Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Оливер Ивановић: Брине ме одлука посланика, Живојин Ракочевић је интелектуално лице Срба са Косова и Метохије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 07. 2017.

Аутор: Ј. Петковић, К. Ковач Извор: УНС

Оливер Ивановић: Брине ме одлука посланика, Живојин Ракочевић је интелектуално лице Срба са Косова и Метохије

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић данас је на свом Твитер профилу написао да покушава, али не успева, да замисли шта је то посланике мотивисало да не гласају да представник новинарских удружења Живојин Ракочевић буде члан Одбора Агенције за борбу против корупције.

Ивановић је јавно упитао који су критеријуми одлучивали и шта то Живојин Ракочевић не испуњава, чиме се замерио и коме. „Немам одговор, али знам да Живојин мора даље“, написао је Ивановић.

„Када један такав човек добије подршку два главна удружења новинара, који га познају, нема сумње, боље него ико други, јер се ту најбоље остварио, онда је то за мене довољно да га, чак и да га не знам, узмем за озбиљног кандидата, за било шта за шта га два удружења предложе. Ако то није довољно посланицима у Скупштни Србије, онда ме то стварно брине, јер не знам о чему се ради. То као обичан грађанин и човек који посматра са растојања од 300 километара не могу да схватим. Шта то мотивише посланике да гласају другачије, да игноришу чињеницу због чега је предложен од стране УНС-а и НУНС-а, што је апсолутно неупитно. Нико се на Живојина Ракочевића не осврће другачије, него са великим поштовањем“, рекао је Ивановић за сајт УНС-а.

Ивановић је на Твитер профилу констатовао и да је реткост да човек са КиМ добије неподељену подршку јавности и струке, као што је то у случају Живојина Ракочевића и упитао „није ваљда то разлог?“.

„Живојин Ракочевић је изузетно репрезентативан и због тога што се о Србима на Косову не зна довољно, углавном се сликамо у негативном светлу из много разлога. Не бих улазио у то, али видим да се на нас гледа са потцењивањем, а ја не знам ниједног Србина који је овде нешто стварно значио, а који у Београду није успео. То је податак који људи у Београду не знају, али би било добро да знају. Живојин је тај тип који је, за разлику од неких који су отишли, остао овде и овде градио свој живот. Нема места на КиМ које Живојин није обишао као новинар, као човек, као хуманиста, као посленик културе. И сам сам обишао многа места и нема места на којем га нисам срео. У том смислу ми је јако значајно да такав човек добије прилику да промовише Србе са Косова и Метохије, наше политичке ставове и наше интелектуалне потенцијале, јер они постоје. Живојин то може боље него било ко други. Зато и у оваквом тиму, какав је антикорупцијски, као и на сваком другом месту где Срби са Косова треба да буду заступљени, мислим да треба водити рачуна да Живојнин буде еталон“, додао је за УНС Ивановић.

Ивановић је за сајт УНС-а рекао да је на Косову срео много људи, напаћених, намучених, које је несрећа погодила и сломила, али да Живојин Ракочевић спада у људе који никада нису потпуно депримирани и сломљени.

„Увек је имао мрвицу храбрости и мрвицу оптимизма. И тај оптимизам га вуче до данашњих дана, иако знам да веома критички гледа на данашњи тренутак. Често се догоди да разговарамо и да се у потпуности не сложимо, али у његовом ставу видим инспирацију да ја наставим даље. Један такав човек је веома, веома редак на Косову и Метохију. То је интелектуално лице које веома одудара од стереотипа о нама и оно што мени пуно значи јесте да полако, али сигурно, мења слику о Србима на Косову и Метохији. Због чињенице да Срби на КиМ имају мањак падежа у употреби извлачи се погрешан закључак да нисмо довољно интелигентни. Живојин Ракочевић је управо добар промотер добре слике о нама“, завршава Ивановић.

УНС и НУНС, две највеће новинарске организације, кандидовале су Живојина Ракочевића за члана Одбора Агенције за Борбу против корупције. Кандидатура је поднета још пре две године. Иако је без замерки прошао надлежни скупштински Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, прошлог четвртка, 20. јула 2017. године, скупштинска већина одбила је да гласа за Ракочевића, без образложења. Посланици већине једноставно су се уздржали од гласања.

УНС и НУНС сложили су се да поново за исту функцију кандидују Живојина Ракочевића, члана Управе УНС-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси