Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: Предложени закон о електронским комуникацијама претња новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 06. 2010.

УНС: Предложени закон о електронским комуникацијама претња новинарима

Гарантована тајност новинарских извора биће угрожена ако Скупштина Србије усвоји Предлог закона о електронским комуникацијама, упозорено је данас на округлом столу у организацији Удружења новинара Србије.




Председница УНС-а Љиљана Смајловић оценила је да је предложени закон претња за новинарску професију и отвара могућност злоупотребе. Нагласила је и да су предложеним законом избегнути јавна расправа и европски стандарди и да би зато Скупштина Предлог требало да одбаци.

Повереник за информација од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да су спорне оне норме закона које уређују приступ подацима о томе ко је, када, колико и са ким комуницирао телефоном или преко интернета, што је супротно Уставу. Он је као спорно оценио и чињеницу да је посланицима "једва" остављено времена да стигну да га прочитају.

Професор на Факултету политичких наука Раде Вељановски, који је учествовао у изради Предлога закона о електронским комуникацијама, рекао је да је радна верзија предвиђала да увид у остварену електронску комуникацију буде могућ само на основу одлуке суда. Он тврди да се после јавне расправе, мимо увида јавности, догодило да се из предложене радне верзије избрише да је полицији и Безбедоносно информативној агенцији за увид у остварену електронску комуникацију потребна одлука.

Потпредседника Извршног одбора УНС-а Славољуба Качаревића, рекао је да јавност није имала прилику да утиче на предложени закон јер је у Скупштини разматран по хитном поступку и у атмосвери сличној оној из прошле године када је усвојен Закон о јавном информисању.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси