Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари ухапшени у Француској док су радили причу о мигрантима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 11. 2017.

Извор: РСФ, УНС

Новинари ухапшени у Француској док су радили причу о мигрантима

Новинарка дневног листа „Le Temps“ из Швајцарскe Каролина Кристиназ и новинар радио станице „France Culture“ из Француске Рафаел Крафт ухапшени су у југоисточној Француској док су радили причу о мигрантима који су тајно ушли из Италије у ову земљу, саопштила је организација „Репортери без граница“ (РСФ).

Ове новинаре је 11. новембра,  док су били у аутомобилима које су возили становници оближњег места Бриансон, а у којем је било и четири малолетна мигранта, полиција зауставила и привела на планинском прелазу „Кол Дешел“ у југоисточној Француској.

Кристиназ и Крафт су пуштени, али им је наређено да се следећег дана јаве полицији.

Током саслушања следећег дана, новинарка је сазнала да је испитују због сумње да „помаже илегалан улазак, промет или тајно пуштање странаца на француску територију“, што је оптужба која се кажњава високом новчаном или казном до пет година затвора.

Кристиназ је полицији показала своју новинарску легитимацију и објаснила им је да је радила на причи када је ухапшена.

„За два сата, већину питања која су ми поставили била су да сазнају о изворима и са људима са којима сам била“, рекла је Кристиназ и додала да је више пута рекла полицајцима да жели да искористи своје новинарско право да заштити изворе.

Ова новинарка је рекла да је полиција тражила њен телефон и шифре, да су је испитивали о њеном приватном животу како би проценили њена финансијска средства и висину њене евентуалне казне. Како је рекла, на крају су је фотографисали и узели јој отисак прста.

Полиција је са новинаром Крафтом поступала као са сведоком, а испитивали су га посебно, након новинарке Кристиназ.

Репортери без граница истакли су у саопштењу да новинарство није злочин и да новинари имају право да заштите своје изворе.

Заменица главног уредника РСФ-а Катарина Моне рекла је да "радити причу о мигрантима не би требало да се сматра злочином“ .

„Поступати са новинарама као са осумњиченим, када раде свој посао је опструкција права новинара да раде свој посао. Ми, такође, истичемо да новинари не смеју бити присиљивани да открију своје изворе, јер је ово новинарско право да заштите своје изворе загарантовано у Француској 1881. године, медијским законом“, каже Моне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси