Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Изложба "Ан Бибиако састипе" - "У Бибијакино здравље"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 03. 2010.

Изложба "Ан Бибиако састипе" - "У Бибијакино здравље"

У Музеју ромске културе сутра, 19. марта 2010. године у 12 часова, биће отворена изложба новинара и књижевника Драгољуба Ацковића, под називом "Ан Бибиако састипе" - "У Бибијакино здравље".



Изложбу прати врло обиман Каталог у коме је аутор изложбе, приказао начине прослављања овог ромског празника у последњих век ипо као и сличности Бибије са ромском светицом Кали Саром, али и са индијском богињом Дургом. На изложби ће бити приказано неколико верзија иконе чудотворне Бибије – Теткице, од којих је најстарија из 1929. године.

Драгољуб Ацковић је рођен 1952. године у Осипаоници код Смедерева. Члан је Удружења новинара Србије, Удружења књижевника, Комисије за проучавање живота и обичаја Рома САНУ, ромског и југословенског ПЕН клуба. Уредник је ромског програма на Радио Београду. Аутор је неколико стотина текстова који говоре о различитим ромским проблемима као и књига које третирају питања везана за живот и проблеме Рома: "Грађа за историју информисања Рома", "Историја информисања Рома од 1935-1995, "Они су убили његове очи", "Убили су истину о нама", "Теткица Бибија...

Изложба је организована под покровитељством Министарства за људска и мањинска права и траје до 5. маја 2010. године.

Музеј ромске културе налази се у Београду, у Рузвелтовој 43.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси