Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕП: Нема напретка у слободи изражавања, забрињавају напади на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 06. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

ЕП: Нема напретка у слободи изражавања, забрињавају напади на новинаре

У јуче усвојеној Резолуцији о Србији Европски парламент изразио је „забринутост због одсуства напретка у побољшању слободe изражавања и аутоцензуре у медијима у Србији“. Како се наводи у Резолуцији, ово је „феномен који је у погоршању“. ЕП је нагласио да „политичка умешаност, претње, насиље и застрашивање новинара, укључујући физичке нападе, вербалне и писане претње и нападе на имовину остају проблеми који забрињавају“.

„ЕП позива власт да јавно и недвосмислено осуди све нападе, да обезбеди услове како би се евикасније истражили сви случајеви напада на новинаре и медијске раднике, као и да починиоце брзо приведе правди. ЕП изражава забринутост због чињенице да тужбе за клевету диспропорционално таргетирају критички настројене медије и новинаре, и могућег утицаја судских одлука на медијске слободе када је реч о клевети“, пише у Резолуцији коју је УНС затражио и добио од Европског парламента.

ЕП је изразио забринутост због негативне кампање против истраживачких новинара који извештавају о корупцији и позвао власт да се уздржи од уплитања у такве кампање.

„ЕП позива на потпуну примену медијских закона, поздравља потписивање Споразума о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара и радује се његовом спровођењу. ЕП наглашава потребу за потпуном транспарентношћу власништва у медијима и финансирању медија и охрабрује владу да гарантује независност и финансијску одрживост оба јавна сервиса, медијских садржаја на језицима националних мањина, као и да повећају улогу јавних сервиса у области извештавања на мањинским језицима“, стоји у тексту Резолуције.

Резолуција о извештају о Србији за 2016. годину усвојена је јуче већином гласова у Европском парламенту. За текст Резолуције о Србији известиоца Дејвида Мекалистера од 673 присутна посланика, 524 посланика је гласало за док је против било њих 70. Од гласања се уздржало 79 посланика.

Европски парламент јуче је усвојио и извештај о Косову за 2016. годину.

Ово тело изразило је озбиљну забринутост због одсуства напретка у заштити слободе изражавања и слободе медија, као и повећаног поличког уплитања, притисака и застрашивања медија на Косову.

„ЕП је дубоко забринут због повећаног броја директних претњи и напада на новинаре, као и раширене самоцензуре. ЕП позива косовске власти да у потпуности препознају и заштите слободу изражавања у складу са ЕУ стандардима, да окончају некажњивост напада на новинаре и одговорне приведу правди. ЕП позива Владу да гарантује независност и одрживости јавног сервиса РТК и да уведе адекватну финансијску шему. ЕП позива на усвајање закона о ауторским правима и осигуравање транспарентности медијског власништва“, наводи се у извештају за Косово.

ЕП је позвао Владу Косова да осигура да случајеви физичких напада на новинаре и друге врсте притисака буду брзо истражени и да се убрзају и ојачају судска решавања ових предмета, као и да настави да недвосмислено осуђује све нападе на новинаре и медијске раднике и осигура транспарентност власништва над медијима како би се смањили ризици од притисака на уреднике и новинаре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси