Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС се придружује одбрани Ал џазире
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 07. 2017.

Аутор: Владимир Радомировић Извор: УНС

УНС се придружује одбрани Ал џазире

Удружење новинара Србије прикључило се Међународној федерацији новинара, чији је члан, у осуди ултиматума Саудијске Арабије и њених савезника којим се тражи укидање катарског сателитског ТВ канала Ал џазира.

На конференцији „Слобода изражавања: Супротстављање претњи“, која је у понедељак и уторак одржана у Дохи у организацији Одбора за људска права Катара, Међународне федерације новинара и Међународног института за штампу, усвојена је декларација којом се осуђује захтев влада Краљевине Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Арапске Републике Египат и Краљевине Бахреин да се затвори Ал џазира, као и други медији – Араби21, Расд (Rassd), Ал араби ал-Џадид (Al Araby Al-Jadeed) и Мидл ист ај (Middle East Eye).

Потписници, међу којима је и УНС, изражавају потпуну солидарност са новинарима и другим медијским и помоћним радницима у Ал џазири и другим медијима који су на удару.

Учесници конференције затражили су од свих влада да поштују „право медијских организација да слободно извештавају, без мешања власти, и да грађанима омогуће приступ информацијама о њиховим владама и институцијама у интересу транспарентности и одговорности“.

„Конференција такође позива новинаре да поштују кодексе понашања који захтевају поштено извештавање, тачност, као и супротстављање нападима на мањине и повлађивању предрасудама и незнању“.

Затражено је и стварање новог обавезујућег међународног договора о безбедности новинара, који би могао да буде донет у оквиру Генералне скупштине УН.

Неколико учесника конференције критиковало је извештавање арапског канала Ал џазире, примећујући да даје много простора екстремистима, а представници Међународне федерације новинара затражили су да се запосленима у Дохи омогући стварање синдиката у Ал џазири (Катарски закони не дозвољавају синдикално организовање). На ову замерку, генерални директор Ал џазире Мостефа Суаг рекао је да се нада да ће „неки облик“ синдиката бити направљен.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

26.07.

2017.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 20:42

ПОДРШКА!?

Ово као да је захвалност за подршку коју су они нама пружили за бомбардовања РТС?
Кажу нису знали, а пре тога су нас убеђивали да бомбардовања медијских кућа неће ни бити и то председник Међународне конференције новинара, у истим данашњим просторијама УНС!
Да не буде, да су и сада домети исти!?
Или је можда ипак само Србија изузетак- колатерална штета?!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси