Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Дођош“ не сме да критикује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 12. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

„Дођош“ не сме да критикује

Новинар и уредник сајта “Ресавски поштоноша” Раде Ђорђевић живи и ради у Свилајнцу од 2005. године, када је ту дошао из Београда, јер је на конкурсу изабран за директора Јавног предузећа Информативни центар Свилајнац. Данас, после 12 година, постао је „дођош“, неподобан да критикује локалну власт. За 12 година, водио је Информативни центар Свилајнац, преживео ликвидацију овог Јавног предузећа, основао приватну телевизију ТВ Ресава и обновио лист „Ресавски поштоноша“, којима су општинске власти 2008. године избациле редакцију из општинских просторија и тако их угасили.

Сада је у пензији и уз помоћ неколико сарадника пише и уређује сајт “Ресавски поштоноша”.

Пошто не пише по вољи општинских власти и “није Свилајнчанин”, Раде Ђорђевић није достојан да извештава о догађајима важним за грађане ове Општине и критикује потезе општинских власти. Овако бар размишља председник Општине Предраг Милановић.

Слобода изражавања, по његовом тумачењу, ограничена је местом рођења, па је тако у свом говору одборницима Скупштине општине у новембру објаснио да „свилајначки зет“ Раде Ђорђевић, “пише неистине и пише ружно о Свилајнцу”.

Милановић одборницима објашњава да то није велики проблем јер би “проблем био да Свилајнчани причају ружно о Свилајнцу, а кад дође свилајначки зет који не разуме шта је Свилајнац и каква је то чаршија и пише ружно о Свилајнцу, то и није велики проблем“.    

„Ових дана се појављују и неке неистине у Свилајнцу и о томе да нам је идеја да продамо Комунално јавно предузеће, да смо дали неке лаптопове а нисмо. Те неистине иду од неког ко није Свилајнчанин, који је био добро примљен у Свилајнцу, чак је био и директор једног предузећа, зове се Раде Ђорђевић. Очито пензионерске дане попуњава тако што пише ружно о Свилајнцу… Проблем би био да Свилајнчани причају ружно о Свилајнцу а кад дође свилајначки зет који не разуме шта је Свилајнац и каква је то чаршија и пише ружно о Свилајнцу то и није велики проблем…“, пише у записнику са седнице Скупштине општине Свилајнац у који је УНС имао увид.

Раде Ђорђевић на сајту „Ресавски поштоноша“ објавио је текст „Другови ГАС коме плакета“ који су потписали „бивши припадници војске и понижени потомци бораца НОБ-а“, а поводом информације да је Клуб генерала и адмирала Србије наградио плакетом Општину и захвалницом председника Предрага Милановића, за време чијег мандата су, пише у тексту, у Свилајнцу избрисана имена улица и тргова бораца НОБ-а, а на кући народног хероја Лазара Стојановића се урушио кров.

У тексту објављеном у „Ресавском поштоноши“ наводи се да су се представници Клуба захвалили Општини на донацији два компјутера.

Други текст на који се у свом говору одборницима осврнуо Милановић је текст „Народни комунално-канализациони јавни сервис“ објављен у сатиричној рубрици „Наше ствари“ која је, иначе, постојала и у листу „Ресавски поштоноша“, од његовог оснивања 1871. године.

„Текст о канализацији је сатиричан. У њему се нигде не помиње Свилајнац. То је као да критикујете 'Госпођу министарку'. Међутим, општинска власт се у томе препознала и то је сада проблем“, каже Ђорђевић за УНС и додаје да сада бар зна да је сајт читан.

„Када објавим неки сатиричан текст, дневна посета буде и до 1000 људи. 'Ресавски поштоноша' је место где грађани који немају где друго да искажу своје мишљење, имају за то прилику“, каже Ђорђевић.

Због речи Предрага Милановића, истиче, осећа се као грађанин другог реда.

„Замислите када би неко забранио свакоме ко није рођен у Београду да пише и извештава. Председник Општине нема основа за такве речи. Та изјава је фашистичка, гебелсовска. За мене је то позив на линч, није ми пријатно и након тога се осећам угроженим. Затражићу заштиту медијског одељења мисије ОЕБС у Србији, али и Заштитника грађана“, рекао је Ђорђевић и истакао да је нарочито недопустиво када такве изјаве има општински званичник.

Посебно га, каже, љути што на ову изјаву нико није реаговао.

„Те речи се налазе у званичном записнику са Скупштине и нико ништа није рекао. То је страшно“, каже Ђорђевић.

Председник општине Предраг Милановић за УНС каже да је ова констатација извучена из контекста и да „ко год жели да разуме шта је рекао, може то да види у записнику“.

„Сви Свилајнчани виде да Општина иде у добром правцу, а неко ко овде живи петнаестак година стално пише лоше. То да није из Свилајнца је само чињеница, не видим шта је ту спорно. Овде нормално живе и раде људи који нису рођени у Свилајнцу“, каже Милановић.

Насилно гашење ТВ Ресаве по диктату Предрага Милановића

Редакције ТВ Ресава и часописа „Ресавски поштоноша“ Радета Ђорђевића незаконито су 2008. године избачене из просторија које су закупљивали, а чији је власник општина Свилајнац.

Поводом овог догађаја представници УНС-а, тадашњи председник Нино Брајовић и члан Извршног одбора Петар  Јеремић 11. јуна 2008. године разговарали су са председником Општине Предрагом Милановићем и чланицом Општинског већа Свилајнца и председницом комисије која је иселила поменуте редакције Драганом Радевић, који су обећали да ће ови медији моћи да се врате у старе просторије. До данас нису испунили обећано.

У међувремену, у истим просторијама, програм је почела да емитује „ТВ Центар“ чији је већински власник тада била мајка Предрага Милановића, Добрила Милановић, а директорка Драгана Радевић. Предузеће, оснивач "ТВ Центар", било је регистровано је на адреси на којој живи Милановић. Након што је УНС открио ову информацију, телевизија је променила  власничку структуру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси