Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС открива: Како су "изгубљена" убиства новинара на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 12. 2017.

Аутор: Јелена Л. Петковић Извор: УНС

УНС открива: Како су "изгубљена" убиства новинара на Косову

О 14 убијених и киднапованих новинара и медијских радника, косовско тужилаштво води истрагу у седам предмета, три су "у процесу примопредаје" из Еулекса, један затворен, док о три немају информација, сазнаје Удружење новинара Србије. То су знатно другачији подаци у односу на оне које је УНС од Еулекса добио пре месец дана, када нам је речено да постоје само две отворене истраге. - Ниједан случај није затворен за нас. Сматрамо их отвореним док не нађемо нове доказе о починиоцима кривичних дела, што би у коначном довело и до формирања оптужница – појашњава за УНС Александар Љумези, главни косовски тужилац.

У наставку је овај текст преведен на албански и енглески језик.

Please find below albanian and english translation of this article.                   

Në vijim, këtë tekst mund ta lexoni në gjuhën shqipe dhe angleze.


За разлике у подацима одговорнима је изговор сложена процедура примопредаје дужности институција надлежних за владавину права: полиције, тужилаштва и судства од Унмика ка Еулексу до институција Приштине. 

Али, ако упоредимо датуме затварања и “нестајања” истрага о нашим колегама, очигледно је да су већину занемарили или зауставили међународни тужиоци.  

Ометање правде – полиција не реагује на захтев тужилаштва

Информације до којих је УНС дошао у свом истраживању указују и на кривично дело ометања правде, јер се дешавало да полиција, док је била под надзором Унмика, није поступала по захтевима тужилаца. И то у случајевима истаге убистава познатих албанских новинара, блиских Ибрахиму Ругови, политичком противнику Хашима Тачија и Азема Суље, који је заговарао мирно решење конфликта на Косову. 

Новинар "Рилиндје", Шефки Попова, убијен је 10. септембра 2000. Подаци које је прикупио УНС-ов Досије показују да је истрага постојала. Предмет, ППН 306/2000, до 12. јуна ове године био је у тужилаштву Основног суда у Митровици. Тужилац Њази Реџа је два пута од полиције тражио хитну асистенцију и помоћ: први пут 5. октобра 2000, а други пут 23. марта 2004. Полиција, у то време у рукама Унмика, оглушила се на овај захтев. Баш као што тада полиција под оком УН без икакве одговорности ни прстом није мрднула, тако је под надзором ЕУ овај случај, без последица – “ишчезао”. Па, тако од 2008. мисија ЕУ на Косову, на питање УНС-а о убиству Шефкија Попове понавља: “немамо информација.” 

На исти начин, у време надлежности Унмика, Косовска полиција је поступила у истрази убиства Бардуља Ајетија (3. јуна 2005.), новинара и колумнисте "Бота сот" који је подржавао кампању међународних снага хапшења бивших припадника ОВК умешаних у криминал. Подаци УНС-овог истраживања недвосмислено показују да је надлежни тужилац Африм Шефику поднео захтев за прикупљање додатних информација, два пута шаљући ургенцију полицији. Одговора није било. Истрага о убиству Ајетија, води се у три предмета ( ППНИ 84/2005, 87/2005, 93/2005), да би коначно Унмик ставио тачку на истрагу 11. децембра 2006. године. 

 Истрага након девет година

Отворене истраге киднаповања новинара код Еулекса заправо су “откриће” од пре месец дана које је, након дуго година пронашла мисија ЕУ, а након што ју је УНС суочио са чињеницама да је документација код њих. Реч је отмицама новинара приштинског "Јединства" и дописника "Политике" Љубомира Кнежевића и радника РТВ Приштина Мила Буљевића. У случају Кнежевића се сумња, а за Буљевића се зна да су га киднаповали припадници ОВК пред сведоцима у центру Приштине. 

Унмик је признао да није спровео ваљану истрагу, извинио се њиховим породицама, а комисија која је оцењвала истрагу мисије УН је саопштила да та институција није направила “суштински напор да на систематичан и координисан начин истражи нестанак и убиство великог броја косовских Срба у случајевима где би очигледно истрага довела до починилаца за које се сумња да су припадници ОВК."

И те две истраге, изгубиле су се у процесу примопредаје владавине права од Унмика до Еулекса. Сада, након изгубљених девет година, истрага је поново на почетку у Специјалном тужилаштву Косова, сада под ингеренцијом Приштине. За истрагу о киднаповању Кнежевића (ППП 33/17) задужена је тужитељка Дрита Хајдари, а за истрагу отмице Мила Буљевића (ППП 39/17) тужилац Ељез Бљакај. 

Унмик није урадио ништа да спроведе ефикасну истрагу о киднаповању новинара Радио телевизије Косова - Марјана Мелонашија, септембра 2000. године, а њиховој полицији је било потребно пет година само да констатују отмицу. Предмет се већ две године, од 12. марта 2015, налази у Основном тужилаштву у Приштини, а одговор који смо добили је: “истрага у току”.

Случајеве затварали међународни тужиоци

Убиство новинара и преводиоца Александра Симовића Симе, 2000. године, једини случај убиства новинара који је Еулекс истраживао као ратни злочин је "у процесу примопредаје" косовским институцијама.  

Међународни тужиоци Специјалног тужилаштва Косова (тада под управом Еулекса) су 23. октобра 2013. обуставили истрагу о отмици новинара Радио Приштине Ранка Перенића и Ђуре Славуја (случај ППП 147/2009), киднапованих 21. августа 1998. на путу Велика Хоча - Зочиште. Пре месец дана, а након инсистирања УНС-а, 3. новембра 2017, Еулекс предаје исти предмет Специјалном тужилаштву Косова, од 2016. у надлежности Приштине. 

Сва докумета из истраге нису аутоматски преузимана од Унмика, преко Еулекса, до косовских власти, укључујући и она из Специјалног тужилаштва Косова задуженог за најделикатније истраге тероризма и ратних злочина. Да ли је случајно да се толико познатих новинара “изгубило” у том процесу и да су убице и киднапери и даље на слободи? 

Тешко до нових доказа

На питање да ли се сада, након толико година, може дочекати истина о убиствима и киднаповањима 14 новинара и медијских радника на Косову, Александар Љумези каже да "то неће бити лако". 
- Реч је о делима која су се догодила и пре 18 и више година и много је тешко да сада нађемо доказе. Ако се то догоди, будите сигурни да ћемо подигнути оптужнице - закључује Љумези. 

Истаживање УНС показало је да је у готово свакој истрази убистава и киднаповања новинара било великих пропуста. О томе у наставцима наредних дана. 

Обустављена два предмета 

Опречне информације Еулекс и косовско тужилаштви имају и о убиству новинара "Бота сот", Џемаиља Мустафе. Подаци им се, пак, поклапају у два случаја.

Истрага убиства новинара Еневера Маљокуа  затворена је 6. маја ове године, а истрага убиства Бекима Кастратија марта прошле године. У косовском тужилаштву немају информација о убиствима новинара "Бујку" Африма Малићија, уредника на програм на албанском језику РТВ Приштина Криста Гегаја и фоторепортера "Политике" Момира Стокуће.

 

Унмик не зна где су документа 

Контакти са Унмиком показали су да је смањивање запослених у тој мисији довело до тога да они који данас раде не знају шта се радило пре неколико година, а не знају ни где да нађу документа.

Ни након неколико месеци нисмо добили податке о истрагама о убистава и киднаповањима, а како нам је објашњено да “из неког разлога, они који су у то време били одговорни, нису урадили добар посао”. Зашто је то тако, они који сада раде не знају. Документа Унмика званично су предата Еулексу пре девет година.

 

Тужилаштво за ратне злочине: Предмети у предистажној фази

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије на додатне молбе за интервју са главном тужитељком и информације у вези са истрагама убистава и киднаповања наших колега одговорило је да не може да даје никакве информације. 

- У вези са Вашом молбом од 08. 11. 2017. године и нашим одговором од 30. 08. 2017. године обавештавамо Вас да су предмети који се односе на убиства новинара у фази предистразног поступка, тако да не можемо давати никакве информације.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Текст је резултат истраживања новинарског тима Удружења новинара Србије о убијеним и несталим новинарима на Косову. У оквиру постојећег Досијеа о убијеним и несталим новинарима од 1998. до 2005. године, објавићемо нова сазнања како би се јавност детаљно информисала, а домаћи и међународни правосудни органи подстакли да пронађу и казне починиоце ових злочина. Истраживање се спроводи у оквиру пројекта Удружења новинара Србије подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UNS zbulon: Si janë “humbur” vrasjet e gazetarëve në Kosovë 

Për 14 gazetarë dhe punonjës medial të vrarë dhe të kidnapuar, Prokuroria Kosovare zhvillon hetime në shtatë lëndë, tri nga këto janë në “procesin e dorëzimit” nga EULEX-i, një është mbyllur, ndërsa tri nga këto lëndë nuk kanë informata, mëson Asociacioni i gazetarëve të Serbisë (UNS). 

Këto janë të dhëna që dallojnë në një masë të konsiderueshme krahas atyre të cilat UNS-i i mori nga EULEX-i para një muaji, kur na u tha që ekzistojnë vetëm dy hetime të hapura. 

- Asnjë rast nuk është i mbyllur për neve. Në i konsiderojmë si raste të hapura, deri sa t’i gjejmë provat e reja për kryesit e veprave penale, që se fundi do të çojnë edhe deri te ngritja e aktakuzave – shpjegon për UNS Aleksandër Lumezi- kryeprokurori kosovar.

Për dallime në të dhëna, për përgjegjësit justifikimi kryesor është procedura e ndërlikuar e dorëzimit të detyrës nga institucionet kompetente për sundim të ligjit: Policisë, Prokurorisë, gjyqësorit nga UNMIK-u, përmes EULEX-it, deri tek institucionet e Prishtinës. 

Por, nëse i krahasojmë datat e përmbylljes dhe “të zhdukjes” se hetimeve për kolegët tanë, është qartë se shumicën i kanë lënë anash ose i kanë ndërprerë prokurorët ndërkombëtarë. 

Pengimi i drejtësisë – Policia nuk reagon ndaj kërkesës së Prokurorisë 

Informatat të cilat i zbuloi UNS-i ne hulumtimin e tij tregojnë për veprën penale të pengesës së drejtësisë, sepse ka ndodhur që Policia, deri sa ishte nën mbikëqyrjen e UNMIK-ut, nuk a vepruar sipas kërkesave të prokurorëve. Dhe atë në rastet e hetimeve të vrasjeve të gazetarëve të njohur shqiptarë, që ishin të afërt me Ibrahim Rugovën, kundërshtarin politik të Hashim Thaçit dhe Azem Sylës, i cili avokoi për zgjidhje të qetë të konfliktit në Kosovë. 

Gazetari i “Rilindjes” Shefki Popova, u vra më 10 shtator të vitit 2000. Të dhënat që i mblodhi dosja e UNS-it tregojnë që hetimi ka ekzistuar. Lënda PPN 306/2000 deri më 12 qershor të këtij viti ishte në Prokurorinë e Gjykatës Themelore në Mitrovicë. Prokurori Njazi Rexha kërkoi dy herë nga Policia asistencë dhe ndihme urgjente; për herë të parë më 5 tetor të vitit 2000, dhe për herë të dytë më 23 mars të vitit 2004. Policia, e cila në këtë kohë ishte në duar të UNMIK-ut, e injoroi këtë kërkesë. Dhe pikërisht sikur që atëherë Policia nën vështrimin e KB-së pa kurrfarë përgjegjësie nuk lëvizi gishtin, kështu nën  mbikëqyrjen e BE-së ky rast pa pasoja – “u zhduk”. Dhe kështu, nga viti 2008, Misioni i BE-së në Kosovë, në pyetjen e UNS-it për vrasje të Shefki Popovës përsëriti: “nuk kemi informata.” 

Në mënyrë të njëjte, gjatë kohës së kompetencës së UNMIK-ut, Policia e Kosovës veproi edhe në hetim për vrasje të Bardhyl Ajetit (3 qershor 2005), gazetarit dhe kolumnistit në “Bota Sot” i cili e mbështeste fushatën e Forcave ndërkombëtare për arrestimin e ish pjesëtarëve të UÇK-së që ishin të përfshirë në krim. Të dhënat e hulumtimit të UNS-it, pa mëdyshje tregojnë se prokurori kompetent, Afrim Shefkiu e parashtroi kërkesën për mbledhjen e informatave shtesë, duke e dërguar urgjencën dy herë në Polici. Përgjigje nuk pat. Hetimi mbi vrasjen e Ajetit zhvillohet në tri lëndë (PPNI 84/2005, 87/2005, 93/2005), në mënyrë që UNMIK-u t’i japë fund hetimit më 11 dhjetor të vitit 2006. 

Hetimi pas nëntë vitesh 

Hetimet e hapura të kidnapimit të gazetarëve pranë EULEX-it, në të vërtetë janë “një zbulim” nga muaji i kaluar, të cilin pas shumë vitesh e gjeti Misioni i BE-së, pasi që UNS-i e ballafaqoi me fakte se dokumentacioni gjendet te ta. Bëhet fjalë për kidnapimin e gazetarëve nga revista prishtinase “Jedinstvo” dhe korrespodentit e revistës “Politika” Lubomir Knezheviqit dhe punonjësit e RTV Prishtinës, Millo Buleviqit. Në rastin e Knezheviqit dyshohet, kurse për Buleviqin dihet se janë kidnapuar nga pjesëtarët e UÇK-së para dëshmitarëve në qendër të Prishtinës. 

UNMIK-u ka pranuar që nuk e ka zhvilluar hetimin e duhur, u ka kërkuar falje familjeve të tyre e komisioni i cili e ka vlerësuar hetimin e Misionit te KB-së kumtoi se institucioni  ka bërë “përpjekje thelbësore që në mënyrë sistematike dhe të koordinuar ta hetojë zhdukjen dhe vrasjen e një numri të madhe të serbëve nga Kosova në raste ku qartazi një hetim do të çojë deri te kryesit për të cilët dyshohet se janë pjesëtarë të UÇK-së.” 

Edhe këto dy hetime janë humbur në procesin e dorëzimit të sundimit të ligjit, nga UNMIK-u, deri tek EULEX-i, pas nëntë viteve të humbura, hetimi është prapë në fillim në Prokurorinë Speciale të Kosovës, tani nën mbikëqyrjen e Prishtinës. Për hetimin mbi kidnapimin e Knezehviqit (PPP 33/17) është e detyruar prokurorja Drita Hajdari, kurse për hetimin e kidnapimit të Millo Buleviqit (PPP 39/17) prokurori Elez Blakaj. 

UNMIK-u nuk beri asgjë për ta zbatuar një hetim efikas për kidnapimin e gazetarëve të Radio-televizionit të Kosovës – Marijan Melonashit, në shtator të vitit 2000, e Policisë së tyre iu nevojitën pesë vite vetëm për ta konstatuar kidnapimin. Që dy vite, nga 12 marsi i vitit 2015 gjendet në Prokurorinë Themelore në Prishtine, e përgjigjja që e morëm ishte: “hetimi është në vazhdim”. 

Rastet i kanë mbyllur prokurorët ndërkombëtarë 

Vrasja e gazetarit dhe përkthyesit, Aleksandër Simoviqit, Simës, në vitin 2000, ishte rasti i vetëm i vrasjes së gazetarit të cilin EULEX-i e ka hetuar si krim lufte dhe i cili “është në procesin e dorëzimit” institucioneve të Kosovës. 

Prokurorët ndërkombëtarë të Prokurorisë Speciale të Kosovës (në atë kohë nën administrimin e EULEX-it) më 23 tetor të vitit 2013 e ndërprenë hetimin për kidnapimin e gazetarëve të Radio Prishtinës, Ranko Pereniqit dhe Gjura Sllavujit (rasti PPP 147/2009) të cilët u kidnapuan më 21 gusht të vitit 1998 në rrugën Hoça e Madhe – Zoçishtë. Para një muaji, pas insistimeve të UNS-it, më 3 nëntor të vitit 2017, EULEX-i e dorëzon të njëjtën lëndë në Prokurorinë Speciale të Kosovës, e cila është nga viti 2016 nën jurisdiksion të Prishtinës. 

Të gjitha dokumentet nga hetimet nuk u morën automatikisht nga UNMIK-u, përmes EULEX-it, deri tek autoritetet  Kosovare, duke i përfshirë edhe ato dokumente nga Prokuroria Speciale e Kosovës e cila është kompetente për hetimet më delikate për terrorizëm dhe krime lufte. A është rastësi që aq shumë gazetarë të njohur janë “humbur” në atë proces dhe që vrasësit dhe rrëmbyesit ende gjenden në liri? 

Është vështirë të gjetën provat e reja 

Në pyetje a mund të pritet tani, pas të gjitha këtyre viteve, e vërteta mbi vrasjet dhe kidnapimet e 14 gazetarëve dhe punonjësve medial në Kosovë, Aleksandër Lumezi thotë se “Kjo gjë nuk do të jetë e lehtë”. 

-  Bëhet fjalë për vepra që kanë ndodhur para 18 e më shumë vitesh dhe është shumë vështirë që tani të gjejmë prova. Nëse kjo ndodh, të jeni të sigurt që do t’i ngremë aktakuzat- përfundon Lumezi. 

Hulumtimi i UNS-it tregoi se pothuajse ne çdo hetim të vrasjeve dhe kidnapimeve të gazetarëve kishte lëshime të konsiderueshme. Për këtë më shumë në vazhdimin e teksteve gjatë ditëve në vijim. 

Dy lëndë të ndërprera

Informata në kundërshtim  që i kanë EULEX-i dhe prokuroria kosovare për vrasjen e gazetarit të gazetës “Bota Sot” Xhemajl Mustafës. Të dhënat megjithatë përshtaten për dy raste.

Hetimi i vrasjes së gazetarit Enver Malokut u mbyll më 6 maj të këtij viti, kurse hetimi i vrasjes së Bekim Kastratit në vitin e kaluar. Në prokurorinë kosovare nuk kanë informata për vrasjen e gazetarit të revistës “Bujku” Afrim Maliqit, redaktorit të programit në gjuhen shqipe në RTV Prishtina, Krist Gegajt dhe fotoreporterit të “Politika” Momir Stokuqës.

 

UNMIK-u nuk e di ku janë dokumentet 

Kontakti me UNMIK-un tregoi se zvogëlimi i numrit të punësuarve në këtë mision çoi deri tek ajo gjë, që ata të cilët sot punojnë aty nuk dinë asgjë çfarë është bërë para disa vitesh, dhe gjithashtu nuk dinë ku t’i gjejnë dokumentet.

As pas disa muajve nuk i pranuam të dhënat mbi hetimet për vrasjet dhe kidnapimet, e siç na u shpjegua “për ndonjë arsye ata në atë kohë ishin përgjegjës, dhe nuk e kanë kryer punën mire”. Pse ka ndodh kjo kështu, ata që tani aty punojnë, nuk e dinë. Dokumentet e UNMIK-ut zyrtarisht i janë dorëzuar EULEX-it para nëntë vitesh.

 

Prokuroria për krime lufte: Lëndët janë në fazën e hetimeve paraprake

Prokuroria për krime lufte e Republikës së Serbisë në lutjet shtesë për intervistë më kryeprokuroren dhe për informata në lidhje me hetimet për vrasje dhe kidnapime të kolegëve tanë u përgjigj që nuk mund të jep kurrfarë informata. 

- Në lidhje me lutjen tuaj nga 8.11.2017, dhe me përgjigjen tonë nga 30.08.2017, Ju njoftojmë se lëndët që u referohen vrasjeve të gazetarëve, janë  në fazën e procedurës të hetimeve paraprake dhe që nuk mund të japim kurrfarë informata.

* Marrja e pjesëve të tekstit ose tekstit në tërësi është e lejuar vetëm duke e cekur edhe burimin

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UNS reveals:  How murders of journalists in Kosovo were “lost”?

The Association of Journalists of Serbia (UNS) learned that out of 14 killed and kidnapped journalists and media workers, Kosovo Prosecution is investigating seven cases, three are "in the process of hand-over" from EULEX, one is closed, while there is no information about the three remaining.

These are considerably different data compared to those UNS received from EULEX a month ago when we were told that there were only two open investigations.

- No case is closed for us. We consider them open until we find new evidence about perpetrators, which would ultimately lead to the formation of indictments – explained to UNS Aleksandar Lumezi, Chief Kosovo Prosecutor.

The excuse for discrepancies in information is a complex procedure of duties’ hand-over from institutions responsible for the rule of law: the police, the prosecution, and the judiciary from UNMIK to EULEX, to the institutions of Pristina.

But if we compare the dates of closures and "disappearance" of investigations about our colleagues, it is obvious that most of them have been ignored or stopped by international prosecutors.

Obstruction of justice - the police does not respond to the prosecution's request

The information the UNS obtained its investigation also points to the criminal offense of interfering with justice, as it happened that the police, while under the supervision of UNMIK, did not act on the prosecution's request.  Namely in cases of the murder of well-known Albanian journalists, close to Ibrahim Rugova who advocated a peaceful solution for the conflict in Kosovo, a political opponent to Hashim Taçi and Azem Sula.

Shefki Popova, a journalist of "Rilindja," was killed on September 10, 2000. The data collected by the UNS Dossier shows the investigation existed.  The case, PPN 306/2000, until June 12 of this year was in the Prosecutor's Office of the Basic Court in Mitrovica.  Prosecutor Nijazi Rexha twice requested emergency assistance from the police; first time on October 5, 2000, and second time on March 23, 2004. The police, at that time in UNMIK hands, ignored this request.  Just as the police under UN supervision without any responsibility did not move a finger, the case also, without consequences - "disappeared"  under the supervision of the EU.  Hence, since 2008, the EU mission in Kosovo rehashed to the UNS the same answer about the murder of Shefki Popova: "We have no information."

In the same way, at the time of UNMIK's jurisdiction, Kosovo police proceeded to investigate the murder of Barduhl Ajeti (June 3, 2005), a journalists and columnists of "Bota sot" who supported the campaign of international forces to arrest former KLA members involved in the crime. The UNS investigation data unequivocally shows that the competent prosecutor Afrim Shefiku filed a request for additional information, sending urgent request twice to the police.  There were no replies.  The investigation about the murder of Ajeti is conducted in three cases (PPNI 84/2005, 87/2005, 93/2005), until finally, on December 11, 2006, UNMIK put an end to the investigation

An investigation after nine years

Open EULEX investigations about kidnappings of journalists are actually a "discovery" of the past month, found by the EU mission after many years, and after the UNS faced them with the fact that documentation was with them. Investigations concern kidnappings of Pristina’s “Jedinstvo” journalist and “Politika” correspondent Ljubomir Knežević and RTV Pristina Mila Buljević employee.  In Knezevic’s case, there is a suspicion, but in Buljević’s case it is known he was kidnapped by the KLA members in front of the witnesses in the center of Pristina.

UNMIK acknowledged it did not conduct an appropriate investigation, it apologized to their families, and the commission which evaluated the UN mission’s investigated stated this institution did not "make a substantial effort to systematically and in an coordinated manner investigate disappearances and killings of a large number of Kosovo Serbs in cases where apparently the investigation led to perpetrators suspected of being members of the KLA.”

Both of these investigations were lost in the rule of law transfer process from UNMIK to EULEX.  Now, after lost nine years, the investigation is again at the beginning with the Special Prosecution Office of Kosovo, now under the jurisdiction of Pristina.  Prosecutor Drita Hajdari is in charge of the investigation of Knezevic’s kidnapping (PPP 33/17), and prosecutor Elex Blakaj is in charge of Milo Buljević’s kidnapping (PPP39/17).

UNMIK did nothing to carry out an effective investigation about kidnapping of Radio and Television of Kosovo journalists - Marjan Melonasi, in September 2000, and their police needed five years to report the abduction.  For already two year the case is with the Basic Prosecution Office in Pristina, since March 12, 2015, and the answer we received about it was "the investigation is ongoing.”

The cases were closed by international prosecutors

The murder of journalist and translator Aleksandar Simović Sime in 2000, the only murder case the EULEX was investigating as a war crime is "in the process of hand-over" to Kosovo institutions.

On 23 October 2013, the international prosecutors of the Special Prosecutor's Office of Kosovo (then headed by EULEX) suspended the investigation of kidnapping of journalists of Radio Pristina Ranko Perenić and Đura Slavuj (case PPP 147/2009), kidnapped on August 21, 1998 in Velika Hoča - Zočište. One month before, and after the UNS insisted, on November 3, 2017, EULEX handed over the same case to the Kosovo Special Prosecutor's Office, from 2016 under the jurisdiction of Pristina.

All documents from the investigation were not automatically taken from UNMIK through EULEX, to Kosovo authorities, including those from the Kosovo Special Prosecutor's Office in charge of the most sensitive investigations of terrorism and war crimes.  Is it a coincidence that so many well-known journalists got "lost" in this process, and that the killers and kidnappers are still at large?

New evidence is hard to get

Asked whether now, after so many years, the truth could be expected about the killing and kidnapping of 14 journalists and media workers in Kosovo, Aleksander Lumezi says "it will not be easy."

"It is about cases occurred 18 or more years ago, it is very difficult to find evidence now.  If this happens, rest assure we will raise indictments - concludes Lumezi.

The UNS’s research showed that in almost every investigation of kidnapping and kidnapping of journalists there were major omissions.  About that in the next few days.

 

Two cases were suspended

EULEX and Kosovo prosecution offices also have dissimilarities in information about the murder of “Bota sot” journalist Xhemail Mustafa. Their data, however, coincides in two cases.  An investigation about the murder of journalist Enver Maloku was closed on May 6 this year, and an investigation about the murder of Bekim Kastrati last March.

The Kosovo Prosecution Office does not have information on the murder of "Bujku" journalist Afrim Maliqi, about the editor of the program in Albanian language of RTV Pristina Krist Gegaj, and about photojournalist of "Politika" Momira Stokuća.

 

UNMIK does not know where the documents are

Contacts with UNMIK showed that their staff reduction means that those who work there today do not know what was happening few years ago, and they do not even know where to find documents.  Even after several months, we did not receive information on murders and kidnapping investigations, and as explained to us that "for some reason, those who were responsible at the time did not do a good job."

Why is it so, those who do work now do not know.  UNMIK documents were officially handed over to EULEX nine years ago.

 

War Crimes Prosecution: Preventive Phases

To additional request of our colleagues for an interview with the chief prosecutor and for the information about investigations of murders and kidnappings of our colleagues, Serbian War Crimes Prosecution replied that they could not provide any information.

- In relation to your request dated November 8, 2017 and our reply of August 30, 2017, we are informing you that there the cases concerning the murder of journalists are in the pre-trial phase hence we cannot provide you with any information.

* Reprinting, republishing or usage parts or the entire article is permitted with mandatory source guidance

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси