Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Положени венци на месту погибије троје кинеских новинара у НАТО бомбардовању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 04. 2018.

Извор: УНС

Положени венци на месту погибије троје кинеских новинара у НАТО бомбардовању

„У нападу на кинеску амбасаду убијено је троје наших колега и оно што се тада десило заувек је спојило српске и кинеске новинаре. Ми нећемо заборавити тај напад и та убиства“, рекао је данас председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић на полагању венаца на месту срушене зграде кинеске амбасаде, у којој је приликом НАТО бомбардовања пре 19 година погинуло троје кинеских новинара.

Венце су положили и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Београда Синиша Мали.

„УНС ће урадити све што може да се коначно истраже сва убиства новинара у нашој земљи, укључујући и напад на зграду Радио-телевизије Србије, у којем је погинуло шеснаест наших колега, сва убиства која су се у то време десила, као и убиства новинара на Косову и Метохији која су се дешавала за време рата и после њега“, рекао је Радомировић.

Амбасадор НР Кине Ли Манчанг рекао је, након погања венаца, да је данас „по кинеском календару празник када се сећамо преминулих хероја“ и захвалио се предстваницима Владе Србије и Града Београда који су дошли на место срушене амбасаде да обележе овај дан.

Министар за рад Зоран Ђорђевић је рекао да није заборављено шта се дешавало српском народу 1999. године.

„Данас смо се окупили овде и мислим да је ово гест којим Република Србија жели да не избрише сећање на те догађаје, иако смо као народ у обавези, као што је Патријах Павле говорио, да праштамо, али не смемо да заборављамо“, рекао је Ђорђевић.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је „обавеза да не заборавимо оне које су трагично настрадали у том догађају, не само службенике кинеске амбасаде, већ и све оне који су своје животе изгубили током бомбардовања 1999. године“.

У нападу НАТО-а на амбасаду Народне Републике Кине 7. маја 1999. године, у 23 сата и 45 минута, погинули су Син Синг и Ђи Ђинг, дописници дневног листа Гуангминг жибао и Шао Јунхуан, дописник кинеске новинске агенције Синхуа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси