Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС сазнаје: РАТЕЛ обавезао кабловске операторе на пренос Прве, О2, Хепи и Пинка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 10. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

УНС сазнаје: РАТЕЛ обавезао кабловске операторе на пренос Прве, О2, Хепи и Пинка

Регулаторна агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) донела је јуче решење о обавези кабловских оператора да преносе програме телевизија са националном фреквенцијом - Прва, О2, Хепи и Пинк, сазнаје УНС. РАТЕЛ је решење донео на основу захтева Савета РЕМ-а који је, такође на јучерашњој седници, утврдио листу канала које ће кабловски оператори бити обавезни да преносе.

Генерални секретар РЕМ-а Ненад Јанковић УНС-у је кратко рекао да је РЕМ у складу са чланом 106 Закона о електрoнским медијима имао обавезу да утврди листу обавезних канала и да је сада та обавеза испуњена.

Члан 106 Закона предвиђа да Регулатор најмање једном у три године утврди листу радијских и телевизијских програма које су дужни да преносе оператори чији мрежу користи "значајан број крајњих корисника као једини или првенствени начин за примање медијских садржаја, а у циљу остваривања јавног интереса и медијског плурализма".

Исти члан Закона прописује и да Регулатор захтев за утврђивање обавезе преноса, заједно са листом доставља регулаторном телу надлежном за електронске комуникације, у овом случају РАТЕЛ-у.

„На основу одредбе члана 100. став 10. Закона о електронским медијима, оператор, осим оператора мреже за терестричко емитовање, дужан је да, без накнаде, дистрибуира и емитује основне програме јавног медијског сервиса у зони њиховог покривања, као и програме четири пружаоца медијских услуга, наведених у листи“, наводи се у захтеву који је РЕМ послао РАТЕЛ-у.

У образложењу донетог решења РАТЕЛ наводи да су „листом утврђени телевизијски програма са покривањем на територији целе Републике Србије за које постоји обавеза преноса од стране оператора електронских комуникационих мрежа, на правичан, транспарентан и недискриминаторски начин у циљу остваривања јавног интереса и заштите медијског плурализма“.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

12.10.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:59

Clan 100. stav 10 Zakona o elektronskim medijima

Odredba clana 100. stav 10 Zakona o elektronskim medijima koja se pominje u Listi televizijskih programa za koje je predviđen obavezan prenos kao mera zaštite medijskog pluralizma tacno glasi:

"Operator, osim operatora mreže za terestričko emitovanje, dužan je da, bez naknade, distribuira programe koje javni medijski servis pruža u režimu nove medijske usluge, u smislu zakona kojim se uređuje rad javnih medijskih servisa, ako Regulator svojom odlukom utvrdi da je to neophodno radi ostvarivanja javnog interesa."

Pod "novom medijskom uslugom", u smislu clana 14. stav 2. Zakona o javnim medijskim servisima, smatra se usluga koja se bitno razlikuje od usluga koje ustanova javnog medijskog servisa već pruža u pogledu sadržaja, pristupa ili grupe korisnika kojima je namenjena.

Poslednji pasus u Listi netacno glasi:

"Na osnovu odredbe člana 100. stav 10. Zakona o elektronskim medijima, operator, osim operatora mreže za terestričko emitovanje, dužan je da, bez naknade, distribuira i emituje osnovne programe javnog medijskog servisa u zoni njihovog pokrivanja, kao i programe četiri pružaoca medijskih usluga, navedenih u listi koja sledi posle stava jedan ovog propisa."

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси