Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како је директорка ПНМ-а саму себе запошљавала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 07. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Наставак текста „Мира Глишић Симић од 2009. године мимо прописа директорка ПНМ-а“

Како је директорка ПНМ-а саму себе запошљавала

Пре четири године Скупштина ПНМ-а морала је да усклади Уговор о оснивању ПНМ-а са измењеним Законом о привредним друштвима. Тако је на седници 25. септембра 2014. године укинула функције „генералног директора“ и „заменика генералног директора“ и увела два равноправна директора. За другог директора изабрана је Нина Самарџић (директорка у периоду од 25.9.2014. до 30.9.2016.), заступник Ist media group, новог власника дела Политике, уместо WAZ-a. Нина Самарџић изабрана је на период од годину дана, али је ту функцију обављала две године.

 

Мира Глишић Симић искористила је одлуку о промени назива функције и у Агенцији за привредне регистре, уписујући ову промену, регистровала себе као законитог, од Скупштине именованог, директора, иако је Скупштина тада избрала само Нину Самарџић за директора.

Да би себе представила као законитог и од Скупштине именованог директора, употребила је паралелну одлуку оснивача у функцији Скупштине, донету истог дана када је за то једино надлежна, Скупштина, изабрала једино Нину Самарџић за директора.

У ПНМ-у је за пуноважност већине одлука од тада потребан потпис оба директора.

Саму себе запослила на неодређено време

Након истека и другог спорног Анекса који је „важио“ до 12. јануара, Мира Глишић Симић 20. јануара 2016. године потписује Одлуку којом саму себе запошљава на неодређено време.

Она, наиме, у Одлуци констатује да је предметни директор (Мира Глишић Симић, прим.нов.) „засновао радни однос на неодређено време, а у складу са ЗОП, ЗПД и другим законима“.

Како наводи, „мандат Директора није ограничен и траје до разрешења или оставке Директора у складу са ЗПД и Оснивачким актом“. Ипак, у Уговору чланова друштва стоји да мандат директора траје пет година (иако је њу Скупштина 2008. године именовала на само једну годину) и, самим тим, како наводи адвокат УНС-а Зоран Лакићевић, не може се продужавати на неодређено време, јер радни однос директора траје колико и његов мандат.

Мира Глишић Симић у спорној одлуци даље наводи да Одлуку доноси „с обзиром да не постоји важећи Уговор чланова друштва“ (иако постоји) и да „од марта 2015. године не постоје услови за сазивање скупштине Друштва“ (иако је, по увидима у документа до којих је УНС дошао, Скупштина била одржана и 2014. и 2015. године).

Даље се у прилог Одлуци наводи да се по члану219. став 4. ЗПД, ако оснивачким актом или одлуком Скупштине друштва није одређено другачије, сматра да мандат директора није ограничен, да је директор први пут именован одлуком Скупштине Друштва 9.12.2008. године са почетком мандата од 1. јануара 2009. године, без икаквог ограничења“.

„Ово је такође нетачна констатација јер је Мира Глишић Симић била именована на период од годину дана“, објашњава адвокат Лакићевић.

Још једна спорна констатација у Одлуци о запошњавању Мире Глишић Симић коју је сама донела је да је претходни уговор истекао 12. јануара 2016. године, а да је Законом о раду прописано да ако запослени остане да ради код послодавца најмање пет радних дана по истеку времена за које је уговор закључен, сматра се да је радни однос заснован на неодређено време.

„Ово је тачно, али се односи на друге запослене, а не на директора. Према Закону о раду радни однос директора који је заснован на одређено време, траје до истека рока на који је директор изабран.Мандат директора 'Политике'ограничен је Уговором чланова друштва на пет година и не може се продужити на неодређено време. Чак и да не постоји ово ограничење, рок на који се бира директор мора бити одређен одлуком Скупштине друштва. Битно је разликовати мандат директора од његовог радног односа. По правилу, мандат и радни однос директора престају истовремено, али је могуће да се радни однос настави и после истека мандата, али искључиво на другим пословима, а не на месту директора“, каже Лакићевић.

Неусвајање финансијских извештаја

На седници Скупштине друштва одржаној 19. јуна 2015. године којом је председавао Мита Катић, нису усвојени годишњи финансијски извештај и консолидовани финансијски извештаји за ПНМ, као ни мишљење екстерне ревизије о годишњим финансијским извештајима и консолидованим финансијским извештајима за 2014. годину.

О томе директорке ПНМ-а Мира Глишић Симић и Нина Самарџић 29. јуна 2015. године обавештавају АПР и наводе да су представници Скупштине испред оснивача „Политика АД“ извештаје усвојили али да представници другог оснивача IST Media Groupто нису урадили.

„Имајући у виду да се одлуке доносе простом већином гласова, а у овом случају је није било, годишњи финансијски извештај и консолидовани финансијски извештаји, као и мишљење екстерне ревизије о годишњим финансијским извештајима и консолидованим финансијским извештајима за 2014. годину за привредно друштво ПНМ нису усвојени“, пишу оне.

У изјави две директорке од 30. јуна исте године, ни редовни годишњи финансијски извештаји Друштва ПНМ за пословну 2015. годину нису усвојени од стране надлежног органа друштва, пошто седница Скупштине Друштва није одржана до дана истека рока за подношење редовних годишњих извештаја за 2015 годину.

АПР осујетио покушај Мире Глишић Симић да самостално одлучује о свему

Након истека мандата Нини Самарџић 2016. године, Мира Глишић Симић јануара 2017. године у АПР-у покушава да избрише име Нине Самарџић као једног од директора, али и уписано ограничење које предвиђа супотпис другог директора, односно покушава да добије овлашћење да заступа Друштво без ограничења.

АПР јануара 2017. године прихвата да избрише Нину Самарџић, којој је истекао мандат, али не и да Мири Глишић Симић „промени обим овлашћења“.

„Увидом у текст Оснивачког акта, друштво заступају два директора, тако да је заступање друштва и предузимање правних радњи и послова ограничено супотписом другог директора. Као основ за тражену промену могу бити само измене оснивачког акта“, пише АПР у образложењу одлуке.

Осим што је од краја 2009. године без ваљане одлуке на месту директора, Мира Глишић Симић тренутно, судећи по јавно доступној документацији у АПР-у, нема ни овлашћења да потписује одлуке у име ПНМ-а без супотписа другог директора.

ПНМ за сада нема другог директора јер IST media group, сувласник који је заменио WAZ, након истека мандата Нини Самарџић није предложио свог кандидата за ово место.

И поред наведеног ограничења, више новинара и фоторепортера „Политике“ обавестило је Удружење новинара Србије да им директор нуди премештај на друге послове или исте послове у другом организационом делу, са измењеном зарадом, па и да им отказује уговоре о раду.

„Према одредби 223 Закона о привредним друштвима, ако се број директора који имају овлашћење за заједничко заступање смањи испод броја директора који је одређен оснивачким актом, преостали директори су дужни да без одлагања о томе обавесте Скупштину, а до именовања недостајућих директора преостали директори могу обављати само хитне послове, ако оснивачким актом или одлуком Скупштине није друкчије одређено. Уговором чланова друштва ’Политика новине и магазини’ је, у чл. 5 тач. 1 и 6, одређено је да приликом доношења одлука од стране (два) директора, сваком директору припада по један глас, а у случају немогућности постизања једногласности, заказује се седница Скупштине која доноси одлуку уместо директора. Ово би требало да значи да и у случају непотпуног броја директора, до избора недостајућег директора све одлуке доноси Скупштина. У сваком случају, измене уговорених услова рада за запослене и премештаји запослених никако не спадају у хитне послове које би преостали директор могао вршити на основу чл. 223 Закона о привредним друштвима“, објашњава адвокат УНС-а Зоран Лакићевић.

Очигледно је да ни спорни легитимитета ни законска ограничења у заступању не спречавају директорку Миру Глишић Симић да обавља све послове и доноси све одлуке у „Политици новине и магазини“.

Први део текста можете прочитати овде.

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

20.07.

2018.

Peca [нерегистровани] у 16:57

Kolika im je plata

Kako je prethodni komentator upotrebio ili zloupotrebio imena Boska Jaksica i Miroslava Lazanskog treba znati a to niko ne zna kolike su njihove plate. Dobijaju velike novcane iznose svakog meseca da bi pisali ono zasta su prethodno dobili dozvolu sa obavezom da cute za sve ove svinjarije koje se desavaju u njihovom radnom kolektivu.

Одговори
пон

16.07.

2018.

Вукица [нерегистровани] у 12:47

Re: Аксентије

У праву сте! Није проблем (само) у директорки Мири, него (много више) у онима, који се праве да не виде чак и оно што им боде очи. (Изгледа да је, ма шта причали једни другима, свако сам себи најпречи.)

Одговори
пет

13.07.

2018.

Аксентије [нерегистровани] у 20:22

Седма сила од папира

Читајући ову накнадну памет о директорки "националне институције у Срба", не можемо а да се на насмејемо од јада- сопственој немоћи, понижењу, ѕклоности да се куражимо без покрића. Све ово што гспођа директорка чини, сва ова кршења закона и бахатости, чине се у новнској кући, чији се новинари, корсем, боре за права других. Па се чак усућују да коментариђу и светску сцену. А када је о безакоњу у сопственој кући- ћути и сакриј се у мишју рупу. Зар је ревовна новуинарска платица толико важна да новинари "Политике" дозвољавају да им се све ово чини. ога ће они то да заштите, када их овако гази само једна особа, само зато што је директорка. Зашто о овиме ћуте Мирослав Лазански, "војнополитички коментатор" Политике, уз то и народни посланик СНС у Народној скупштини Републике Србије, зашто ћути Бошко Јакшић, новиар који се залаже за независно Косово, а не сме да каже ни реч о својој директорки...Очигледно седма сила служи за спрдњу, јер нити је сила, веж је од папира. На крају, од које то јавности очекују помоћ новинари "Политике"- од инаспекције и АПР-а ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси