Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Убице Ћурувије некажњене 11 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 04. 2010.

Убице Ћурувије некажњене 11 година

Представници Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије и педесетак колега и пријатеља окупило се данас испред зграде у Светогорској улици у Београду, на месту где је, пред кућним прагом, убијен Славко Ћурувија, новинар и издавач листова „Дневни телеграф“ и „Европљанин“.

Председник НУНС-а Ђорђе Влајић рекао је да је Ћурувија стрељан пре једанаест година и да ово удружење од тада поставља питање ко је то урадио и да ће настављати да га поставља док се убице и налогодавци не открију.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић подсетила је да су у Србији већ десет година на власти демократске снаге, а да одговорни за убиство још нису откривени. Она је нагласила да је ово година у којој се мора захтевати од власти да расветле ово убиство.

Шеф делегације комисије ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да је Славко Ћурувија био новинар, који је убијен зато што је бранио слободу штампе и говора. Дежар је позвао власти у Србији да приведу крају истраге и осуде одговорне за убиство новинара Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић нагласио је да се врло добро зна да су чланови државне безбедности учествовали у праћењу Славка Ћурувије, да је тадашњи представник државне безбедности Ратко Ромић превезао убице после злочина, а да је о свему био обавештен и тадашњи шеф београдског ДБ-а Милан Радоњић.

Министар културе Небојша Брадић оценио је да је данас положај новинара бољи него пре једанаест година када је убијен Ћурувија и да је „у темељ тог бољег уграђена и његова жртва.“

Славко Ћурувија је убијен током НАТО бомбардовања на Ускрс 1999. године испред улаза зграде у којој је живео у Светогорској улици. Случај његовог убиства се још увек налази у предкривичном поступку.

Радосав Бербатовић, полазник 25. генерације Новинарске школе УНС-а


ПОСЛЕ 11 ГОДИНА И ДАЉЕ ТРАЖИМО ЋУРУВИЈИНЕ УБИЦЕ

У Светогорској улици у пролазу зграде број 35, данас у подне на месту где је и убијен, одржан је помен Славку Ћурувији, новинару, уреднику и власнику „Дневног телеграфа“ и магазина „Европљанин“. Пошту убијеном новинару одало је педесетак колега и поштовалаца.

Крај спомен-плоче, где су упаљене свеће и положени венци, присутнима су се обратили председник Независног удружења новинара Србије Ђође Влајић, председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, шеф делегације Европске комисије у Србији Винсен Дежер, лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић и министар културе Небојша Брадић.

Сваки од говорника истакао је чињеницу да истрага убиства Ћурувије још увек нема судски епилог.

Председник НУНС-а Ђорђе Влајић је навеоо како се већ више од једне деценије надлежнима поставља исто питање - ко су налогодавци и убице Славка Ћурувије?

Председница УНС-а Љиљана Смајловић огорчено је констатовала да је прошло десет година од смене власти у Србији, да су се демократске странке смењивале на власти, а опет нико није учинио ништа да пронађе убице.

Шеф Европске комисије Винсен Дежер је позвао власти у Србији да приведу крају истраге убиства новинара Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића.

Лидер СПО-а Вук Драшковић се запитао зашто покушавамо да убедимо себе да не знамо ко је убио Ћурувију. „Сви знамо“, рекао је председник Српског покрета обнове, додајући да ти злочинци данас уживају имунитет.

Министар културе Небојша Брадић је рекао да је положај новинара у Србији данас бољи него пре једанаест година. Будућност новинарске професије је крхка и угрожена, те јој је потребна подршка како би ојачала, истакао је Брадић.

Славко Ћурувија је убијен на Ускрс 11. априла 1999. године у пасажу зграде у Светогорској 35, где је и живео.

Јелена Пакашки Ђурђев, полазница 25. генерације Новинарске школе УНС-а 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси