Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уредница КТВ: Градоначелник Зрењанина ми пренео поруку Гашића да продам телевизију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 06. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Уредница КТВ: Градоначелник Зрењанина ми пренео поруку Гашића да продам телевизију

Главна и одговорна уредница КТВ из Зрењанина Даница Радић обратила се Удружењу новинара Србије (УНС) писмом у којем је навела да ова телевизија због своје уређивачке политике годинама трпи притиске власти.

У писму истиче да јој је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић недавно „пренео поруку Братислава Гашића да мора да прода телевизију јер иначе неће добити средства за суфинансирање медијских пројеката“, као и да су након те његове посете „комитенти напрасно почели отказивати сарадњу“.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, међутим, за УНС каже да са КТВ телевизијом има „изузетно добру сарадњу која траје годинама уназад“, те да је „изнанађен наводима госпође Радић који су у њеном писму стигли УНС-у“.

Притисци од оснивања телевизије до данас

„Телевизија КТВ је једна од најстаријих локалних ТВ станица у Србији, емитује програм од 1993. године. Одувек смо били отворени за све политичке опције. Због професионалног информисања прогањани смо за време ДОС-а и интезивно од 2006. до 2012. године. Највећи притисак на слободно новинарство, на нашу медијску кућу и на нас лично почиње 2012. године, доласком Александра Вучића на власт, управо лидера због којег смо у време ДС-а били прогоњени јер су он и његови сарадници гостовали на нашој телевизији“, рекла је Радић за УНС.

Она подсећа да ју је и председник Србије Александар Вучић у марту на ТВ Пинк „означио криминалцем“.

Он је тада рекао да је „КТВ нека од телевизија која 24 сата води кампању против нас, воде је ови разни саветници, полукриминалци или криминалци Заева и многих других“.

„Прошла сам свих ових година кроз свашта, трпела разне тортуре и зато мислим да је важно да јавност обавестим о свим притисцима које због уређивачке политике трпи моја телевизија. Сваког сам пуштала да каже шта мисли. Немам обичај да се обраћам јавности, али овај пут мислим да су притисци превелики и бојим се да моја КТВ неће дуго издржати“, рекла је Радић.

Она је истакла да је још један начин притиска последњих година и пројектно суфинансирање медија.

Како каже, „то је велика превара јер из врха странке СНС стижу спискови у локалне самоуправе којем медију да се додели колико средстава“.

„Град Зрењанин постави у конкурсу да је навећи износ који се може доделити по пројекту 3 милиона динара и онда се деси да телевизија која прати све активности годишње само толико може да добије. Прошле године смо и то мало добили у мају, сада је већ крај јуна“, рекла је Радић.

Она је навела да ју је „након што је писмо, које је стигло и УНС-у, упутила и ОЕБС-у и страним амбасадама, напрасно звала чиновница из Града да дође да потпише уговор о суфинансирању пројеката“.

„Одједном се јављају, донели су решење и хитно зову да се потпише, добила сам 3 милиона динара. Мислим да је због мог писма неко реаговао, иначе ни динар не бих добила“, каже Радић.

Градоначелник Јањић у одговору УНС-у наводи да је Решење донето 22. јуна, да је објављено на сајту и послато свим учесницима конкурса, као и да је оно донето на образложени Предлог Конкурсне комисије за оцену пројеката.

Порука шефа БИА

Даница Радић наводи и да је у априлу, након емитовања емисије „Без цензуре“ у којој је гостовао Милован Бркић, ову телевизију посетио градоначелник Јањић да јој „пренесе поруку шефа Безбедносне информативне агенције Братислава Гашића, да ако нећу да продам телевизију више нећу ни један једини динар добити из општинског буџета“.

„То је њихов принцип, да покупују све телевизије и ставе их под своју контролу. После уцењивачке понуде градоначелника напрасно су нам без објашњења комитенти почели отказивати сарадњу. Још један начин финансијског исцрпљивања и уцена, а све због тога што су на нашу телевизију увек сви могли да дођу и слободно причају“, каже Радић.

Градоначелник Зрењанина на ове оптужбе каже да би „волео да зна да ли је реч о буџетским корисницима“ и  да ће „уколико може да помогне то и урадити, како би комитенти своје рекламе пласирали како на поменутој телевизији, тако и у другим локалним медијима“.

„Желим да верујем да се добра сарадња локалне самоуправе и мене као градоначелника Зрењанина са КТВ телевизијом наставља и у наредним периоду као што сам на самом почетку и навео, јер нема разлога да буде другачије", рекао је Јањић УНС-у.

На питања УНС-а о наводима Данице Радић да јој је „пренео поруку Братислава Гашића да ако неће да прода телевизију више неће ни један једини динар добити из општинског буџета“ градоначелник Јањић није одговорио.

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

27.06.

2018.

РадеТа [нерегистровани] у 20:22

Далокруг рада Б. Гашића

Очито да је Братислав Гашић проширио делатност службе на чијем је челу!

Одговори
сре

27.06.

2018.

Savest [нерегистровани] у 16:56

Bruka

Sramota da KTV uopšte postoji

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси