Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  СНС казнио непослушне српске новинаре бојкотом Живојина Ракочевића из Грачанице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 07. 2017.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

СНС казнио непослушне српске новинаре бојкотом Живојина Ракочевића из Грачанице

Скупштинска већина јуче није изгласала представника новинарских удружења Живојина Ракочевића, члана Управе УНС-а и новинара са Косова и Метохије, у Одбор Агенције за борбу против корупције. Ракочевић је као заједнички кандидат два највећа новинарска удружења – УНС-а и НУНС-а, прошао надлежни скупштински Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу у септембру 2016, дакле десет месеци раније.

Одлука посланика већине да у међувремену промени мишљење и уздржи се од скупштинске подршке овом кандидату представља преседан, који се може протумачити и као покушај дисциплиновања удружења из ког кандидат долази.

УНС је питао шефа посланичке групе Српске напредне странке Александра Мартиновића шта се променило и зашто већина јуче није гласала за Ракочевића када је подршку већине у надлежном одбору већ имао.

„А зашто Ваше удружење није реаговало на умрлицу за Председником Републике, живим човеком, и на насловну страницу НИН у којој се Србија пореди са Аушвицом?“, одговорио је у смс преписци Мартиновић, који је иначе члан Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу и гласао је за избор Ракочевићева у септембру 2016.

На коментар да је УНС јасно у медијима изнео став да се холокауст не сме релативизовати, али да реаговање УНС-а не може имати утицаја на јучерашње гласање и да је Ракочевић, косовски Србин, честит и одважан новинар, који живи и ради у Грачаници у којој чини чуда за културни живот тамошњих Срба, Мартиновић је објаснио да није задовољан УНС-овом реакцијом.

„То  како сте Ви реаговали, реаговао је и сам НИН. Посланици су слободни да гласају за кога хоће“, био је Мартиновићев одговор.

На питање да ли би да УНС реагује како СНС тражи колега Ракочевић био биран, Мартиновић је одговорио да је у Србији све дозвољено.

„Ма реагујте како год хоћете. У Србији је све дозвољено“.

Мартиновића смо питали и да ли је баш он наложио посланицима већине да не гласају за Ракочевића, пошто такву информацију имамо.

„Па што ме онда било шта питате кад ’имате информацију’?“.

На поновљено питање да ли је то тачно нисмо од Мартиновића добили одговор.

Усаглашена кандидатура УНС-а и НУНС-а, као овлашћених предлагача, са именом Живојина Ракочевића стигла је први пут у надлежни Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Народне скупштине 21. августа 2015. године. Удружења су од овог Одбора позив да предложе кандидата добила почетком јула 2015.

О овој кандидатури Одбор није одлучивао месецима. Исти позив да предложе кандидата за члана Одбора Агенције за борбу против корупције стигао је удружењима после априлских парламентарних избора 2016. године.

Име Живојина Ракочевића са биографијом поново је достављено Одбору почетком августа 2016. године, а његова кандидатура прошла је на трећој седници Одбора одржаној 20. септембра 2016. године. Тада је већина од 13 чланова Одбора, међу којима је био и Мартиновић, гласала за Ракочевића, нико није био против, ни уздржан, а од укупно 16 присутних није гласало троје посланика од којих двоје из Српске радикалне странке.


Гласање за чланове Одбора Агенције за борбу против корупције


Занимљиво је да међу посланицима Народне скупштине Србије који су јуче гласали за избор Ракочевића има и троје представника владајућих СНС-а и СПС-а. За Ракочевића су гласали Александар Југовић (СНС), Александар Чотрић (СНС) и Звонимир Стевић (СПС).

Представник новинарских удружења укупно је добио 15 гласова, против је било троје, а једна парламентарка била је уздржана. Већина од 143 посланика није гласала, чиме је место за кандидата новинарских удружења у Одбору Агенције за борбу против корупције остало упражњено.

УНС ће, као овлашћени предлагач, поново кандидовати Живојина Ракочевића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције и тражиће подршку домаће и међународне јавности у одбрани од овог недозвољеног вида пристиска владајуће већине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси