Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Агенција за борбу против корупције две године проверава да ли је Мира Глишић Симић законити директор ПНМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 07. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Агенција за борбу против корупције две године проверава да ли је Мира Глишић Симић законити директор ПНМ-а

Агенција за борбу против корупције, након представке словеначког новинара Игора Мекине, покренула је крајем 2016. године поступак којим је затражила од надлежних државних органа да испитају пословање и законитост обављања функције директора Мире Глишић Симић у привредном друштву Политика новине и магазини (ПНМ), сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Агенција се поводом овог случаја обратила Министарству за рад, Државној ревизорској институцији (ДРИ), Министарству финансија (Одељењу за буџетску инспекцију и Пореској управи), Агенцији за привредне регистре (АПР), али и самом ПНМ-у.

Из докумената у које је УНС имао увид, једино је Министарство за рад поступило по захтеву Агенције и у ПНМ почетком 2017. године послало инспекцију за рад. Министарство финансија и Управа за трезор, по подацима којима УНС располаже, нису одговорили на допис, ПНМ је навео да „нема обавезу достављања информација и документа“, АПР је само послао документацију којом располаже, док је ДРИ Агецији навео да су "сви расположиви капацитети ангажовани" и да "нема могућности да спроведе тражену контролу".

Агенција покренула поступак након представке новинара

Словеначки новинар Игор Мекина, иначе супруг незаконито отпуштене Светлане Васовић Мекина, упутио је јула 2016. године представку Агенцији за борбу против корупције у којој је, између осталог, навео разлоге због којих сматра да Мира Глишић Симић незаконито обавља функцију директорке ПНМ-а, али и изнео сумње о незаконитом располагању буџетским средствима у овом привредном друштву.

Тадашња директорка Агенције Верка Атанасковић обавестила је јуна прошле године, годину дана од упућивања представке, Игора Мекину о дотадашњем току поступка, навела да је Агенција затражила одговоре од наведених институција, као и да ће по добијању одговора из Министарства финансија благовремено обавестити Мекину. Одговор, међутим, ни две године од представке, није стигао.

Инспекторка за рад само пописала добијену документацију

Из докумената у које је УНС имао увид, 14. фебруара 2017. године у ПНМ је, након дописа Агенције за борбу против корупције Министарству за рад, стигла инспекторка за рад Снежана Штрбо „ради утврђивања радно-правног статуса Мире Глишић Симић“.

Иако се у записнику инспекторке наводи да је контрола по Закону најављена три дана раније, из датума обавештења и датума када је потписан записник произилази да је  Мира Глишић Симић о будућој контроли обавештена 30. јануара 2017. године, односно 15 дана раније.

Како пише у записнику, контроли је присуствовала и Мира Глишић Симић. У њему се наводи да је Глишић Симић инспекторки доставила Одлуку о именовању на функцију генералног директора из 2008. године, њен Уговор о раду из исте године, Анекс уговора о раду из јануара 2012. године, Одлуку о именовању Нине Самарџић на место директора из 2014. године, Одлуку из септембра 2014. године (када је промењен назив функције „генерални директор“ у „директор“ и када су уместо једног уведена два равноправна директора, прим.нов), Анекс 2 Уговора о раду из 2015. године и Одлука од 20. јануара 2016. године (коју је потписала Мира Глишић Симић, а којом саму себе запошљава на неодређено време, прим.нов).

О незаконитости ових докумената, којима је Мира Глишић Симић покушала да инспекторки оправда свој статус у ПНМ-у, читајте у претходним УНС-овом текстовима: „Мира Глишић Симић од 2009. године мимо прописа директорка ПНМ-а“ и „Како је директорка ПНМ-а саму себе запошљавала“.

Инспекторка Штрбо у записнику даље наводи да Мира Глишић Симић „објашњава да је Скупштина Друштва 25. 9. 2014. године утврдила да је мандат директора на неодређено време и да се Скупштина Друштва није састајала од 2015. године“.

Подсетимо, 2014. године Скупштина ПНМ-а морала је да усклади Уговор о оснивању ПНМ-а са измењеним Законом о привредним друштвима. Тако је на седници 25. септембра 2014. године укинула функције „генералног директора“ и „заменика генералног директора“ и увела два равноправна директора.

За другог директора изабрана је Нина Самарџић (директорка у периоду од 25.9.2014. до 30.9.2016.), предложена ос стране Ist media group, новог власника дела Политике, уместо WAZ-а. Мира Глишић Симић искористила је одлуку о промени назива функције да би себе, уписујући ову промену представила као законитог, уписујући ову промену у АПР, регистровала себе као законитог, од Скупштине именованог, директора, иако је Скупштина тада избрала само Нину Самарџић за директора.

Да би себе представила као законитог и од Скупштине именованог директора, употребила је паралелну одлуку оснивача у функцији Скупштине, орган који по уговору о оснивању ПНМ-а и по закону не постоји, донету истог дана када је за то надлежна, Скупштина, изабрала једино Нину Самарџић за директора.

Ипак, и поред тога, Скупштина никада није, из документа у које је УНС имао увид, утврдила да „директор има мандат на неодређено време“, како је то Глишић Симић „објаснила“ инспекторки.

Из дописа директора Инспектората Министарства за рад Бојана Јоцића упућеног Агенцији за борбу против корупције након спроведене контроле, јасно је да инспекторка, али и Министарство, односно Инспекција за рад, није анализирала достављена документа, већ их је само „пописала“.

У прилог овој тврдњи је и чињеница да одлуку Мире Глишић Симић из 2016. године којом саму себе запошљава није потврдила Скупштина Друштва, нити било који други орган, а што инспекторка, ако и све раније незаконитости уговора, није приметила.

ДРИ нема расположивих капацитета за контролу пословања ПНМ-а

Децембра 2016. године Агенција за борбу против корупције, након представке коју је поднео Игор Мекина, обратила се и Државној ревизорској агенцији, поводом навода у представци о ненаменском располагању буџетским средствима у ПНМ.

ДРИ је у одговору Агенцији у марту 2017. године навео да према Закону о Државној ревизорској институцији, ДРИ обавља ревизију на основу годишњег Програма ревизије који Савет ДРИ доноси крајем сваке године за наредну годину.

„У току је извођење ревизија финансијских извештаја и правилности пословања субјеката ревизије планираних Програмом ревизије за 2017. годину, тако да су сви расположиви капацитети Институције ангажовани за извођење ревизије субјеката према донетом Програму ревизије за 2017. годину, па немамо могућности да спроведемо тражену контролу“, наводи у одговору Агенцији генерални државни ревизор Радослав Сретеновић.

ДРИ до данас није спровео контролу у ПНМ.

ПНМ не жели да достави информације Агенцији за борбу против корупције

Након дописа Агенције председнику Скупштине ПНМ-а у којем се, између осталог, тражи документација о ограничењу мандата директора, информација  да ли је тадашњи заменик председника Скупштине Јован Симић 2012. године имао овлашћење да потпише Анекс уговора са Миром Глишић Симић, да ли је о томе постојала одлука Скупштине Друштва, као да ли је Скупштина Друштва разматрала одлуку Мире Глишић Симић из 2016. године којом је саму себе запослила, Зорица Алимпић у име ПНМ-а одговорила је Агенцији да ПНМ није јавно предузеће и нема јавна овлашћења, те да по Закону о Агенцији за борбу против корупције „нема обавезу достављања докумената и информација Агенцији“.

У одговору се наводи да ПНМ као правно лице, по Националној стратегији за борбу против корупције у РС за период од 2013. до 2018, као и пратећим Акционим планом за спровођење Стратегије нема обавезу достављања докумената и информација јер се у овим документима „на субјекте из приватног и цивилног сектора односе искључиво препоруке необавезујућег карактера“.

Како УНС сазнаје, Агенција се накнадно, октобра прошле године, за информације о наводима о незаконитом пословању ПНМ-a, обратила и директору Политике АД Зефирину Грасију. Она је навела да од председника Скупштине друштва није добила одговоре на постављена питања и затражила од Грасија да у року од 15 дана Агенцији достави одговоре и документацију.

Граси у одговору Агенцији наводи да Политика АД један од сувласника, има своје представнике у Скупштини друштва ПНМ-а коју „нажалост у протекле три године директора Глишић Симић ниједном није сазвала“.

„Није ни одржана Скупштина друштва ПНМ-а, те у том смислу Политика АД није имала могућност да буде упозната са радом друштва ПНМ-а, нити поступањем директорке Мире Глишић Симић“, наводи Граси у одговору Агенцији за борбу против корупције. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси