Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вест о Томиној кандидатури или како су Спутњик и Н1 на кратко сарађивали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 02. 2017.

Извор: Ј.Пешић/ Д.Бјелица

Вест о Томиној кандидатури или како су Спутњик и Н1 на кратко сарађивали

Пре три дана, у среду вече, Спутњик је на сајту објавио како ексклузивно сазнаје да ће се актуелни председник Србије Томислав Николић кандидовати на предстојећим председничким изборима. Вест коју је Спутњик објавио у 21.42, објавио је брзо и сајт телевизије Н1, у 21.47, са изменом која је забележена у 21.54, и навео да незванично сазнаје да је ту одлуку Николић донео на прослави рођендана.

Скоро 20 минута после Спутњика објављују информацију и сајтови Б92, Блица и РТС-а.

Б92 у 22.02 наводи да новост јављају Спутњик и Н1, али да су и сами незванично добили потврду ове информације из Николићевог кабинета.

Блиц онлајн изашао је са информацијом објављеном у 22.07 уз објашњење да ју је објавио Н1 позивајући се на своје изворе, а да је вест о кандидатури објавио и Спутњик.

Сајт јавног сервиса РТС у 22.08 пише „Председник Србије Томислав Николић кандидоваће се на предстојећим председничким изборима, јавља ’Спутњик’“ уз опаску да „за сада нема званичних потврда те информације“.

На друштвеним мрежама дискутовало се да ли је Томислав Николић, или неко из његовог табора, ову информацију прво саопштио Спутњику или истовремено Спутњику и медијској кући Н1. Посебну симболику  отуд је добио Фејсбук статус „Н1 и Спутњик у исто време“.

„Н1 је прво избацио Спутњик  две тачке. А после су се чупали да и они имају неке неименоване изворе“, надовезао се колега који ради за један од београдских таблоида на свом Фејсбук профилу.

„Тачно“, потврдио је у преписци на Фејсбуку новинар Спутњика. „Прво су навели нас. После су добили потврду“.

Радозналци су сами кренули у претрагу интернета како би сазнали ко је први објавио ексклузиву, а ко био други.  

На Твитер налогу Н1 остала је видљива сарадња ове куће са Спутњиком. На твитеру је остао забележен наслов „Спутњик: Николић одлучио да се кандидује за председника“, али кликом се не отвара текст наговештен насловом, већ сајт Н1  и текст у ком нема Спутњика као извора.

Сајт УНС-а позвао је колеге Југослава Ћосића и Љубинку Милинчић како би сазнао из прве руке шта се у среду вече дешавалу.

„Грешком се појавила вест Спутњика на Твитер налогу Н1, коју сам обрисао. Објавили смо нашу вест на сајту, након што смо добили проверене информација, а затим смо је и ретвитовали. Спутњик је објавио први, али ми нисмо имали намеру да се тркамо у објављивању “, рекао нам је директор програма Н1 Југослав Ћосић.

Како је за сајт УНС-а рекла главна уредница сајта Спутњик Љубинка Милинчић одмах након објављивања вести колеге са Н1 питале су за њено преношење.

„Звали су нас са Н1 кад смо објавили вест и питали да је пренесу. Видела сам да су поставили на сајт, као и да су навели извор. Након неколико минута, вест је уклоњена и постављена је њихова“, каже Милинчић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси