Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Мисија за утврђивање чињеница у Србији о медијској слободи и безбедности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 01. 2018.

Извор: ЕФЈ/УНС

Мисија за утврђивање чињеница у Србији о медијској слободи и безбедности новинара

Након забринутости за стање медијских слобода у Србији које су исказале и српске новинарске и медијске организације као и међународне организације и институције, Србију је 18. и 19. јануара 2018. посетила заједничка међународна мисија за утврђивање чињеница, састављена од представника Европске федерације новинара (ЕФЈ), Међународног института за штампу (ИПИ) и Медијске организације за југоисточну Европу (СЕЕМО).

Заједничка мисија се састала и разговарала с великим бројем заинтересованих страна, укључујући новинаре и уреднике из широког спектра штампаних, електронских медија, академицима и представницима цивилног друштва, званичницима српске владе и посебно председником Александром Вучићем.

Мисија, која је привукла значајну пажњу медија и званичника, открила је низ суштинских изазова за промовисање слободног, независног и плуралистичког медијског окружења у Србији.

У очекивању свеобухватнијег извештаја мисије, представници мисије дају следеће почетне препоруке:

1. Безбедност

Сви органи треба озбиљно да узму случајеве насиља и узнемиравања, пријављених од стране новинара и одмах реагују, наглашавајући потребу за брзим решавањем оваквих случајева на основу ефикасне и независне истраге. Влада Србије мора да предузме напоре за решавање ранијих случајева насиља над новинарима, што је важно не само за новинаре, који су били мета у тим случајевима и њихове породице, него и за борбу против некажњивости. У принципу, снажно препоручујемо званичницима на свим нивоима Владе Србије да пошаљу јасан сигнал – безусловно - којим осуђују све нападе на новинаре.

2. Улога државе у медијима

Бројни новинари и уредници, са којима је мисија разговарала, изразили су забринутост за оно што су описали као све теже окружење за критичко новинарство, које делом подстичу посебно непријатељске званичне реакције на критичко и истраживачко новинарство. Званичници српске Владе на свим нивоима морају да се уздрже од акција, укључујући и вербално узнемиравање, које имају ефекат дискредитације критичких новинара и њиховог рада. Званичници морају да пошаљу јасне сигнале да новинари имају право да истражују активности оних који су на власти.

Српски званичници на свим нивоима морају да уважавају медијски плурализам и медијску независност. Званичници треба да усвоје недискриминаторни приступ у контактима с медијима, комуницирајући са свим медијима на једнаким основама. Програми за јавно финансирање медија – посебно на локалном нивоу – морају да се одвијају транспарентно и независно и у складу са утврђеним критеријумима.

3. Медијска стратегија

Позивамо Министарство културе да осигура да се јавна расправа о новој Медијској стратегији одвија на транспарентан начин и широм земље. Мора се оставити довољно времена како би се обезбедила расправа о предлогу и мора постојати одговарајући позив за интервенције и амандмане, као и за озбиљно разматрање таквих интервенција и амандмана. Ставови оних који су напустили Радну групу морају се признати.

4. Друштвени дијалог

По мишљењу ЕФЈ, пристојни услови рада, остварени кроз колективне уговоре, предуслов су обављања новинарског посла. У том смислу, ЕФЈ позива на побољшање друштвеног дијалога или на његово покретање тамо где недостаје. ЕФЈ наводи да постоји огромна потреба за изградњом инфраструктуре са функционалним организацијама и институцијама, коју треба да подржава пројектима за изградњу капацитета.

5. Приступ информацијама

Државни органи морају да поштују право новианара на приступ јавним информацијама и морају благовремено да реагују на такве захтеве. Дуго чекање на документе има озбиљан, негативан утицај на новинарски рад у пракси.

6. Омбудсман

Препоручујемо да новинарство и медији буду сврстани у значајну област за институцију националног Омбусмана – независног државног тела чији је задатак промовисање и заштита права грађана – како би му се омогућило да се успешније бави жалбама и проблемима у вези с новинарством и медијима.

7. Дефиниција новинара

Како се не би ограничавала слобода штампе и како би се подржала заштита извора, заједничка мисија упозорава и медијске играче и власти да не уводе посебну дефиницију новинара која би угрозила садашње разумевање овог појма.

8. Радна група о безбедности

Међународна мисија сматра да је формирање Радне групе за безбедност новинара важан сигнал намера Србије да се озбиљно бави проблемом безбедности. У светлу овог, позивамо чланове групе - представнике медија, полиције и јавног тужилаштва – да започну дијалог с циљем ревитализације овог важног питања, ако је потребно уз подршку независног модератора. Узајамно разумевање је од кључног значаја за остваривање конкретног напретка.

9. Савет за штампу

Позивамо све медије и новинаре да се прихвате Кодекс новинара Србије, да поштују саморегулаторно тело, Савет за штампу, укључујући и Комисију за жалбе Савета, као и да објављују одлуке Савета у складу са његовим прописима. Сматрамо да је Савет за штампу инструмент од кључне важности за уздизање етичких и професионалних стандарда новинарства у Србији. Националне и међународне институције треба да пруже пуну подршку овом телу. 

Апелујемо на све медије, медијска удружења и новинаре у Србији да у сваком тренутку поштују професионалне и етичке стандарде у свом раду и свакодневној комуникацији. 

Наш је став да ће испуњавање ових препорука, које су заједничке, уколико није другачије назначено, допринети бољем окружењу за новинарство у Србији, у којем новинари могу да обављају свој посао (укључујући и истраге о активностима оних који су на власти) без узнемиравања, напада, претњи и кампања оцрњивања.

Наглашавамо, такође, да демократија цвета онда када и слободно и независно новинарство напредује.

Скот Грифен             Могенс Блихер Бјерегорд                    Оливер Вујовић

    ИПИ                                 ЕФЈ                                             СЕЕМО

Препоруке међународне мисије на енглеском језику можете преузети у прилогу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси