Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Језик мржње према неистомишљеницима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 01. 2018.

Извор: УНС

Језик мржње према неистомишљеницима

Главни уредник агенције Бета и потпредседник НУНС-а Драган Јањић је већ неколико дана на друштвеним мрежама жртва језика мржње. На две Фејсбук странице, „Србија НАША земља“ и „Блоковска Империја Узвраћа Ударац Кругу Двојке“ последњих дана постављане су објаве у којима је Јањић, због коментарисања убиства Оливера Ивановића на Твитеру, називан „дугогодишњим абонентом непријатеља Србије“ који „презире Србију и све Српско“, а „заинтересованима“ је нуђена и његова адреса становања.

"Драган Јањић, уредник новинске агенције Бета, дугогодишњи абонент непријатеља Србије је 10 минута после злочина оптужио Србију за убиство Ивановића. Презире Србију и све Српско!", стоји на странци „Србија НАША земља“, док је на страници „Блоковска Империја Узвраћа Ударац Кругу Двојке“ био постављен статус: "А је л вас интересује где станује? Податак је јавни..."

Администратори страница за сада су непознати. Како је јуче саопштило Независно удружење новинара Србије (НУНС), случај је пријављен МУП-у.

Ово Удружење сматра да је „за угрожавање безбедности  Драгана Јањића саодговоран и Александар Вучић, председник Србије, који је на конференцији за медије, након убиства Оливера Ивановића, прозвао, између осталих и Јањића“.

Иако НУНС у саопштењу истиче да је „индикативно да је хајка покренута спонзорисаним постом што говори да се ради о организованој кампањи против Драгана Јањића“, чињеница је да страницу на Фејсбуку може направити, а објаву, како би била видљивија, спонзорисати, односно платити, било ко, те да сама плаћена објава није доказ да иза ње стоји организована група људи.

Како је УНС-у речено у једној адвокатској канцеларији, у овом случају постоје две могућности за уклањање садржаја. Један је, што су корисници Фејсбука и урадили, пријава говора мржње на страници директно Фејсбуку.

„У оваквим случајевима, када је приметан говор мржње, директно се крше правила коришћења која прихвата сваки корисник Фејсбука самом регистрацијом на ову друштвену мрежу. Пријавом кршења правила коришћења, Фејсбук објаву уклања, али се идентитет особе или особа које стоје иза странице или профила никада не сазна“, рекли су УНС-у из београдске адвокатске канцеларије специјализоване за право на интернету.

Како додају, други начин је пријава кривичног дела „говор мржње“ МУП-у или Тужилаштву за организовани криминал.

„У том случају МУП од Фејсбука мора да затражи да му, на основу пријаве, открије идентитет лица које стоји иза профила и то је једини начин да се дође до одговорних. На Фејсбуку је да ли ће им те податке доставити“, рекли су УНС-у.

Након пријава корисника Фејсбука, једна од страница је уклоњена, док страница „Србија НАША земља“ још увек постоји.

Смајловић: Солидарност и са Љубинком Милинчић

Председница Суда части УНС-а Љиљана Смајловић каже да су „претње и погрде на рачун Драгана Јањића с правом узнемириле наше колеге“.

„Волела бих да се сви солидаришемо и са Љубинком Милинчић. Ако неко на Фејсбуку црта мету на челу Драгану Јањићу, онда Никола Самарџић у 'Данасу' црта мету на челу наше угледне колегинице Љубинке Милинчић, за коју Данасов редовни колумниста тврди да представља ‘квислиншку агентуру’ која се налази ‘изван закона’.

Зар то није онај исти речник за који у НУНС-у и “Данасу” тврде да новинарима угрожава животе? Ако се тако нешто не сме рећи за новинаре Гласа Америке, Слободне Европе, БИРН-а и ''Данаса', ваљда се не би смело рећи ни за уредницу Спутњика“, рекла је Смајловић.

Она је додала да је „то тај двоструки аршин против ког се УНС буни“.

„Помањкање солидарности дискредитује 'борце против медијског мрака' јер, као по правилу, обично бране само политичке истомишљенике. Насртај Николе Самарџића на Љубинку Милинчић је прилика да се на делу покаже принципијелност“, рекла је Смајловић.

Удружење новинара Србије (УНС) управо се залаже за заштиту угрожених колегиница и колега, без обзира на уређивачку политику медија којем припадају и њихова лична опредељења.

УНС је инсистирао и да приликом прошлонедељног боравка, колеге из ЕФЈ-а разговарају и са представницима Данаса, БИРН-а, КРИК-а… али и Пинка.

Такође, УНС је одбио да буде члан Групе против медијског мрака управо из разлога што остали чланови нису прихватили предлог УНС-а да подрже све локалне медије који су под притиском и осуде свако насиље над новинарима.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

22.01.

2018.

dragišaan [нерегистровани] у 16:53

DVOSTRUKI STANDARDI

Ljiljani Smajlović kapa dole za pripcipijelnost. U pretnji nema selektivnosti, svi treba da odgovaraju.Dvostruki standardi su očligledno na sceni i ko glasnije i uz podršku "kruga dvojke",a još više onoga što stiže preko njihovih bankovnih računa, pokušavaju da bukom zappšlaše i predstave svojim sponzorima taj ,kako oni kažu, "mrak". UNS je kroz reči Smajlovićeve i konkretnim mnaglašavanjem da su zvabničnici evropske novinarske ferecije,ili već ne znam kako se zovu, morali da razgovaraju sa svima ,a ne samo po njima odab ranima i glasnijima - NUNS-,NDNV;Danasa,Vremena...I konačno, jedno veoma logično pitanje,uz osudu ,kao što rekoh , svih pretnji uključujući i kolegu Janjića.Ali, kako uspe on da desetak minuta posle atentata da optuiži včlasdt Srbije za to.Aman, čoveče,ne samo da je besmisleno to ,nego u krajnjem slučaju to je i krivično delo.Još jednom: bez obzira na to treba pronaći i otkriti one koji su pretili Janjiću ali i gospodji Miličić.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси