekadašweg Takovo osigurawa,koji je od svoje televizije digao ruke i rekao Marovićki :"evo vam,ako imate para radite"!Marovićka je da ne bude zabune bila direktorka i glavna urednica RTK, glavni glasnogovornik i spiker gradonačelnika bivšeg Veroljuba Stevanovića koji je preko Milenića i Marović uredjivao program, maltene koji je počinjao sa "dobro jutro,ili dobar dan, fradonačelniče Stevanović". Prva je uzela sa grupom novinara otremninu pozamašnu iz RTK prošle godine u februaru, onda je otišla u dogovoru sa Verkom Stevanović da "vaskrsne" već nepostojeći Kanal 9 ,radila je sa ekipom a da nikome nije ni dinar platila(snimateqi i montažeri,pitajte ih) iako je stranka ZZŠ i bivši gradonačćelnik svojim vezama obezbedjivao novac koliko - toliko.I sada im je kriv djavo: naravno, signal je isključen, a kada se govori o projektnom finansiranju,autor ove rubrike na portalu UNS-a, ne zna,a Marović mu nije rekla, da u KG. postoji nekoliko radio stanica koje bi konkurisale kada se stvore finasijski uslovi,qa koliko bi iz tog"kolača" pripalo K9 je nepoznato.I ove njene reči imaju političku konotaciju,a nikako profesionalnu. Žalosno jje što se RTK sada zbog Jovbanke,gradonačelnika Stevanovića i cele bivše vlasti u trajanju od 1o godina našla u gadnoj situaciji,jer su ogromni dugovi nasledjeni.To n aravno ne opravdava poteze kupca te televizije Radojice ,njemu treba oduzeti RTK, podržaviti na kratko,a onda ponovo na tender. Zaista nije korektno da se gospodja Marović sada krije iza potreba grada ,jer ih je ona gazila.Njoj te potrebe stanovništva Kragujevca nisu bile bitne ,već vlast u gradu,pa je tako imala direktan televizijski prenos iz Skupštine grada koktela koji je zbog puštanja iz zatvora Nebojše Vasiljevića oreganizovan!To nije zabeleženo u novinarskoj praksi.Ili, da je obljavljivala na TV Kragujevac dok je bila direktorka i glavna urednica lična saopštenja gradonačelnika Stevanovića o njegovim ljubavnim jadima i problemima. Zato gospodo sa cenjenogh portala UNS-a ne padajte na "krokodilske suze" nekih (uzgred ona je uvek pljuvala na UNS, jer je članica NUNS) I licemerstvo. Srdačan pozdrav

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси