Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Брајовић: Контрадикторна тврдња Рeпортера без граница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 11. 2018.

Извор: УНС, Н1

Брајовић: Контрадикторна тврдња Рeпортера без граница

„Репортери без граница (РСФ) тврде да Србија има најмању слободу медија на Балкану. За ту тврдњу морају да дају темељне аргументе. Чињеница је да су нас рангирали крајем априла ове године на 76 место. Испод нас је и Црна Гора, Бугарска, Македонија, Косово са звездицом, тако да је то контрадикторна тврдња“, рекао је генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић гостујући на телевизији Н1.

Брајовић је у емисији „Дан уживо“ рекао да се Репортери без граница у вези са овом тврдњом нису обратили УНС-у као највећем новинарском удружењу, иако је директорка канцеларије за Балкан ове организације Полин Адес-Мевел рекла да је „разговарала са организацијама које се баве слободном говора и медија“.

„За разлику од РСФ, имамо Европску федерацију новинара која у Србији има три чланице - УНС, НУНС и СИНОС, и они кад год се деси неки догађај траже мишљење свих организација да би донели суд. Мислим да су РСФ непрофесионално поступили, односно да за овакву тврдњу нису дали ваљане аргументе“.

Коментаришући слободу медија у Србији, Брајовић је оценио да она није добра.

„Могу донекле да будем задовољан јер су актери на медијској сцени веома активни. Ми заједно активно учествујемо у раду на Медијској стратегији“, рекао је Брајовић.

Он је рекао да је Полин за Радио Слободна Европа изјавила „да иако је Љиљана Смајловић контраверзна новинарка, треба јој се пружити професионала заштита“.

„Стално нам неко уводи критерујуме морално политичке подобности. То је оно што није добро, што и у међународним организацијама које се баве и које мере слободу говора често има политизације“, рекао је Брајовић и додаје да се то дешава и у нашим организацијама.

„Имамо твит Вукашина Обрадовића који каже да су Горан Козић и Љиљана Смајловић нашли једно друго. Међутим, овде се ради о томе да се Комисија за истраживање убиства новинара бори да се покрену истраге и резултат је напредак у истрагама убистава новинара и суђење оптуженима за убиство Ћурувије“, навео је Брајовић и додао да „с друге стране имамо слободу једног државног медија, да доведе у питање и то право да после двадесет година буду пред лице правде изведени убице Славка Ћурувије“.

„Ми често јефтином политизацијом и политиканством обезврђујемо једни другима рад и то је оно што не ваља и код мејнстрим организација које се баве слободом медија“, рекао је Брајовић.

Када је реч о Медијској стратегији Брајовић је рекао да се се она ради „у пристојној атмосфери“.

„Документ мора да усвоји Влада Србије, која може да је усвоји делимично или у целости. Све  што ми урадимо треба да се преточи у законску регулативу, која нажалост може да се поштује или не поштује, а то је дуг пут. Пут слободе медија је вечан“, рекао је Брајовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси