Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: У 2016. години пријављен сваки други напад и претња новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 02. 2017.

Извор: УНС

УНС: У 2016. години пријављен сваки други напад и претња новинарима

Удружењe новинара Србије (УНС) у својој бази за прошлу годину евидентирало је 59 случајева у којима су се новинари и медијски радници жалили УНС-у на физичке и вербалне нападе или притиске, или су такви случајеви објављени у медијима. УНС је реаговао у 36 случајева напада и притисака. Од 59 случајева, 41 се односи на физичке нападе и претње, а надлежнима је пријављен скоро сваки други, односно 21 случај, сазнали смо од колегиница и колега.

У протеклој години било је десет физичких напада, 18 пута је колегама вербално прећено, а четири пута им је забрањен улазак и извештавање са догађаја. Преко друштвених мрежа, претње је прошле године добило седам колегиница и колега, у три случаја новинари су посумњали да су праћени, три пута им је забрањено фотографисање, а забележена су и два напада на кућу запосленог у медију и саму медијску кућу. Сајт једног медија оборен је у прошлој години, а у још једанаест случајева колегинице и колеге биле су изложене различитим врстама притисака (онемогућавање запослених да бирају главног уредника, смене, откази…).

Претње и вербални напади

Претње које су упућене у програму Радио Ваљева у јануару прошле године, уредници портала „Колубарске“ Дарији Ранковић, прошле су без реаговања надлежних.

Како нам је ова ваљевска новинарка рекла, послала је представку Регулаторном телу за електронске медије два пута, али одговор још није стигао.

Због тога што је на свом порталу објавила изјаву заменика градоначелника Жарка Ковача да су власници приватизованог радија тражили новац из градског буџета за плате запослених у новембру и децембру 2016. године, на Радио Ваљеву је на сваких 15 минута емитовано саопштење да ће против Ранковићеве поднети кривичну пријаву.

УНС је у априлу прошле године протестовао због вербалног напада на новинарку Врњачке радио-телевизије (ВРТ) Весну Ђорђевић коју је, након емисије, непознати мушкарац вређао на улици.

Како је УНС-у тада речено из ПУ Краљево „припадници Министарства унутрашњих послова одмах су привели и саслушали мушкаца осумњиченог да је вређао новинарку“.

Такође у априлу, УНС се солидарисао са новинарком Телевизије Пинк Горданом Узелац, којој су присталице опозиције претиле на протестном скупу испред РИК-а у априлу, вређале је и омаловажавале у присуству њених колега, извештача свих престоничких телевизија и медија.

Организација Заједно и Академска иницијатива Форум 10 послали су у новембру 2016. године УНС-у писмо у којем су навели да су „њиховој активисткињи и новинарки РТВ Нови Пазар Сајми Реџепефендић упућене претње смрти“,  због тога што је на свом Фејсбук профилу објавила “исповест жена, самохраних мајки, које су доживеле непријатност и вербални насртај са упосленицима у Исламској заједници у Србији”.

„Поднела сам кривичну пријаву против лица која су ми јасно упутила претњу, али до данас нисам добила одговор од полиције“, рекла је колегиница Реџепефендић УНС-у почетком ове године.

Припадници МУП-а, у координацији са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, идентификовали су особу која се сумњичила да је у новембру преко Фејсбук странице „Цензоловка“ претила главном и одговорном уреднику листа Данас Драгољубу Петровићу. Како је саопштило Министарство унутрашњих послова, поднета је кривична пријава Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Напади на приватну својину

На кућу генералног директора РТК Ментора Шаље у Приштини у августу 2016. године је бачена експлозивна направа. Група „Руковасит“ је преузела одговорност и навела да ће Шаљи, уколико не буде поднео оставку у РТК, живот бити у опасности. Пре овог напада на Шаљу, бачена је граната у двориште зграде РТК, а како су писали приштински медији, одговорност је и за то преузела иста група.

Физички напади

Напад који се десио у мају претходне године, на новинарску екипу ТВ Мост у Обилићу када је мештанин Албанац лопатом напао новинаре, прошао је некажњен.

Према речима новинарке Јасмине Стојковић успели су да дају изјаву у полицијској станици сат времена након напада, када је дошао преводилац, јер у станици није било полицајаца који говоре српски језик.

„Како нам је речено, полиција је знала који нас је мештанин напао, јер је проблематичан, али није дошло ни до каквог одговора из полиције након пријаве“, рекла је УНС-у новинарка ТВ Мост Јасмина Стојковић.

У мају претходне године је нападнута и новинарска екипа ТВ Апатин. Новинару Филипу Зорићу и сниматељу Мату Јакшићу потпредседник ФК „Братство“ Мирка Остојић забранио је снимање општинског дербија.

„Након инцидента, пријавили смо случај, а полиција је покренула поступак за кршење јавног реда и мира. Били смо сведоци догађаја на суђењу, али се Мирко Остојић није појавио. Нисмо добили ни извињење од њега“, рекао је УНС-у новинар Зорић.

УНС  је у јуну 2016. године осудио физички напад оснивача и одборника ДПС из Пријепоља Бахрије Бегановића, који је насрнуо на сниматеља Телевизије Нови Пазар и власника портала PP Media Алема Ровчанина током седнице локалног парламента.

„Случај није пријављен полицији“, рекао је за УНС Ровчанин и додао да је напад остао без реакције надлежних.

УНС је у мају 2016. године протестовао због привођења новинара „Вечерњих новости“ у пензији Драгана Дамјановића на Косову и Метохији и тражио је од Еулекса да поведе истрагу и о резултатима обавести јавност. Како је УНС-у рекао Драган Дамјановић те ноћи је са сином и ћерком стигао на прелаз Јариње где му је косовска полиција затражила документа.

Након тога, дошла су два полицајца из Липљана која су му саопштила да морају да га воде у притвор у ово место. У станици му је полицајац из Еулекса рекао да не зна о чему се ради и зашто је приведен, али да постоји потерница за њим. Дамјановић је тада истакао да „верује да је пуштен због Канцеларије за Косово и Метохију која је реаговала након што их је његов син обавестио о догађајима“.

„И данас не знам зашто сам био ухапшен и зашто је постајала потерница. Официр за везу у Приштини Дејан Павићевић ми је после рекао да је та потерница скинута“, рекао је Дамјановић.

Праћење новинара

УНС је са својим огранком Друштвом новинара Војводине тражио у јуну 2016. године од полиције и тужилиштва да утврде ко је пратио новинарку Војвођанског истраживачко-аналитичког центра VOICE из Новог Сада Мају Живановић.

Како је за УНС рекла Живановић, из тужилаштва су, одмах по пријави, предузете мере.

„Мере безбедности су предузете, додељено ми је обезбеђење, међутим, након две недеље тражила сам да се укине. Нисам могла да обављам новинарски посао због обезбеђења које ме је пратило“, каже Живановић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси