Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Обележена деветогодишњица убиства Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 06. 2010.

Обележена деветогодишњица убиства Милана Пантића

Данас је у Јагодини обележена девета годишњица од убиства Милана Пантиће. На Градском гробљу је у 10 часова одржан помен, а након тога у насељу Табане отворен трг који носи име убијеног новинара.


Петар Петровић, заменик градоначелника Јагодине, изјавио је да се давањем имена убијеног новинара градском тргу Јагодина одужује Милану Пантићу. Љиљана Смајловић председница УНС-а, на чију иницијативу је трг понео Пантићево име, истакла је да је задовољна тиме што је Јагодина одала почаст Пантићу, али да УНС неће бити миран све док се не открију убице и налогодавци убиства Милана Пантића.
"У октобру ће се навршити десет година како у Србијом управља демократска власт. Та власт је дозволила да убице новинара остану некажњене, да се новинари даље туку и убијају и да им се некажњено прети".

У пет до дванаест у центру града Пантићеве колеге новинари зауставили су саобраћај и раширити транспарент на којем је писало "Пронађите убице новинара".

Традиционална награда за новинарску храброст "Милан Пантић" свечано је уручена у градској библиотеци "Радислав Никчевић" .Уместо овогодишњег добитника Рикарда Јаконе, који је на пословном задатку у Немачкој, признање је примио његов сарадник Слободан Радовановић. Тиме што је додељена страном новинару, награда је ове године добила интернационални карактер.

Да подсетимо, италијански новинар Рикардо Јакона је аутор документарног филма „Бесконачни рат“, у којем приказао догађаје на КиМ за време и после НАТО бомбардовања, везе локалних власти са криминалцима и последице политике Запада на јужну српску покрајину. Добитник је овогодишње специјалне повеље УНС за новинарство без граница.

Антрфиле:
Писмо Рикарда Јаконе


Најдражи моји,

Бескрајно вам хвала за награду "Милан Пантић", заиста сам почаствован што сте одлучили да је доделите мени, знате да не могу да будем ту с вама, јер у Немачкој снимам репортажу за нову серију нашег програма, али се надам да ћу касније имати прилике да се с вама и лично упознам. Желео бих да посветим ову своју награду целој екипи која је са мном радила на реализацији "Бескрајног рата", они спадају међу највеће професионалце италијанске телевизије и без њих не би било могуће суочити се са радом који је, са припремама, снимањима и монтажом, трајао пуних годину дана. Као што сам рекао када сам дошао у Београд, "Бескрајни рат" је за нас био значајан посао, јер смо успели да прикажемо нашој публици другу страну те приче, ону о којој се никада није довољно говорило, мислим на оно што се догађало на Косову од када је НАТО 1999. преузео контролу, после рата против Србије. Тако смо освојили и приказали део истине која је до тада била скривена. За нас то је од кључне важности! Јер, мислимо да без "истине" и "правде" не може да се гради трајни мир!

Хвала још једном, до скорог виђења
Рикардо Јакона и редакција "Бескрајног рата".




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси