Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Крај још једне регионалне телевизије – угашен сигнал новосадској ТВ К9
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 05. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Крај још једне регионалне телевизије – угашен сигнал новосадској ТВ К9

Емисиона техника и везе (ЕТВ) у петак је, са Црвеног Чота, угасила сигнал новосадске телевизије Канал 9. В.д. директора овог јавног предузећа Бранко Гогић за УНС каже да Канал 9 ЕТВ-у дугује више од два милиона динара и да дуже од годину дана, поред бројних позива и молби, није уплатио ни динар. Са друге стране, директорка телевизије Маја Павловић данас је обавестила јавност да почиње штрајк глађу јер „у овој држави имамо само обавезе и немамо никаква права, а држава има сва права и никакве обавезе“.

Она за УНС каже да тражи од државе “да подвучемо црту, да нам признају права која имамо по законима и Уставу, плате оно што су они дужни, ми њима што им ми дугујемо, па ако смо и даље нешто дужни, нека нас угасе. Не могу да дозволим да нас угасе због нашег дуга, а да се њихов не рачуна“.

Како наводи, ТВ Канал 9 је од 2014. године покренуо велики број судских поступака који до данас нису решени, а чије би пресуде овој телевизији донеле око 20 милиона динара.

„Канал 9 је 2014. године покренуо Иницијативу за оцену уставности и законитости Тарифе Сокој, којом је одређено да локалне и регионалне тв станце плаћају исту минималну ауторску накнаду као и локалне и регионалне радио станице. Следеће године поднели смо Иницијативу за оцену Тарифе ОФПС, јер сматрамо да није ни законито да ТВ станице плаћају четири пута већу ауторску накнаду од радио станица. Поступци до данас нису решени“, каже Маја Павловић.

Канал 9 је 2015. године поднео и тужбу против Решења РЕМ-а, јер сматра да је локалним телевизијама незаконито одузета локална и додељена регионална фреквенција. Ова телевизија исте године покренула је и прекршајне поступке против директора јавних предузећа која им нису достављала информације од јавног значаја.

„Не знам где да измислим новце, када имамо само обавезе, а од прихода ни трага. На конкурсима, на којима су годинама наши пројекти добијали подршку, сада смо неподобни, банке нам кредите не одобравају, јер смо сврстани у ризичну групу (заједно са удружењима грађана и коцкарницама), локални и регионални медији у Србији немају приступе већим маркетиншким агенцијама… Како да зарадимо 500.000 динара месечно, само за таксе држави, па онда још за плате и трошкове? Што се више трудим да опстанемо, то више пропадамо“, наводи Павловић.

Бранко Гогић за УНС каже да разуме тешку ситуацију у којима се медији налазе и да се ЕТВ због тога максимално труди да свима изађе у сусрет.

„Канал 9 дугује велики новац, а ништа није уплатио годину дана. Уз сво моје звање и молбе, ни динар нису уплатили. Колико год имали добру вољу, не можемо да дозволимо да неко дуже од годину дана ништа не плаћа. Говоре нам годину дана да сачекамо да им се заврше судски поступци, а сада је њихов одговор на моје позиве да ће нас тужити“, каже Бранко Гогић.

Он додаје да ЕТВ ипак и даље жели да реши проблем и да Каналу 9 нуди разговор и компромис.

„Можемо да им омогућимо репрограм, да плаћају на рате или да нађемо неки други модел који би им одговарао, а по којем би се дуг смањио. Заиста радимо све што можемо да се проблем реши. Нама је у интересу да поново укључимо сигнал“, рекао је Гогић.

Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић апелује на Емисиону технику и везе да „у етар врати Канал 9 и да се наставе преговори о измирењу дуга“.

„У противном, ово је крај још једне градске телевизије чија је власница до сада успевала да води самосталну уређивачку политику и да се избори са искључењима из мреже кабловских оператора. Уколико ЕТВ остане при садашњој одлуци, неће то бити само још један медиј са дугом традицијом мање на медијском тржишту, него и у перспективи мањи приход Емисионој техници и везама које тај терет морају да свале на преостали мањи број емитера“, рекао је Брајовић за сајт УНС-а.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

22.05.

2018.

Pera [нерегистровани] у 08:47

Kalimero televizija

Pa izvinite tetka, dobili ste dozvolu i mogućnost da emitujete sa Crvenog Čota u prvom multipleksu zajedno sa nacionalnim emiterima i da vam gledanost bude po celoj Vojvodini i do pola Srbije, al vam skupo da platite za emitovanje. Vi bi ste ako može džabe.
E pa ne može.

Одговори
пон

21.05.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 17:50

могло се очекивати

Канал 9 је независна медијска кућа која се усудила да прати лоповштине око Егзита, што је и објављивала, као и многе друге неправилности у покрајини. Нормално је да се укине на било који начин, јер империја Егзит узвраћа ударац.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси