Насловна  |  Деск  |  УНС вести  |  Изборна Скупштина УНС-а 6. и 7. маја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 04. 2017.

Изборна Скупштина УНС-а 6. и 7. маја

Изборна Скупштина Удружења новинара Србије (УНС) биће одржана 6. и 7. маја у Ивањици. На Скупштини ће бити разматран Извештај о четворогодишњем раду УНС-а и изабрано руководство за наредни мандат. У складу са Статутом УНС-а, редовна Скупштина је сазвана 60 дана пре одржавања, а предлози кандидата за органе УНС-а – Председника, Управу, Суд части и Надзорни одбор, поднети су у року од 20 дана од дана објављивања Одлуке о расписивању избора.

Кандидациона комисија утврдила је данас листе кандидата за органе УНС-а, који ће бити бирани на Изборној скупштини. Комисија је констатовала да су за 40 места у Управи пристигле 43 уредне кандидатуре, за пет места у Надзорном одбору пет кандидатура, а за пет места у Суду части шест кандидатура које испуњавају Статутом прописане услове.

За председника УНС-а пристигла је једна кандидатура. Досадашњег члана Управе УНС-а Владимира Радомировића за председника је кандидовало 53 потписника - редовна члана УНС-а. Молимо вас да биографију колеге Радомировића и осталих кандидованих за органе УНС-а погледате у прилогу.

Редовни чланови УНС-а на објављене кандидатуре могу поднети приговор Кандидационој комисији у року од 10 дана од њиховог објављивања (закључно са 28. априлом 2017. године) електронском поштом на мејл press@uns.org.rs. Рок за решавање по поднетим приговорима је три дана.

По Статуту УНС-а, услов да кандидатура буде исправна је да кандидат за председника има најмање 50 потписа редовних чланова УНС-а, да је сагласан са кандидатуром и да постоји образложени предлог кандидатуре. За чланове Управе, Надзорног одбора и Суда части УНС-а, поред сагласности кандидата и образложеног предлога, неопходно је најмање 10 потписа редовних чланова, осим за кандидате за Управу које предлаже актуелни састав Управе.

Право гласа на Скупштини имају колегинице и колеге са статусом редовног члана и овереном легитимацијом за 2016. или 2017. годину. Придружени и приправни чланови УНС-а могу учестовати у раду Скупштине, али немају право да бирају и да буду бирани у органе УНС-а.

Чланови УНС-а који желе да учествују на Скупштини треба да се пријаве колегиници Снежани Брадић из Секретаријата УНС-а на мејл press@uns.org.rs или телефон 011 32 36 337 за резервацију превоза и преноћишта; за пријаве из Војводине колегиници Љиљани Ремецки из канцеларије у Новом Саду на мејл uns-dnv@eunet.rs или телефон 021 520 448, а за пријаве са Косова и Метохије колегиници Маријани Симић на мејл marijana_kosovo@yahoo.com или на телефон 064 450 33 95.

Из Београда, Новог Сада и Грачанице обезбеђен је превоз аутобусом и комбијем.

Удружење сноси трошкове превоза и смештаја само за редовне чланове.

Рок за пријаву учешћа је 28. април 2017. године до 12 сати. Пријаве које стигну после овог рока неће бити уважене.

Сви учесници Скупштине обавезно треба да понесу новинарску легитимацију УНС-а. На Скупштини ће бити могуће уплатити чланарину и оверити легитимацију за 2017. годину.

Погледајте у прилогу Позив на Изборну скупштину са Предлогом дневног реда и сатницом Скупштине.

Коментари (11)

Остави коментар
уто

02.05.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 13:39

ЗБОГОМ!

Знам да су ове речи ( без обзира на то да ли ћете их објавити) узалудне пошто сте већ донели одлуку, али зар не схватате да је предложени састав напросто једно ”збогом, УНС!”. Није могуће да у Србији, познатој по добром журнализму, без обзира које време или полит.клима били у питању, нема имена угледних свеколикој публици. На вашем списку су, углавном, анонимуси који ни мама и тата не знају да припадају часној и узвишеној професији, али су им, ето, врхунски квалитети похађање курсева или школица у западним инструктивним редакцијама. А чак и Трамп, други пут заредом, за такве и сличне ”етаблиране” медије има само презир, а ми их овде дижемо до небеса и као пример да су ”нови жреци наше, УНС, професије” завршили сигурно са највишом оценом. Срце ме боли што се УНС претвара тако у НУНС. Мичете и Смајловићку трпајући је у суд, али је она водила, без обзира на такође инструктивно школовање ван земље, знала вешто и испешно да кормилари и доказује интегритет и знање. Спрдња је и оно са избором заједничког непостојећег српско-црногорског савеза, саставом од председника до осталих чланова. Знам, понављам, да је касно за сваку овакву и сличну причу, али оде и задња вера у организовање новинара на нивоу какав би морао да буде не само у интересу професије. Сами сте себи, опростите на грубој оцени, ископали раку. Жао ми је, много ми је жао.

Одговори
суб

29.04.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 15:23

НАКНАДНА ПАМЕТ

Тачно је да ће,потпуно неправедно, у новом сазиву Управе и другима органима УНС-а бити мало,или нимало новинара са "јужне пруге".Али, ова констатација је сада само "накнадна памет" јер било је и времена и статутарног начина да се са југа Србије кандидује много више колега.Лењост или сујета, питање је сад?Слично се иначе дешава и код кандидовања новинара са југа за највиша годишња признања!

Одговори
уто

25.04.

2017.

Smak [нерегистровани] у 19:48

Dnevnik

Ne znam ko je birao kolege iz novosadskog Dnevnika,a
iz biografija se vidi da su pred penzionisanjem i jos bili u upravi!!!???

Одговори
пет

21.04.

2017.

Novinar [нерегистровани] у 17:48

Re: DEMO(N)KRATIJA

Postovani kolega, hvala Vam sto ste nam do sada pomagali, ali od Vase podrske i pomoci jedino sto su novinari u Vranju, Bujanovcu, Leskovcu i Presevu dobijali su ponizenja i otkazi. Kako Vama ne smeta da nas UNS vodi tandem bez fakulteta, bez visokog obrazovanja? Pa sta cete reci kao argumentaciju u duelu sa PROUNS-om ciji je predsednik doktor nauka? Jel hocete da nas ismejavaju? Da li mi to postajemo jedno provincijsko udruzenje koje vode ljudi iz senke?

Одговори
чет

20.04.

2017.

Vojkan Ristić dosadašnji član Uprave UNSnymous [нерегистровани] у 19:03

Dajte šansu demokratiji

Поштоване колеге са "јужне пруге",

Осећам се прозваним па зато јавно и пишем, као што сам увек и чинио.

Био сам члан Управе УНС у претходном мандату. Сада нисте остали сами, или ако хоћете један човек не чини велику подршку.

Трудио сам се да као чланУправе помогнем реструктуирању Радио Телевизије Врање (РТВ), будем солидаран и покушам да победим да УНС остане као најстарија организација ове понижене професије поготову на југу Србије.

Верујем да ће колеге који су предложени за нови састав Управе УНС, а пре свега колега Милорад Додеровић, имати снаге и воље да буду на страни професионализма.Они су то и раније чинили са најбољим намерама.

Подржите демократију на Скупштини УНС !

Искрено и са најбољим намерама,
члан Управе УНС до 6. маја
Војкан Ристић, стални дописник дневног листа "Данас" са југа Србије, дипл. политиколог ФПН журналистике и полазник мастер студија на смеру "Политика и друштвене промене".

Одговори
чет

20.04.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 10:43

Zaobidjena "južna pruga"

Прдложена листа кандидата за чланове Управе је мање више иста осим што нема представника из Лесковца, Врања, Бујановца и Прешева. Да ли заиста то може да буде децентрализација у функционисању УНС и подједнаком заступању интереса свих колега. Као да на југу Србије нема професионалаца, или можда предлагачи мисле другачије ?

У сваком случају на овај начин дисриминисани су професионалци са југа Србије, јужно од Ниша, али нека то служи на част предлагачима.

Срдачно и све најбоље на Изборној скупштини, колеге из Лесковца, Врања, Бујановца и Прешева...

Одговори
сре

19.04.

2017.

Novinar [нерегистровани] у 19:02

BRUKA

Pa ovo je dno dna. Kandidat za predsednika bez fakulteta, sadasnji i buduci predsednik IO UNS bez fakulteta. U sta se to pretvara nas UNS. Pa zar svako moze da bude novinar. Pa izdali ste profesiju u medijskoj reformi, sta dalje trazite. Pa kolege iz Kragujevca, Nisa i Vranja su vam davale lekcije na svakom skupu. Zar da u Vranju, Boru ili Nisu imamo 10 puta obrazovanije, pismenije i kvalitetnije novinare nego u Beogradu. Niste rec umeli da im kazete, a funkcija Vam nikad dosta. I onda se cudite sto nastaju nova udruzenja poput UMR, PROUNS, NDNV, SINOS, DNV, NUNS, LOKAL PRESS i ostala. OVO JE SRAMOTA ZA NOVINARSKU PROFESIJU.

Одговори
сре

19.04.

2017.

Realan [нерегистровани] у 10:55

...

UNS prerasta u NUNS, a onda će oba udruženja da se spoje u JNUNS. Jedinstveni NUNS.

Одговори
сре

19.04.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 06:32

Dokle

Dokle ovaj Doderovic! Ovo mu je treci-cetvrti put. Da se jos jednom revidiraju predlozi. Neki bi trebali sami da se povuku, ako ne treba im reci. Daj te mladje, nova ne istrosaena lica.

Одговори
сре

19.04.

2017.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 00:42

ЗАР ВАС БАШ НИ МАЛО НИЈЕ СРАМОТА?

Зар вас баш ни мало није срамота да овако објавите одржавање Изборне Скупштине УНС?
За председника предложен један кандидат (без завршеног факултета,) са 53 од тражених 50 потписа подршке; за 40 места у Управи, 43 кандидатуре (доста оних без завршеног факултета); право гласа имају "редовни" чланови; превоз и смештај бесплатан само за редовне чланове (придружени, а то су углавном они који су пензију зарадили радећи новинарски посао и приправни, који би тек да буду новинари, плаћају учешће на Скупштини у Ивањици? Наравно, то је "фора садашње Управе, јер нигде не пише колико то кошта, то је одбијеница и пре овог лажног позива.
Редовни предлажу, редовни бирају, редовнима бесплатно....., а ви остали плаћајте чланарину и навијајте преко Билтена.
Вероватно овај коментар нећете да објавите, као ни један у којем сам тражио вашу смену, поништење срамног Статута из Брзећа и избор новог руководства.
Како ми се чини-ускоро ћете се сами распустити, ако овако наставите.

Одговори
уто

18.04.

2017.

Mali Buda [нерегистровани] у 22:08

KO IH JE PREDLAGAO

Ko je predlagao kandidate za članove Uprave? To je ostalo netransparentno, kao i kada su u pitanju predlozi, za najznačajnija novinarska priznanja. Sistem je, koliko shvatam: "ja tebe, ti mene"! Uostalom za novi saziv Uprave vidim i neka stara imena, koja ništa nisu radila za organizacioju i svoje kolege.Hoće "funkciju" zbog lične promocije i nabedjenosti da su veliki novinari.Za reprezentativno esnafsko udruženje srpskih žurnalista to je jako loše kao i situacija da se među kandidatima pojavio veliki broj ljudi sa RTS-a.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси